[Tuhaf Gelecek] Mayıs'tan Bu Yana Neler Oldu?
|MC_PREVIEW_TEXT|
View this email in your browser (|ARCHIVE|) Tuhaf Gelecek bültenden herkese merhaba!
En son bültenin üzerinden gerçekten uzun bir zaman geçtiğinin farkındayım. Ancak hem diğer işlerimin yoğunluğu, hem de Tuhaf Gelecek’te ürettiğim podcaster ve diğer projeler derken bülten istemesem de biraz arka planda kaldı. Ancak bültenin sessiz kalması Tuhaf Gelecek’te başka bir üretim olmadığı anlamına gelmiyor.
En son bültenden bu yana beş podcast bölümü yayınladım. Her biri birbirinden farklı konuları ele alan bu bölümlerle ilgili detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra Tuhaf Gelecek üzerinden yayınlanacak yeni yazılar ve çeviriler üzerine de çalışmaya devam ediyorum. Önümüzdeki süreçte podcastin dışındaki üretimler de aktif bir şekilde devam edecek.
İsterseniz önce podcast bölümleriyle başlayalım.
** Tuhaf Gelecek Podcast’te Neler Oldu
5: Dijital Güvenliğin Geleceği: Bu bölümümüzde dijital güvenlik konusunda yaşanan güncel gelişmeleri, alandaki hackerlar, devlet destekli gruplar ve özel şirketler gibi önemli aktörleri ve tüm bu gelişmeler ve yapılan planların bizi götürebileceği gelecekler üzerine konuştuk.
Bölümün Önerileri: Countdown to Zero Day – Kim Zetter (https://www.goodreads.com/book/show/18465875-countdown-to-zero-day) Hacker, Hoaxer, Whistleblower, Spy – Gabriella Coleman (https://www.goodreads.com/book/show/20601080-hacker-hoaxer-whistleblower-spy) Quinn Norton’un Wired yazıları (https://www.wired.com/author/quinn-norton/)
#6: Çin’in Etkisinde Gelecek: Bu bölümümüzde Çin’in giderek artan etkisini ve dünyanın geleceği üzerinde daha fazla söz sahibi olma çabasını konuştuk. Bu çabanın özellikle ABD’yi nasıl tehdit ettiğini, mevcut dengelerin değişmesinin nasıl sonuçları olabileceğini ve tüm bunların bizlerin hayatında nasıl yansımaları olabileceğine dair ihtimalleri bu bölümde dinleyebilirsiniz. Bölümün Önerisi: Proto – Holly Herndon (http://hollyherndon.bandcamp.com/album/proto) ------------------------------------------------------------ #7: Bugünün Kopyası Gelecekler: Bu bölümde Ahmet A. Sabancı, Cem Seymen’in Twitter’da yazdıkları, buna gelen tepkiler ve benzer şekilde gelecek ve teknoloji üzerine konuşan insanlar üzerinden bu yaklaşımının sorunlarını kapsamlı bir şekilde anlatıyor. Geleceği kısıtlı bir şekilde ve bugünden farksız bir şekilde düşünmenin bizi nasıl sorunlara sürükleyebileceğini anlatıyor. Aynı zamanda geleceği yalnızca teknolojiden ve bilimsel gelişmelerden ibaret düşünmenin birçok sorunu nasıl görmezden gelmemize sebep olduğuna da değiniyor.
Bölümün Tavsiyesi: Geleceği İcat Etmek: Postkapitalizm ve Çalışmanın Olmadığı Bir Dünya, Alex Williams ve Nick Srnicek (https://ahmetasabanci.com/gelecegi-icat-etmek-postkapitalizm/)
8: Bilimkurgu Koşullar: Bu bölümde Ahmet A. Sabancı, içinde yaşadığımız koşulları tanımlamak ve anlamak için neden bilimkurguya ihtiyacımız olduğunu ve günümüze bir adım geriye çekilip baktığımızda, aslında yaşadığımızın bilimkurgu koşullar olduğunu anlatıyor. Bu bölümde bize yabancı bu koşullarda nasıl bir yaklaşıma ihtiyacımız olacağı üzerine bir tartışma başlatıyor.
Bölümün Önerisi: Cunning Plans – Warren Ellis (https://www.amazon.com/CUNNING-PLANS-Talks-Warren-Ellis-ebook/dp/B00Z9LFC8U)
9: Sosyal Robot Jibo’nun Acı Sonu: Bu bölümde Ahmet A. Sabancı, çok büyük vaatlerle yola çıkan fakat start-up kültürünün ve Silikon Vadisi’nin gazabına uğrayarak hayatı sona eren sosyal robot Jibo’nun öyküsünü ele alıyor. Bu öyküden çıkartmamız gereken dersleri ve bu yaklaşımın neden bizler için ciddi güven sorunları yarattığını da anlatan bu bölüm, akıllı teknoloji anlatılarına karşı da eleştirel bir yaklaşım öneriyor.
Bölümün Önerisi: Supra Systems Book – Georgina Voss (ed.) (http://suprasystems.studio/)
Podcaste aşağıdaki linklerden ulaşabilir ya da kullandığınız podcast uygulamasının arama bölümüne “Tuhaf Gelecek” yazarak arayabilirsiniz. Yorumlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum. Ayrıca dinlediğiniz platformlarda yorum veya inceleme bırakırsanız çok memnun olurum. Podcastin görünürlüğü açısından çok faydası oluyor.
iTunes (https://itunes.apple.com/tr/podcast/tuhaf-gelecek/id1457191904?mt=2) RSS (https://www.spreaker.com/show/3432639/episodes/feed) Spotify (https://open.spotify.com/show/0lRITJAXp7Ic0vsx98ToM7?si=BrH32srIQGKLuMxiMERJqw) Overcast (https://overcast.fm/itunes1457191904/tuhaf-gelecek) Google Podcasts (https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuc3ByZWFrZXIuY29tL3Nob3cvMzQzMjYzOS9lcGlzb2Rlcy9mZWVk) Spreaker (https://www.spreaker.com/show/tuhaf-gelecek) Medyapod (https://medyapod.com/podcast/tuhaf-gelecek/) Youtube (https://www.youtube.com/playlist?list=PLzsjiq3FHnqCq-m2qkOkvNNFJ_FsCYqcI) Önümüzdeki hafta yayınlanacak olan 10. bölümle birlikte, Tuhaf Gelecek Podcast sezon arasına giriyor. Eğer planlarda bir değişiklik olmazsa, ikinci 10 bölümlük sezon Eylül ayı içerisinde başlayacak.
Bu ara boyunca Tuhaf Gelecek’teki diğer üretimlerime devam edeceğim. Bunun anlamı iki haftada bir gelecek olan bülten ve sitede yayınlanacak olan yazılar ve çeviriler demek. Her ne kadar birçok takipçi için Tuhaf Gelecek podcast kısmı ile biliniyor olsa da, aslında bu benim için çok daha kapsamlı ve birçok farklı ayağı olan bir proje. Ancak tek kişilik bir iş olduğu için, bir ayağa odaklandığımda diğerlerine vakit kalmayabiliyor. Elbette bunda yaptığım tek işin Tuhaf Gelecek olmamasının da biraz payı var.
Fakat Tuhaf Gelecek, sloganında da söylediği gibi içinde yaşadığımız tuhaf zamanlar için bir proje. Ve bu tuhaf zamanları anlamak için tek yönlü çalışmak ve üretmek yetmiyor. Farklı yolları, yöntemleri ve araçları kullanmak şart. Kompleks bir dünyayı anlamak için basit bir yol kullanamayız. Bunu yaptığımız zaman sonumuz komplo teorileri ve muhafazakar ideolojik zihinler olur. Bu yüzden hem zihnimi beslerken hem de üretirken çeşitliliği daima canlı tutmaya çalışıyorum. Sizlere de tavsiye ederim. Bu bültenlik benden bu kadar. Uzun bir aradan sonra yazdığım güncelleme bültenini kısa tutmayı tercih ettim. Önümüzdeki bültenlerde daha çok konuşuruz. Nasıl olsa konuşulacak çok şey var.
Görüşmek üzere!
============================================================ Website (http://tuhafgelecek.com) Twitter (http://www.twitter.com/tuhafgelecek) Instagram (http://instagram.com/tuhafgelecek) Email (mailto:ahmet@ahmetasabanci.com) Facebook (http://www.facebook.com/tuhafgelecek) RSS (https://tuhafgelecek.com/feed/) ** Tuhaf Gelecek’i Patreon’dan Destekleyin (https://patreon.com/ahmetasabanci) Tuhaf Gelecek bültenden bu sayılık bu kadar. Her türlü görüş ve önerinizi bu maile cevap olarak ya da ahmet@ahmetasabanci.com adresine eposta olarak yazabilirsiniz.
Eğer çevrenizde bu bülteni okumaktan keyif alacağını düşündüğünüz kişiler varsa bu maili onlara yönlendirebilir ya da ** https://tuhafgelecek.com/bulten (https://tuhafgelecek.com/bulten/) adresini onlarla paylaşabilirsiniz.
Tuhaf Gelecek ile ilgili her şeye buradan (https://tuhafgelecek.com) , Ahmet A. Sabancı ile ilgili her şeye ise buradan (https://ahmetasabanci.com) ulaşabilirsiniz.
Copyright © |CURRENT_YEAR| |LIST:COMPANY|, All rights reserved. |IFNOT:ARCHIVE_PAGE| |LIST:DESCRIPTION|
Our mailing address is: |LIST_ADDRESS| |END:IF|
Want to change how you receive these emails? You can update your preferences (|UPDATE_PROFILE|) or unsubscribe from this list (|UNSUB|) .
|IF:REWARDS| |REWARDS_TEXT| |END:IF|