Tuhaf Gelecek: Radikal Hayal Gücüne Giriş
Giriş
Herkese merhaba!
Bu haftanın iş yoğunluğu nedeniyle görece kısa bir bültenle karşınızdayım. Hayal gücü yoksunluğunun sebep olduğu sorunlar ve neden böyle bir durumda olduğumuz üzerine kısa bir giriş yaptım. Planım önümüzdeki bültenlerle birlikte bunu bir diziye dönüştürmek.
Sizler nasılsınız?
Durum Güncellemesi
Sanırım bu haftanın yoğunluğundan ve genellikle “sahne arkası” işlerle ilgilendiğimden dolayı verebileceğim tek güncelleme bu:
https://twitter.com/ahmetasabanci/status/1388859337905524740?s=20
Radikal Hayal Gücüne Giriş
Bu hafta biraz hayal gücümüz üzerine konuşmak istiyorum. Daha doğrusu neden bu konuda bir yoksunluk çektiğimizi hissettiğimizden. Aramızda benzer hisleri paylaşan kaç kişi var bilmiyorum ama her geçen gün etrafımızda olan bitenler ve buna verilen tepkiler bende bu hissin daha da yoğunlaşmasına neden oluyor.
Eğer 2020 sonunda yayınladığım podcast bölümünü dinlediyseniz (ya da okuduysanız) bunun nedenlerine dair tahminlerde bulunmuştum. Evet, genel olarak bir belirsizlik döneminden geçiyoruz ve etrafımızdaki hızlı dönüşümler kaçınılmaz olarak adaptasyonu ve hayal kurmayı zorlaştırabiliyor. Ancak bir noktada içerisinde bulunduğumuz durumu sadece bununla açıklamamızın çok da mümkün olmadığını düşünüyorum.
Şöyle ki, etrafımızda ciddi değişimler yaşanıyor ve karşımızda çok büyük sorunlar var. Bunlar korkutucu da olabilir veya geleceğe dair düşünmeyi zorlaştırabilir ama bu denememek gerektiği anlamına da gelmiyor. Ancak etrafımıza bir bakınca verilen en güçlü tepkinin bu olduğunu görüyoruz maalesef. Kimse farklı bir çözümü denemek ya da dile getirmek bile istemiyor, eskiden kalma ve güven hissi veren hayallere geri dönme çabasından başka bir şey yok karşımızda seçenek olarak. Bunu her yerde görmek mümkün; teknoloji, siyaset, ekonomi, toplumsal konular… Farklı bir çözüm veya gelecek hayal etmek için cesaret eden kimseyi göremiyoruz etrafta.
Daha doğrusu kamusal alandaki tartışmaların içerisinde bu eksikliği görüyoruz. İnternetin kuytularına gittiğimizde ya da çok az sayıda insanın bildiği kişileri veya yayınları okuduğumuzda farklı hayallerle karşılaşmak mümkün. Ama bunları daha geniş kitlelerin erişebileceği alanlarda göremiyoruz, çünkü bir kısır döngünün içerisinde hapsolmuş durumdayız. Kamusal alandaki tartışmaların hepsi sert bir perspektif ile sınırlandırıldığı için hayal gücü yoksunluğu çekiyoruz ama bunun örneklerini hiçbir yerde göremediğimiz için de bunları dile getirmeye cesaret edemiyoruz. Yokluğunu hissettiğimiz bir şeyi çözmek için gereken cesareti, onun yokluğundan dolayı gösteremiyoruz.
Bunun için haklı sayılabilecek gerekçeler var elbette. Farklı görüşlerin veya perspektiflerin dışlanması ve susturulması için toplumsal hayatın her alanında verilen mücadele gibi. Ya da normların dışında bir fikrin “çeşmenin başını tutanlar” tarafından kabul görmeyeceğini bilmenin getirdiği ekonomik kaygılar. Farklı alternatiflere ihtiyacımız olduğunu, yeni gelecekler hayal etmemiz gerektiğini bilmemize rağmen üzerimizde yaratılan —ve kimi zaman gerçek bile olmayan— bu baskılar yüzünden alanımız giderek daha da kısıtlanıyor. Kısıtlandıkça da hayal gücümüz köreliyor, onu kullanamaz hâle geliyoruz.
Oysa şu sıralar ihtiyacımız olan şey tam olarak daha fazla hayal gücü. Biliyorum radikal kelimesi öcü hâline getirildi ama bu kısır döngüden çıkabilmemizin tek yolu daha radikal gelecekleri, kabul etmeye zorlandığımız normları kökten tartışmaya açacak senaryoları konuşmak. Çünkü biz istesek de istemesek de önümüzdeki gelecek bunları kökünden sarsma potansiyelini taşıyor. Karşımızda duran olasılıklar normal, olmazsa olmaz kabul ettiğimiz birçok şeyi tartışmaya açacak. Bizim bunu yok saymamız, o ihtimalleri ortadan kaldırmıyor maalesef.
Beş Tavsiye
- Decolonial Humanitarian Digital Governance | by Aarathi Krishnan | Berkman Klein Center Collection | Apr, 2021 | Medium
- The Bizarre Case of Snowden and a Get-Rich-Quick Real Estate Investing Conference - VICE
- Civilizations don’t really die. They just take new forms. - The Washington Post
- Are we ready for social media influencers shaping politics? | Joshua Citarella | The Guardian
- Dilozof - Pandemiye Yansıyan Varoluşsal Durumlar
Kapanış
Bu haftalık bülten bu kadar. Önümüzdeki haftalarda radikal hayal gücünün neden önemli olduğuna ve bunun yokluğunda nasıl sorunların karşımıza çıktığına dair doğrudan örnekler üzerinde durmayı planlıyorum. Eğer aklınıza gelen örnekler veya sorunlar varsa bana yazabilirsiniz.
Eğer Tuhaf Gelecek ile bülten dışında da iletişimde kalmak isterseniz aşağıda tüm seçenekleri bulabilirsiniz.
Haftaya görüşmek üzere!