[Tuhaf Gelecek] İklim ve İçinde Olduğumuz Kriz Hâli
|MC_PREVIEW_TEXT|
View this email in your browser (|ARCHIVE|) Tuhaf Gelecek bültenin yeni versiyonundan merhaba.
Eski aboneler ve aramıza yeni katılanlar için bu değişimi kısaca anlatmam gerekirse, daha önce kullandığımız Tinyletter servisinin birçok noktada kısıtlayıcı olması ve açıkcası kapanmasına dair sürekli dedikoduların çıkıyor olması daha uzun ömürlü bir servis arayışını mecbur kılmıştı. Bu noktada önümdeki birkaç alternatif içerisinden en iyisi olan Mailchimp’te karar kıldım ve bundan sonra buradan devam edeceğiz. Eğer bu değişimden memnun değilseniz ya da bülteni herhangi bir sebepten dolayı artık almak istemiyorsanız en alttaki linklerden abonelikten çıkabilirsiniz.
Eğer çevrenizde bu bülteni okumaktan keyif alacağını düşündüğünüz kişiler varsa bu maili onlara yönlendirebilir ya da https://tuhafgelecek.com/bulten (https://tuhafgelecek.com/bulten/) adresini onlarla paylaşabilirsiniz.
** Tuhaf Gelecek Podcast #2 İklim Krizi ve Gelecek
Bu bölümümüzde iklim krizi, bu krizin gezegen ve toplum üzerinde yaratacağı etkiler, 6. kitlesel soy kırım ve antroposen başlıklarını ele aldım. Tüm bunların önümüzde nasıl gelecekleri getireceğini ve iklim krizinin önüne geçmek için neler yapmamız gerekeceğinden bahsettim.
Haftanın Önerisi: Climate Leviathan by Geoff Mann ve Joel Wainwright
https://www.versobooks.com/books/2545-climate-leviathan
Podcast aşağıdaki linklerden ulaşabilir ya da kullandığınız podcast uygulamasının arama bölümüne “Tuhaf Gelecek” yazarak arayabilirsiniz. Yorumlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum. Ayrıca dinlediğiniz platformlarda yorum veya inceleme bırakırsanız çok memnun olurum. Podcastin görünürlüğü açısından çok faydası oluyor.
iTunes (https://itunes.apple.com/tr/podcast/tuhaf-gelecek/id1457191904?mt=2) RSS (https://www.spreaker.com/show/3432639/episodes/feed) Spotify (https://open.spotify.com/show/0lRITJAXp7Ic0vsx98ToM7?si=BrH32srIQGKLuMxiMERJqw) Overcast (https://overcast.fm/itunes1457191904/tuhaf-gelecek) Spreaker (https://www.spreaker.com/show/tuhaf-gelecek) Medyapod (https://medyapod.com/2019/03/21/gelecekler-uzerine/)
Podcastin bu bölümü için hazırladığım okuma listesine ve daha fazlasına da sitede (https://tuhafgelecek.com/podcast/tuhaf-gelecek-podcast-2-iklim-krizi-ve-gelecek/) ulaşabilirsiniz. İklim krizi ile mücadele söz konusu olduğunda neler yapmak lazım ya da nasıl bir yol izlemeli sorusu çok önemli. Fakat buna kesin bir cevap vermek mümkün mü emin değilim. Örneğin çocukların ve gençlerin yaptığı eylemler her ne kadar basında yer bulma konusunda başarılı olabilse de, bu konuda gerçekten adım atması gereken kişi ve kurumları etkileme potansiyeli olup olmadığı konusunda emin olamıyorum.
Diğer yanda ise Extinction Rebellion (https://rebellion.earth/) gibi gruplar var. Bunlar ise gerçekten doğrudan eylemi ve bu konunun ciddiyeti adına olabildiğince rahatsız edici ve doğal akışı bozucu yolları tercih ediyorlar. Belki de durumun ciddiyetini düşündüğümüz zaman rahatsız ediciliğe ve daha sert yollara ihtiyacımız var. Fakat bunların da hızlı bir şekilde daha “kibar” yollardan yana olanlar tarafından dışlanması ihtimali söz konusu.
Belki de enerjimizin önemli bir kısmını alternatif bir dünyayı ve geleceği nasıl yaratabileceğimiz sorusuna ayırmamız gerekiyor. Bir şekilde şu anda güç sahibi olanları ikna etmek için uğraşmaktansa onların keyiflerine muhtaç olmadığımız alternatif bir gelecek ihtimalini kurmanın nasıl mümkün olabileceğini bulmak gibi. Bu noktada da solarpunk gibi çabalar ayrı bir önem kazanıyor. Şu anda önümde kesin bir plan olmasa da, önümüzdeki hafta veya aylarda özellikle solarpunk (https://medium.com/solarpunks/solarpunk-a-reference-guide-8bcf18871965) akımını merkeze alan bir podcast bölümü ve yazı(lar) planlıyorum.
Mevcut olanı ikna konusunda şüphelerim ve sorularımın olmasının en büyük sebebi de mevcut güç sahiplerinin kendi içerisinde çok ciddi bir sorun olmaya başlaması. Dünyanın neresine bakarsak bakalım, hem şirket hem de devlet yöneticileri, tüm bu sorunlarla uğraşmak yerine bunları görmezden gelmeyi ve kendi kişisel ya da grup çıkarlarını korumayı tercih ediyor. Böyle bir durumda, üstelik podcastte bahsettiğim gibi belirli kişiler ve kurumlar bu krizin bir komplo teorisi olduğunu iddia etmekte ve bunu kullanmaktayken, bu kişilerin değişmesini beklemek ya da bu değişim için umutlanmak ne kadar mantıklı bilemiyorum.
Sonuç olarak bu bölümü hazırlarken ve bu alanda okumalar yaparken de fark ettiğim en önemli noktalardan birisi, içinde bulunduğumuz kriz koşulları içinden çıkmak ve daha iyi bir gelecek için enerji harcamak istiyorsak bunun yolu alternatifler ve farklı bakışlara odaklanmaktan geçiyor. En azından şu an elimizdeki en iyi seçenek bu. Yukarıda bahsettiğim “içinde bulunduğumuz kriz hâli” konusunda birçok farklı bakış açısı ve yaklaşımdan bahsedebiliriz. Fakat bu aralar üzerine en çok düşündüklerimden birisi, şu anda okumakta olduğum New Dark Age’de James Bridle’ın sunduğu yaklaşım. James ile geçtiğimiz aylarda yaptığımız sohbette de bu konular üzerine uzunca konuşmuştuk ancak kitabı okumak için henüz fırsat bulabildim. Şu ana kadar büyük bir iştahla okuduğum kitaptan sizlerle paylaşmak istediğim çok şey var.
Eğer planlarımda bir son dakika değişikliği olmazsa önümüzdeki hafta içerisinde kitabı bitirip podcastin bir sonraki bölümünü de bu kitap üzerine yapmayı planlıyorum. Eğer kitabı önceden alıp okumak isterseniz buradan (https://www.versobooks.com/books/2698-new-dark-age) ya da İngilizce kitapları almayı tercih ettiğiniz her yerde bulabilirsiniz. Sanırım bu bültenlik sizlerle paylaşacaklarım bu kadar. Her ne kadar bu sefer krizlerden çok bahsetmiş olsak da, bundan çıkışımız da bizim sayemizde olacak. O yüzden kendimizi krize kaptırmayalım, alternatifleri ve tuhafları düşünmeye devam edelim.
Görüşmek üzere!
============================================================ (http://tuhafgelecek.com) (http://www.twitter.com/tuhafgelecek) (http://instagram.com/tuhafgelecek) (mailto:ahmet@ahmetasabanci.com) ** Tuhaf Gelecek’i Patreon’dan Destekleyin (https://patreon.com/ahmetasabanci) Tuhaf Gelecek bültenden bu sayılık bu kadar. Her türlü görüş ve önerinizi bu maile cevap olarak ya da ahmet@ahmetasabanci.com adresine eposta olarak yazabilirsiniz.
Eğer çevrenizde bu bülteni okumaktan keyif alacağını düşündüğünüz kişiler varsa bu maili onlara yönlendirebilir ya da ** https://tuhafgelecek.com/bulten (https://tuhafgelecek.com/bulten/) adresini onlarla paylaşabilirsiniz.
Tuhaf Gelecek ile ilgili her şeye buradan (https://tuhafgelecek.com) , Ahmet A. Sabancı ile ilgili her şeye ise buradan (https://ahmetasabanci.com) ulaşabilirsiniz.
Copyright © |CURRENT_YEAR| |LIST:COMPANY|, All rights reserved. |IFNOT:ARCHIVE_PAGE| |LIST:DESCRIPTION|
Our mailing address is: |LIST_ADDRESS| |END:IF|
Want to change how you receive these emails? You can update your preferences (|UPDATE_PROFILE|) or unsubscribe from this list (|UNSUB|) .
|IF:REWARDS| |REWARDS_TEXT| |END:IF|