Podcast & podcasting vol. 50 – Der er meget mere under overfladen
Podcast & podcasting vol. 50 – Der er meget mere under overfladen
Læsetid: cirka 5 minutter
Så er der pokker mig jubilæum… 50 udgaver af Podcasts & podcasting er det simpelthen blevet til over de seneste to år. Faktisk er det lige før at det er præcist to år siden jeg udsendte vol. 1 af Podcasts & podcasting – den 15. november 2016. Jeg har ikke planlagt noget helt vildt ekstraordinært i anledning af jubilæet. Jeg er ikke sådan typen der holder store fejringer og den slags.
Men jeg vil gerne sige tusind tak til alle jer, som læser med. Både dem der har holdt ved hele vejen igennem og dem, som er kommet til senere. Husk at du altid kan gå tilbage i det komplette arkiv over de tidligere nyhedsbreve, hvis du savner mere podcastlæsestof! Og så kan jeg da lige så godt også benytte lejligheden til, at vifte lidt med flaget for 10er.dk, hvor du kan donere et valgfrit beløb per udgave af Podcasts & podcasting jeg udsender. Det er ganske frivilligt og det forbliver gratis at læse med. Men hvis du skulle have lyst til at give en skærv, er muligheden der. 😊
Og så til selve nyhedsbrevet! Denne udgave af Podcasts & podcasting byder på endnu en anbefaling. Ligesom i vol. 49 er der tale om en amerikansk podcast, men modsat Everything is Alive er der denne gang tale om en virkelig fortælling.
Serien det drejer sig om hedder Bundyville. Det er ikke en titel der i sig selv er særligt afslørende for hvad vi her har med at gøre. Og det er måske også en af årsagerne til, at jeg ikke selv har bemærket Bundyville før nu. Serien udkom i maj måned i år og består af i alt syv afsnit. Så det er altså nu en afsluttet serie – og den er særdeles bingeegnet. Hvert afsnit varer lige knap en halv time. Du får links til at abonnere senere i nyhedsbrevet her.
Ved første anslag kan Bundyville minde om en klassisk true crime-serie. Men i løbet af serien udvikler den sig til meget mere end det. Jeg tror aldrig jeg har hørt en serie, som tager så mange uventede drejninger og trækker så mange tråde ud i alle mulige retninger! Og den gør det uden at det bliver for forvirrende eller uoverskueligt.
Historiens hovedpersoner er familien Bundy og i særdeleshed rancheren Cliven Bundy. Herfra kommer en del af titlen. Cliven er rancher i byen Bunkerville i Nevada. Titlen begynder efterhånden at give mening… Cliven har en anseelig mængde kvæg på sin ranch og disse kvæg skal naturligvis have arealer at græsse på. Og det er her dramaet tager sit udspring. For omkring Clivens jorder findes der også arealer ejet af den amerikanske føderale stat.
Og her er det vigtigt lige at holde sig for øje, hvordan USA er bygget op som samfund og land. For Cliven Bundy er indædt modstander af at den føderale regering, som sidder langt væk i Washington, DC, kan eje den jord, som ligger omkring hans ranch. Han mener at det bør være delstaten Nevadas ejendom eller endnu bedre hans egen.
Den føderale stat tillader dog, at de lokale ranchere lader deres kvæg græsse på deres arealer, så længe rancherene betaler en afgræsningsafgift. Men på grund af den lokale fauna, som bl.a. inkluderer en truet skildpaddeart, så er der samtidig sat grænser for hvor meget afgræsning der må finde sted på de føderale arealer. Clivens utilfredshed med disse regler fører til, at han bryder afgræsningsreglerne og det eskalerer faktisk i en sådan grad, at det komme til adskillige voldelige sammenstød med myndighederne. Flere endda med dødelig udgang, for begge sider i konflikten.
Det er med dette fortællingen tager sin begyndelse. Men allerede fra afsnit to tager serien flere markante og overraskende drejninger. For for at forstå den vrede og det had mod den føderale stat, som ligger hos familien Bundy, bliver vi taget med tilbage til 50’erne hvor der blev foretaget atomprøvesprængninger i Nevadas ørken. Her oplevede drengen Cliven at den føderale stat negligerede deres ansvar overfor borgerne, da der drev radioaktivt nedfald ind over landsbyerne i området, fordi vindretningen ikke havde været som forventet. Og så var kimen lagt til det had, som er seriens egentlige kerne. Det er i sig selv en ret spektakulær drejning i fortællingen, men herfra eskalerer det om muligt bare endnu mere.
Vi kommer forbi adskillige angreb i USA’s historie – bl.a. Oklahoma-bomben i 1995 – som alle på en eller anden måde kan sættes i forbindelse med de oprør der fandt sted omkring Bunkerville, Nevada. Vi bliver præsenteret for Mormon-kirken, som også viser sig at have nogle ret anti-føderale forbindelser.
Alt i alt byder serien, som jeg lagde ud med at skrive på et hav af uventede drejninger. Og det gør den til en utroligt dragende og dødspændende fortælling. Hvis du ikke er hooked efter første afsnit, vil jeg derfor klart anbefale at du i hvert fald giver afsnit to en chance også, for allerede her begynder drejningerne som sagt og stilen bliver for alvor lagt an.
Du finder Bundyville her: Apple Podcasts, Google Podcasts, Android, RSS, web
I øvrigt
Min makker på Meta-podcasten Anders Guldberg og jeg har lavet en episode med Mikkel Aslak og podcasts i undervisningen. Mikkel er skolelærer i Syddjurs Kommune på Marienhoffskolen og så er han også konsulent for IT og medier på VIA Center for Undervisningsmidler i Aarhus. Mikkel kommer med nogle spændende betragtninger og håndgribelige eksempler på hvordan podcasts i fremtiden kan spille en rolle i undervisningen og hvordan de allerede gør det den dag i dag. Det var et rigtigt interessant interview at lave – det er et emne som jeg faktisk ikke selv har beskæftiget mig synderligt med, men som der er en masse oplagte potentialer i. Lyt med her.
Og hvis du har lyst til at lytte endnu mere til min stemme, så var jeg faktisk gæst hos Tilde Bang på P6 Beat i efterårsferien. Jeg blev bedt om at anbefale nogle podcasts og jeg kan lige så godt indrømme, at de allesammen har været med her i nyhedsbrevet, så du får ikke nødvendigvis ny og overraskende viden, hvis du er læser af nyhedsbrevet, men du skal være velkommen til at lytte alligevel. Det foregår ovre hos DR eller i deres radio-app.
Og det var simpelthen slut på denne jubilæumsudgave af Podcasts & podcasting. Endnu engang tak for at I læser med! Og som altid tager jeg mod alle former for idéer og feedback med kyshånd! Jeg er tilbage i din indbakke tirsdag den 13. november!
/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri