Podcasts & podcasting vol. 30 – Hvis din mor var Don Karnage
Podcasts & podcasting vol. 30 – Hvis din mor var Don Karnage
Godt nytår og velkommen til 2018s første udgave af Podcasts & podcasting. Det bliver samtidigt også den 30. udgave i alt!Jeg håber juleferien her på nyhedsbrevet har været til at overkomme. 😉
Tilbage i sommer nævnte jeg kort under “I øvrigt” i vol. 18, at en ny podcast om dubbing af tegnefilm var blevet annonceret. Dubbing er det det hedder når man indspiller en ny lydside (på et andet sprog end originalsproget) til fx en tegnefilm. “Med dansk tale” var navnet og til at starte med, var der ikke så meget andet end annonceringen at hæfte sig ved. Men det var dog nok til at vække min interesse. Siden da gik tiden og jeg glemte lidt efter lidt “Med dansk tale” igen. Eller det vil sige, engang imellem dukkede podcasten op i min erindring, men hver gang var det desværre forgæves. For der var endnu ikke udkommet noget. 😞
Men så for nogle uger siden – lige op til jul – skete der noget! Fredag den 22. december hæftede mine øjne sig ved et tweet, der gjorde mig en lille smule lykkelig indeni:
Endelig! Endelig var første afsnit af “Med danske tale” kommet! Og endda med et helt fabelagtigt cast af gæster! Juletravlheden betød dog, at jeg først fik tid til at høre afsnittet mellem jul og nytår. Men det var ventetiden værd!
Jeg tror rigtig mange danskere har et forhold til de danske stemmer til især Disney-tegnefilm. Folk i min generation og yngre er vel sagtens næsten alle som én flasket op med Disney Sjov fredag aften. Dertil kommer naturlgivis alle Disney-klassikerne på film, som strækker sig helt tilbage til 40’erne og dermed inkluderer flere generationer.
En enkelt sidebemærkning: Disney er naturligvis ikke alt, men for mig er det nu deres tegnefilm, som har fyldt allermest i min tegnefilmsopdragelse. Men for en god ordens skyld, anerkender jeg naturligvis de andres eksistens også. 😉
Podcasten “Med dansk tale” er på én gang et dejligt skud nostalgi, som virkelig kan bringe barndomsminder frem, samtidig med at det er et virkeligt interessant indblik i en verden, som man ikke hører så forfærdeligt meget til, hvis ikke man ser mere end de produkter, som kommer ud af det – tegnefilmene.
Folkene bag “Med dansk tale”, Brian Iskov og Anders Vad Bruun, er begge professionelt beskæftiget med dubbing og første afsnit beviser, at deres tilknytning til miljøet giver dem nogle fantastiske kontakter at trække på. Således er både Lars Thiesgaard (som er stemmen til alt fra Grisling til Pumba) og Jakob Stegelmann (som vist ingen yderligere introduktion kræver) med!
Men jeg vil faktisk ikke dvæle så meget ved selve indholdet af første afsnit, udover at der skal lyde en varm anbefaling herfra! Det er et afsnit fyldt med nostalgi, sprogglæde, røverhistorier og ting du kan blive klogere af, når det kommer til både tegnefilm, sprog og oversættelse. Du finder links til lytning lidt længere nede.
Men inden du får links til “Med dansk tale”, så vil jeg lige suse en tur omkring et andet element af projektet, som tiltaler mig meget. Brian og Anders har nemlig søsat en crowdfundingkampagne, som skal skabe grundlaget for de kommende afsnit.
Hvis du er fast læser af Podcasts & podcasting ved nu nok, at jeg er stor tilhænger af “value-for-value”-modellen, hvor man som forbruger på frivillig basis vælger at betale for, at et produkt kan blive stillet gratis til rådighed. Hvad enten det er i form af crowdfunding, hvor penge samles ind før et projekt lanceres, eller det er via løbende betalinger via tjenester som fx 10er.dk eller Patreon. Det er modeller, som har nogle meget store usikkerheder tilknyttet, men de er også bare et skønt eksempel på den tillid og tro på et projekt, man kan vække i mennesker. Men det er ikke det, dette nyhedsbrev skal handle om. Hvis du vil vide mere om value-for-value, vil jeg anbefale dig at læse det indlæg jeg skrev om emnet i april 2016.
I dansk podcasting har vi tidligere set Kongerækken have succes med crowdfunding-finansiering. De fik samlet penge ind til deres Appendiks-”sæson” og jeg krydser fingre for, at “Med dansk tale” kan opnå samme succes med deres kampagne!
En lang række af de potentielt kommende afsnit er allerede indholdsmæssigt planlagt og der er virkeligt meget spændende at glæde sig til. Og som om lovningen på fantastisk indhold ikke var incitament nok, til at give en slat til projektet, så er der en række unikke samleobjekter, som du kan få fingre i, hvis du støtter med et bestemt beløb. Personligt har jeg sikret mig et eksemplar af Jakob Stegelmanns Troldspejlsbog!
Beskrivelser af afsnit og incitamenter kan findes på projektsiden på det danske crowdfundingsite Booomerang. Målet for kampagnen lyder på 40.000 kr. og med en lille måned tilbage har de indtil videre nået godt 30 % (godt 12.000 kr.)
Som sagt er der i skrivende stund kun udkommet et enkelt afsnit af podcasten. Så det er på den måde en lidt utraditionel lytteanbefaling, jeg kommer med i denne udgave af Podcasts & podcasting. Men forhåbentlig kommer der mange flere spændende afsnit i løbet af det kommende år!
Du finder “Med dansk tale” på følgende links. Og der ligger faktisk også to bonusklip, for at det ikke skal være løgn!
"Med dansk tale": web, Android, Apple Podcasts, RSS, projektside på Booomerang
I øvrigt
Jeg har et par enkelte ting med i årets første “I øvrigt”-afsnit.Allerførst en lynhurtig anbefaling af seneste afsnit af podcasten Meta. Selvom jeg er medvært på en del afsnit, så har jeg intet haft med dette afsnit at gøre, så min anbefaling er altså helt uden egoistiske bagtanker. ;) I afsnittet har journalist Rikke Winther interviewet Ansa Lønstrup, lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur ved Aarhus Universitet. Interviewet handler om hvordan vi lytter, vigtigheden af at lytte og hvad det egentlig kan betyde at vi går og lytter til podcasts i stedet for at lytte til hinanden og vores omgivelser. Det er interessante 10 minutter!
Forleden faldt jeg lige over en interessant podcastplatform på Reddit. En hostingplatform for producenter. Den hedder Pinecast og adskiller sig fra hvad jeg ellers har set af den slags ved, at den integrerer muligheden for at lade lytterne betale. Altså en Patreon/10er.dk-funktionalitet bygget direkte ind i platformen. Jeg har ikke fået undersøgt sagerne supermeget nærmere endnu, men jeg synes alligevel at det jeg har set er interessant nok til lige at nævne det her.
Og så har Center for Podcasting skrevet et indlæg om podcasting i relation til det kommende medieforlig. Formidling via lyd (eller video) alene er ikke noget der hidtil har været med i et medieforlig og det vil CfP gerne lave om på. Og det kan man jo kun støtte dem i!
Og til allersidst bliver jeg også nødt til at nævne, at DR's "Medieudviklingen 2017" er på trapperne. Det er den årlige rapport fra DR medieforskning, som gør det seneste års medieudvikling op. Og det inkluderer også podcasts. Selvom hele rapporten i skrivende stund endnu ikke er udkommet er der begyndt at dryppe lidt information ud. Således oplyser DR bl.a. at 25 % af danskere mellem 20 og 39 år nu lytter til podcasts på ugentlig basis. Der er dog stadig store udsving i andre aldresgrupper og det skal blive interessant, at se nogle flere tal, når den komplette rapport udkommer.
Det var alt for nu. Velkommen til et nyt år med Podcasts & podcasting. Jeg er sikker på, at det nok skal blive godt! Som altis vil jeg blive meget glad hvis du sender nyhedsbrevet videretil én du tror vil have glæde af det. Og skriv endelig mig, hvis du har feedback af enhver art!
PS. Tak til P3 og Lars Thiesgaard for emnelinjen til denne udgave af Podcasts & podcasting.
/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri
Don't miss what's next. Subscribe to Podcasts & podcasting: