Podcasts & podcasting vol. 60 – Is this real life 3?
Podcasts & podcasting vol. 60 – Is this real life 3?
Læsetid: 4 minutter
Det har været en lidt tumultarisk tid for mig på det seneste. Der er sket en masse ting på min arbejdsplads, Radio24syv. Det skal dette nyhedsbrev slet ikke handle om, men jeg vil alligevel lige nævne det kort her i starten, da det ganske enkelt har påvirket mit overskud til at skrive. Derfor bliver denne udgave af Podcasts & podcasting ikke så dybdegående.
Heldigvis er timingen til at jeg kan udgive det tredje kapitel i noget der efterhånden begynder at ligne en form for underserie i Podcasts & podcasting. Så velkommen til Is this real life 3?
Jeg har tidligere i Podcasts & podcasting anbefalet live lytteoplevelser (nærmere bestemt i vol. 4 og vol. 23). Over de næste par måneder løber hele to lydfestivaler af stablen i København. Derfor er det jo ganske belejligt, at slå endnu et slag for at tage ud og opleve noget lyd! For selvom jeg i dén grad værdsætter at lytte til podcasts i deres “naturlige omgivelser”, så kan det også være en ganske særlig oplevelse, at opleve lyd sammen med andre!
De to begivenheder det drejer sig om er hhv. Københavns Radiobiograf Festival 2019 og Podcast Festival 2019.
Begge arrangementer er, som den opmærksomme læser nok vil have bemærket, i København. Hvis du har et tip til fede lyttearrangementer uden for hovedstaden, så skriv endelig til mig! Alle fortjener en fed lydoplevelse!
Nå, tilbage til sagens kerne. Radiobiograf Festival 2019 finder sted fra den torsdag den 11. april til og med søndag den 14. april. Det er altså lige om hjørnet!
Arrangementerne ved Radiobiograf Festival fokuserer i høj grad på montager og lydkunst og meget af indholdet skiller sig således ud fra det man måske ellers vil betegne som “traditionelle” podcasts – uden at det skal lyde som en form for rangordning af noget som helst. Jeg sætter personligt stor pris på begge typer af lyd. Programmet består af en blanding af radiobiografer, hvor man lytter til lydfortællinger i en mørk biograf og de såkaldte stedspecifikke begivenheder, hvor selve placeringen for begivenheden spiller en central rolle for det der høres. Især sidstnævnte er jeg ret fascineret af. I genren for det jeg tidligere kaldte “traditionelle” podcasts kan Radiobiograf Festival bl.a. diske op med DR’s store hit Den Nye Stil – en podcast som fortæller historien om dansk rap.
Hele programmet, som også byder på såkaldte “master classes”, som særligt henvender sig til folk, som arbejder med lydproduktion, kan findes på Radiobiograf Festivals website og på Facebook.
Når vi når slutningen af maj måned slår Podcast Festival 2019 dørene op. Det er nærmere bestemt dagene fra den 28. til og med den 30. maj – hvilket er tirsdag til og med torsdag – sidstnævnte er Kristi Himmelfartsdag.
I forhold til Radiobiograf Festival er Podcast Festival i højere grad fokuseret direkte på det, jeg ovenfor kaldte “traditionelle” podcasts. Det handler altså her mindre om montage- og dokumentargenren.
Programmet for årets Podcast Festival byder således på en række liveshows med forskellige podcasts. Bl.a. kan Dårligdommerne opleves – en podcast, som jeg faktisk personligt typisk oplever live, fordi jeg simpelthen ikke har tid til at høre deres podcast. 😬
Der er ikke offentliggjort voldsomt mange begivenheder endnu, men dem der er ligger på Facebook, hvor de fremtidige stensikkert også vil dukke op. Jeg ved i øvrigt fra pålidelig kilde, at der også er andre typer af arrangementer på vej til festivalen – bl.a. diverse debatarrangementer og talks om podcastrelaterede emner.
I øvrigt
BBC blokerer
Siden sidste udgave af Podcasts & podcasting kom det frem, at BBC har valgt at blokere adgang til deres podcasts gennem samtlige af Googles tjenester. Det inkluderer altså Google-søgninger, Google Home-enheder og Android-app’en Google Podcasts.
BBC’s argumenter for denne beslutning handler bl.a. om at Google ikke vil indgå en konkret aftale med BBC om hvordan BBC’s indhold skal behandles.
Desuden går historien på, at BBC ikke bryder sig om at Google inkluderer podcasts flere og flere steder, bl.a. i søgeresultater. BBC vil hellere have at deres podcastresultater fører brugerne fra Google og over i deres egne universer (fx deres nye BBC Sounds-app) fremfor at brugerne bliver hos Google.
Ifølge Podnews har Google siden svaret på kritikken. De er bl.a. i dialog med BBC lige som de arbejder på at gøre deres podcast-løsning mere fleksibel på flere områder. Det er jo sådan noget der umiddelbart er nemt at sige.
Spotify shopper
Som jeg var inde på i vol. 57, så har Spotify afsat penge til flere opkøb inden for podcasting i år. Det har nu udmøntet sig i en overtagelse af podcastproducenten Parcast. Det er faktisk ikke en producent jeg kendte til, men deres fokus er hovedsageligt på True Crime-serier.
Opkøbet understreger om noget Spotifys fokus på at blive en markant spiller når det kommer til egenproduktioner og potentielt eksklusivt indhold.
Google transskriberer
Google har integreret transskribering af podcastepisoder i Google Podcasts. Ikke som noget man som lytter umiddelbart har adgang til, men som et ekstra lag af metadata, hvilket selvsagt har potentiale til at bidrage gevaldigt til søgbarheden af podcasts.
Det går fint hånd i hånd med Googles grundlæggende DNA, som en virksomhed der vil indeksere verden. Det bliver interessant at se, hvor effektivt de kan løse dette når det kommer til andre sprog end engelsk.
Og så blev det slut på vol. 60, som jo egentlig lidt er en form for jubilæumsudgave. Som altid tak fordi du læser med. Og tøv endelig ikke med at kaste feedback i min retning!
Næste planmæssige udsendelse er tirsdag den 16. april.
/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri
Du kan støtte Podcasts & podcasting på 10er.dk