Podcasts & podcasting vol. 6 – Bare en enkelt, tak!
Podcasts & podcasting vol. 6 – Bare en enkelt, tak!
Velkommen til den første udgave af Podcasts & podcasting i 2017. Jeg håber, at du har haft et godt nytår! Jeg er sikker på, at 2017 bliver et godt år for podcasting! Jeg ser allerede spændende tendenser pible frem og vi er kun noget godt en uge ind i det nye år!
I årets første nyhedsbrev, som er det sjette i rækken, får du et lille fif (og et værktøj), som forhåbentlig kan være med til, at gøre din podcastlytning lidt nemmere!
Engang imellem falder man over én bestemt episode af en podcast man gerne vil høre. Men gider man virkelig abonnere på hele podcasten bare for at lytte til den ene episode? Hvis det er en episode af ældre dato kan det endda være besværligt, at finde frem til den efter man har abonneret, fordi man skal scrolle en alenlang liste igennem – og måske kan man endda slet ikke finde den, fordi et RSS-feed har en afgrænset længde og alle episoder derfor ikke nødvendigvis er tilgængelige (burde jeg skrive et nyhedsbrev med lidt flere tekniske detaljer om hvordan RSS og hvordan nogle af de lidt mere tekniske og nørdede detaljer bag podcasting fungerer? Meld endelig tilbage!)
Der findes heldigvis en løsning på dette problem. For at det ikke skal være løgn får du hele TO løsninger på problemet i denne sjette udgave af Podcasts & podcasting. OK, det er to løsninger, som fungerer meget ens – men alligevel!
Den grundlæggende idé bag begge de tjenester jeg vil beskrive i denne udgave af nyhedsbrevet er, at du laver dit eget personlige RSS-feed, som du så abonnerer på i din podcast-app. herefter kan du tilføje individuelle episoder fra andre podcasts til “din egen podcast”. Men i stedet for, at du skal sidde og lave dit eget RSS-feed helt fra bunden gør disse to tjenester det ret enkelt.
De to tjenester hedder Latr.fm og Huffduffer. De fungerer som sagt ret ens. På begge tjenester opretter du en bruger, hvorefter du enten kan tilføje episoder direkte på sitet ved, at indtaste informationer i en formular manuelt eller ved at bruge en såkaldt Bookmarklet. Hvis du ikke kender begrebet “Bookmarklet”, så er det egentlig bare et bogmærke, som indeholder lidt simpel kode i stedet for blot en URL, som man er vant til. Dette betyder, at du når du finder en podcastepisode, du gerne vil tilføje, blot kan klikke på din Bookmarklet blandt dine andre bogmærker i din browser og tilføje episoden direkte via et pop-up-vindue. Fordelen ved Bookmarklet-løsningen er, at mange af felterne i formularen automatisk bliver udfyldt med de korrekte informationer.
Det er dog lige med den lille krølle, at det i et vist omfang afhænger af hvordan det site, som podcasten optræder på, er opbygget, hvilke informationer de to tjenester automatisk kan hive frem. Du kan således være ude for, at du selv skal udfylde nogle af felterne i formularen, når du bruger en Bookmarklet. Den tekniske løsning i de to tjenester er lidt forskellig og derfor kan der også være forskel på, hvilke informationer de hver især kan finde frem til automatisk. Der er desværre også tilfælde, hvor det ikke er muligt, at anvende disse tjenester – fx hvis der ikke umiddelbart er et direkte downloadlink til podcastfilen, på den side du befinder dig på. Her kan det være nødvendigt, med lidt mere manuelt arbejde, og det kan derfor i nogle tilfælde være nemmere, at ty til simpelthen at abonnere på den podcast man gerne vil høre en episode af i stedet.
De er i øvrigt begge ganske gratis, at bruge. Og en anden ting, som også er værd, at huske på er, at du stadig henter filen fra den originale kilde, når du bruger disse tjenester. Det er det samme link, som bruges til download, som det ville være, hvis du hentede via det oprindelige RSS-feed. På den måde tæller du altså stadig med i downloadstatistikker osv., når du bruger Latr.fm eller Huffduffer.
Ovenstående er et eksempel på Latr.fm brugt til at tilføje Marc Marons interview med Bruce Springsteen fra podcasten WTF.
Hvilken tjeneste man vælger at bruge er nok mest af alt en temperamentsspørgsmål. Latr.fm er danskudviklet af Mikkel Malmberg (som bl.a. også laver podcasten Fup i Farvandet). Jeg kender Mikkel og han er rar og dygtig, hvis det kan have nogen indflydelse på dit valg. Huffduffer er lavet af briten Jeremy Keith, som jeg ikke kender personligt, men som jeg også har indtryk af er en cool og dygtig fyr. Det er begge fine implementeringer af dette princip og grundlæggende fungerer begge ens, selvom der er små forskelle. Så prøv dig eventuelt frem med dem begge to og vælg den du synes bedst om.
Jeg har selv skiftet lidt frem og tilbage og synes at begge tjenester fungerer rigtig fint. I øjeblikket bruger jeg hovedsagligt Latr.fm.
Og sådan blev 2017 skudt i gang i Podcasts & podcasting. Tusind tak fordi du læser med og på genlæs (jo, jo, det kan man godt sige!) den 24. januar!
/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri