Podcasts & podcasting vol. 39 – Den store transformation
Podcasts & podcasting vol. 39 – Den store transformation
Allerførst vil jeg lige minde om at Third Ears serie, 21 Roser, som jeg omtalte i Podcasts & podcasting sidste gang i mellemtiden er udkommet og kan høres i sin helhed. Det blev i det gamle Third Ear-feed, som jeg gættede på. Hvis du ikke har hørt den endnu vil jeg anbefale dig at gøre det. Og husk at, hvis det holder stik, at serien kun er tilgængelig i 14 dage, så forsvinder den på fredag (den 18. maj)!
Og så i gang med denne udgave af Podcasts & podcasting. Denne gang byder jeg på endnu en lidt nichepræget anbefaling. Det er ikke sikkert, at det vil falde i alles smag, men jeg synes at kvaliteten er så høj, at den fortjener en anbefaling. Og selvom emnet ikke nødvendigvis falder alle lige interessant, så er det et pokkers vigtigt emne, i den moderne verden vi lever i!
Det skal handle om podcasten Transformator, som udgives for Mediehuset Ingeniøren. Mediehuset Ingeniøren er en samling af forskellige medier, som beskæftiger sig med det man måske bredt vil kalde “teknologi og viden”. Det omfatter bl.a. avisen Ingeniøren, som også findes digitale på ing.dk, og netmediet Version2. Mens sidstnævnte har et altovervejende fokus på IT og teknologi beskæftiger Ingeniøren sig med den teknologiske verden på en bredere skala.
Det er emner der som sagt, har enorm betydning for det gennemdigitaliserede samfund vi lever i og ikke mindst de retninger vores samfund udvikler sig i. Og det er emner, som rigtig mange af dem, som man vel kan betegne som “mainstreammedierne” ikke altid har særligt godt styr på at dække fyldestgørende.
Det gør til gengæld Transformator! På ugentlig basis leveres en opsamling af de bedste og vigtigste historier fra de forskellige Ingeniøren-medier, det hele under kyndig beværtning af Anders Høeg Nissen. Anders er ikke ny i teknologiformidling-på-lyd-gamet. Som mange nok ved, var han gennem en længere årrække en af hovedkræfterne bag P1-programmet Harddisken sammen med makkeren Henrik Føhns. Så Anders Høeg Nissen ved en masse om både teknologi og formidling via lyd. Og det mærkes tydeligt.
Som en hurtig sidebemærkning vil jeg lige henlede opmærksomheden på Podcasts & podcasting vol. 24, hvor jeg anbefaler Radio Information. For på visse punkter minder Transformator om Radio Information. De er begge båret af en fast vært, som inviterer journalister i studiet til at fortælle om de aktuelle historier de har arbejdet på i ugens løb.
Transformator er altså ikke bare Anders Høeg Nissen som gennemgår ugens historier. Det giver en god dynamik, at have de skiftende journalister med undervejs samtidig med, at der holder en rød tråd og en skarphed da de ikke bare får lov at suse ud af deres helt egen tangent.
Eksempler på emner, som har været taget op i Transformator er selvflyvende taxi-droner, videoovervågning, højspænding (og hvorfor man i dele af landet graver kabler ned men man i andre hænger dem op i luften) og ikke mindst Banedanmarks nye signalsystem. Sidstnævnte er næsten gået hen og er blevet en føljeton og en af Transformators mærkesager.
Slutteligt vil jeg lige komme omkring Transformators udgangssegment. For hver uge uddeles to priser af Anders Høeg Nissen og journalist Magnus Bredsdorff, som vel nærmest kan siges at være en slags semi-fast medvært. Ugens Transformator og Ugens Kortslutning gives til to sager, projekter, personer eller noget helt fjerde, som i ugens løb har markeret sig hhv. godt og skidt indenfor teknologisektoren. Det er et Hyggeligt lille twist på mediestrømmen, selvom det ofte er nogle ret grelle sager der ender med Kortslutnings-prisen.
Alt i alt byder Transformator på en rigtig sober og solidt forankret dækning af teknologi og viden med et dansk afsæt. Og det gøres samtidig på en niveau, hvor det hverken bliver uforståeligt nørdet eller for udvandet banalt. Derfor vil jeg også, som jeg lidt har været inde på, anbefale podcasten til andre end blot de mest hardcore teknologi-fans.
Da der er tale om en i høj grad aktualitetsbåret podcast, vil jeg ikke anbefale, at man starter helt forfra med Transformator. Hvis du har lyst kan du evt. starte med at lytte et par episoder tilbage og ellers tror jeg det vil give fin mening bare at springe på nu og her.
Du finder Transformator her: web, RSS, Android, Apple Podcasts
I øvrigt
I slutningen af april holdt jeg et oplæs i Aarhus om “Tendenser og strømninger inden for podcasting”. Her var en af mine pointer bl.a. “Platforme”. Altså de steder, hvor vi kan lytte til podcasts.
Jeg rundede allerede emnet i sidste udgave af Podcasts & podcasting, hvor jeg omtalte Googles nye podcasttiltag. Og jeg skal love for, at de seneste par uger også har budt på nogle interessante udviklinger inden for dette område. Da jeg allerede har skrevet ret meget i denne udgave af Podcasts & podcasting, vil jeg afholde mig fra at gå rigtig i dybden med dette – der er også grænser for hvor meget der egentligt er at sige af begavede ting endnu. Men jeg vender med stor sandsynlighed tilbage til emnet i en senere udgave.
Kort efter jeg udsendte vol. 38 blev det annonceret, at min yndlingspodcastapp Pocket Casts var blevet solgt til en sammenslutning af amerikanske “public broadcasters”. Det er en ret interessant udvikling at store indholdsskabere nu ejer en ret markant distributionsplatform. Pocket Casts har af flere omgange forsikret, at intet vil ændre sig – det har det heller ikke gjort endnu, men det er jo svært at sige hvordan det udvikler sig på sigt
Den anden interessante platformsnyheds jeg er faldet over fandt jeg under den lidt pompøse og delvist brækfremkaldende beskrivelse “Netflix for podcasting”. Men hvis man kan se bort fra den lidt svulstige etiket, så er det faktisk ret interessant.
Det drejer sig om det amerikanske Luminary Media, som har planer om at starte en podcastingplatform, som delvist skal basere sig på betalende abonnenter og eksklusivt indhold. Det er ret interessant, ikke mindst set i lyset af den åbenhed, som podcasting traditionelt bygger på. Der er mange spændende overvejelser at gøre sig her og det skal jeg nok gøre mig i en senere udgave af Podcasts & podcasting.
Wall Street Journal har historien. Det er en betalingsartikel, men du kan læse den gratis, hvis du klikker dig ind via en Google-søgning.
Og sådan blev vol. 39 af Podcasts & podcasting. Nummer 40 venter forude den 29. maj. Måske med tanker om platforme. Det vil tiden vise. :)
Som altid modtages feedback med kyshånd. Find mig et sted på internettet. Eller ude i virkeligheden!
/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri