38 - En oppdatering og et par tips
En oppdatering og et par tips
Oppdateringen
Jeg holder på å gjøre noen endringer. Om du kommer til å legge merke til det når jeg er ferdig er jeg neimen ikke sikker på. Det kommer an på om du trykker på noen av linkene i nyhetsbrevene mine. Endringen går nemlig på tilknytninga mellom nyhetsbrevet og hjemmesida mi – simenskriver.no. Noen av dere har kanskje vært på hjemmesida mi før, og andre ikke. Det er i grunn greit. Problemet er at hverken jeg eller du burde være i tvil på hvor du skal finne skriveriene mine, og hva som skal være hvor. Det burde ikke være et spørsmål.
Hittil, om jeg har linka til noe jeg har skrevet tidligere, har det pekt deg til f. eks https://buttondown.email/simenskriver/archive/25-om-perfeksjonisme-nysgjerrighet-og-det-a-torre/
. Om du kikker nærmere på den linken ser du at den går til arkivet mitt hos nyhetsbrev-leverandøren, Buttondown.
For å problematisere det mer så er det heller ikke klinkende klart hva som havner på hjemmesida. For øyeblikket ligger f. eks "Det er noe feil med hvordan vi leser bøker" begge steder. Mens andre skriverier ligger kun i Buttondown-arkivet, og noe ligger kun på hjemmesida. Virker ikke det tungvint for deg og?
Derfor prøver jeg å tilrettelegge for at jeg kan bruke simenskriver.no som arkivet for alt jeg skriver. Uavhengig om det er lengre notater/artikler/stiler/avhandlinger, kall det hva du vil. Eller kortfatta tanker som de hverdagslige, filosofiske tankene du får i dusjen, som dukka opp ut av det blå.
Alt det usynlige arbeidet
Den endringen medfører masse usynlige arbeid som du aldri får se, og som i grunn ikke er viktig for din del, men siden flere av dere er over middels interessert i hvordan man bygger ting på internett skal jeg nevne kort hva det innebærer:
Rydde opp i linkene
Den linken jeg viste deg tidligere fra Buttondown, den er ikke så lett å huske akkurat – https://buttondown.email/simenskriver/archive/25-om-perfeksjonisme-nysgjerrighet-og-det-a-torre/
. Ikke bare er den lang, men den inkluderer ikke Å'en eller Ø'en i å tørre. Om jeg derimot endrer linken til simenskriver.no/å-tørre
blir den betraktelig lettere å huske, hvis jeg skulle nevnt det til noen i forbifarten.
Opprydding i linkene fører riktignok til andre oppgaver som:
Å forenkle filnavn (som ville vært det samme som eksempelet med linken)
Tittelen på artikkelen og filnavnet må nemlig ikke være det samme, har jeg lært meg
Gå gjennom linkene til de 38 nyhetsbrevene jeg har publisert og sørg for at linkene går til riktig sted
Det er nøyaktig så kjedelig som det høres ut som, men fremdeles viktig å gjøre for at du skal få en god brukeropplevelse, og ikke bli sendt på villspor
Oppdatere det tekniske grunnlaget til hjemmesida
I blant skjønner jeg ærlig talt ikke hvorfor noe plutselig fungerer. Jeg må bare holde pusten og håpe at det ikke faller sammen. Deler av den usikkerheten har jeg fjerna nå ved å egentlig starte opp hele hjemmesida fra bunnen av, og deretter legge inn innholdet på nytt, i tillegg til de få endringene jeg hadde gjort på layouten.
Fra et teknisk ståsted betyr det å starte et nytt repository på github, klone originalprosjektet (quartz) lokalt på dataen min, sørge for at det er en kobling mellom det lokale og det som er på github, og at ting går som forventa. For øyeblikket går det ikke som forventa, for det er noe git-greier jeg ikke forstår meg på. Så da må jeg finne ut av det.
Om du er åpen for å sparre på problemet tar jeg veldig gjerne i mot hjelp 🙋♂️
I tillegg må jeg da omdirigere trafikken vekk fra det gamle, og over til det nye, for å sørge for at endringene blir tatt i bruk. Den type domene-sjonglering har jeg dårlig erfaring med, men i teorien skal det jo være så lett, så jeg får bare krysse fingra for at det går som det skal.
Fordeler ved endringene
Eierskap over eget innhold
Ikke bare vil det bli tydeligere hvor skriveriene mine havner, men da eier jeg også mitt eget innhold i større grad. For uansett hvor hyggelig Justin fra Buttondown er (altså han som lagde tjenesten), så er det jo han som velger hva han vil gjøre med nyhetsbrev-tjenesten gående framover. På samme måte som om du publiserer alle bildene dine på instagram så er det Meta (facebook), som eieren av Instagram, som bestemmer hvordan den plattformen skal utvikles i tida framover. Om du liker det eller ikke påvirker ikke deres valg egentlig.
Det gir meg altså mer eierskap til eget innhold.
Lettere å utforske videre
Når du først er på hjemmesida vil du også få fordelene av funksjonene jeg har der – som såkalte backlinks, som viser deg hvilke notater som linker tilbake til notatet du leser. Om du havner inn på notatet om Obsidian vil du altså kunne se alle de andre notatene hvor jeg har nevnt Obsidian.
Sånn sett blir nyhetsbrevet et "hook" av noe slag, som leder inn på hjemmesida, hvor du enda lettere vil kunne utforske mye mer. Og finne det som er relevant for nettopp deg.
Lettere å linke mellom eksisterende innhold
Siden jeg har alle skriveriene mine i notat-appen min så kan jeg kjapt linke fra det ene til det andre. Jeg må ikke gå inn i nettleseren, til buttondown-arkivet, finne det ene nyhetsbrevet jeg vil linke til, og kopiere ut linken derfra. Jeg lager bare en direktelink rett fra notatet, som du kan se på gifen under.
Et håp jeg har er at det fører til flere korte notater, fordi jeg kjapt ser koblinger mellom notater, og eventuelt hva som burde være et notat, men som ikke er det fra før.
Et par tips
I arbeidet med de endringene har jeg snubla over to veldig praktiske triks.
Kodetriks for nybegynnere
Det er et sted mange av vårs unngår så lenge vi kan. Fram til én dag, hvor det plutselig dukker opp et behov, og du må ta motet til deg og oppsøke dette sagnomsuste stedet. Jeg snakker såklart om.. terminalen. Et vindu hvor det føles som om du snakker til selve DNAet av datamaskinen din, uten at du har peiling på hvordan du snakker til et DNA. Da er det kjekt å lære seg noen gloser, som du veit blir forstått og gjør jobben, og at du sparer på dem til seinere. Det er akkurat det du kan gjøre i terminal-appen, Warp, ved å lagre såkalte personal workflows.
På bildet over kan du se at jeg har lagra noen git-kommandoer som jeg bruker i ny og ne, i tillegg til forklaringer på hva de gjør. I tillegg pleier jeg å skrive om det er kommandoer jeg må huske for å avbryte kommandoen som settes i gang. Utover det kan du se at det også er en mappe som heter Quartz, som er en en samling med kommandoer som er spesifikke for det tekniske grunnlaget som hjemmesida mi er lagd på.
Github Publisher
For å senke terskelen for å publisere prøver jeg å gjøre mest mulig i notat-appen min. I det jeg beveger meg ut i kodeland er jeg på mer ustø grunn, føles det ut som. Så lenge jeg kan holde meg innafor obsidian er det mindre som kan gå galt. Derfor har jeg begynt å bruke en plugin i Obsidian som heter Github Publisher, for å publisere notatene mine utenom å måtte hoppe ut av appen en gang.
I gifen under kan du se at jeg fjerner tekst fra et notat, og publiserer det til github ved å trykke på command+shift+P
. Som er hurtigtasten jeg har valgt på handlingen som ellers heter Github Publisher: Upload single current active note
.
Etter litt maskinell tenketid ser du at det dukker opp en grønn boks som indikerer at notatet nå er publisert. Lett som en plett!
Sluttresultatet er at notatet dukker opp på hjemmesida, men det som skjer i praksis er at det publiseres til github, hvor det igjen gjøres en rekke handlinger for at det skal dukke opp på hjemmesida mi.
Her er det en bruksanvisning for hvordan du kommer i gang, om du vil gjøre det samme. Konfettien kommer fra Raycast forresten (bare skriv confetti
i søkefeltet), om du blei nysgjerrig på den.
Dette nyhetsbrevet blei skrevet på toget, og i en gul ørelappstol på hjemmekontoret mitt.