Fasta, Fristad, Föreäsningar
☀️💻☀️💻☀️💻☀️💻☀️💻☀️💻☀️💻☀️
Äntligen kommer våren! Och jag märker att jag blir löjligt glad så fort solen kikar fram. Och nu ligger våren framför en.
Fasta från Big Tech
Den 5 mars var det Askonsdagen, som inleder fastan. Vi deltog på mässan och fick kors i pannan som vi brukar göra. Frugan och jag brukar fasta från diverse grejer. Den här gången blev det att vi fastar från Netflix och planerar läsa mer. I vanlig ordning brukar vi fasta från sötsaker också men Netflix är det som gör skillnad. Och det funkar! Vi läser mer. Både skönlitteratur och faktaböcker. Jag brukar sitta i fåtöljen och frugan i soffan. När vi läser något intressant delar vi med oss av det. Hon har läst om tunnelbaneutbyggnaden och Naomi Kleins doppelgänger. Jag har läst Jurassic Park (Urtidsparken på svenska) och Rätten på vår sida. Jag har upptäckt massa anarkistisk litteratur som jag nog kommer återkomma till i något blogginlägg eller nyhetsbrev.
Att säga att jag fastar från Big Tech blir ju lite fel eftersom jag alltid försöker undvika Big Tech, inte bara under fastan. Men jag skrev ett inlägg där jag uppmuntrar andra som fortfarande är kvar på Big Tech socmed att pausa eller dra ner under fastan för att utforska alternativ eller bara få en paus från skiten.
På de temat vill jag också tipsa om Framasofts kampanj De-Googlify Internet. Det är en kampanj som föreslår:
- Framacarte istället för Google Maps
- Framaforms istället for Google Forms
- Framagroupes istället för Google Groups
- Framatalk istället för Zoom
- Framateam istället för Slack
- Framadate istället för Doodle
Och en himla massa mer grejer! Det mesta är att de tar en befintlig fri programvara och rebrandar den. Framatalk tror jag är Jitsi i grunden.
Om du har testat några av deras tjänster så hör gärna av dig och berätta! Maila samuel@bitar.se.
Föreläsning/workshop om alternativ till Big Tech socmed
Det är kul för nu har jag börjat få förfrågningar om att föreläsa om grejer som Kamratdataföreningen Konstellationen pysslar med. Så jag och en annan styrelsemedlem var och föreläste för ett gäng vänsterpartister som ville lämna Meta och ville ha hjälp med att komma igång med Mastodon. Om man är intresserad kan man kika på föreläsningsbilderna.
Frugan och jag och en granne var på Kafé 44 och käkade på folkköket som Solidaria socialt center anordnar första söndagen i månaden. När vi käkat färdigt vår lunch så gick vi några meter in till Scen 44 och lyssnade på ett föredrag som Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek höll gällande arkivering och protokoll. Sjukt nördigt men också sjukt intressant! Men det fick mig att tänka på att vi i Konstellationen kan ju erbjuda oss att föreläsa lite här och där. Och att få de frihetliga socialisterna som gärna hänger på Kafé 44 att upptäcka alternativen till Big Tech vore ju toppen!
Jag hade också en liten digital föreläsning för Vänsterpartiet i Eslöv om integritet. Jag snackade om Chat Control, kameraövervakning, övervakning via telefonnätet och övervakning från Big Tech socmed. Det var givande!
Dystopisk novell klar
Vi ska publicera en antologi i klassen. Temat är "varning" och titeln är "omen". Så jag skrev en kort novell på det temat. Här kan man läsa den: Planerat avbrott.
Kollektivhuset
Det händer mer och mer i kollektivhuset och det är så himla kul! Mina motioner på årsmötet om att förenkla och förbättra för matlagen röstades igenom. Vi har ett himla kul och bra gäng i vårt fredagsmatlag. Jag har också ett veganskt matlag på vardagarna som heter Blixten. Vi hade det nu i veckan och det blev uppskattat. Vi lagade Kikärtsgryta i röd currysås . Vi avslutade med lite quiz vilket var najs.
Organisera och må bra
Jag läste artikeln You Can’t Post Your Way Out of Fascism och kände att jag var tvungen att tänka i skrift så jag skrev ett blogginlägg, Organisera och må bra, vilket också mynnade ut i en krönika för ETC Nyhetsmagasin, Högertrollens fälla.
Snabbt sammanfattat: att spendera för mycket tid på nätet och bara posta om allt skit som högertrollen/fascisterna gör, kommer inte skapa tillräcklig förändring. Vi behöver träffas i det fysiska rummet. Vi behöver träffas och jobba på egna grejer. Organisera helt enkelt.
Herman Geijer skrev en närliggande grej i artikeln Bojkotter är ett svaghetstecken för vänstern:
När vi sitter hemma framför våra datorer och delar bilder på sociala media om vilka företag som är amerikanska känns det som om vi gör något, bättre än att inte göra något i alla fall.
Problemet är att vi måste göra dessa val varje gång vi är i butiken, om och om igen. Den typen av individuella beteendeförändringar har låg sannolikhet att förändra något alls i långa loppet.
För att en bojkott ska vara ett vapen krävs det studiecirklar, flygbladsutdelningar och samtal i månader.
Det kräver energi, många timmars engagemang och skapar dålig stämning i fikarum. Och ger resultat.
Jag är inte alls emot bojkott utan blir glad av att läsa om det. Men håller också med Herman. Hur kan vi träffas för att göra det här tillsammans och inte hemma på vår egen kammare.
På det temat så hade Dagens ETC:s ledarpodd Tyckpressen ett intressant poddavsnitt, Bojkott – Ett roligt ord och bra grej?. De tar upp lite samma saker som Herman. Men det riktigt peppiga är andra halvan av avsnittet där de pratar om konkreta sätt att engagera sig.
I podden Apans anatomi senaste avsnitt Terror som content så avslutades avsnittet där Myra Åhbeck Öhrman inspirerade genom att ta upp vänsterns styrka, mobilisering i det fysiska rummet.
Jag är väldigt glad att jag finns i så många sammanhang där jag faktiskt kan träffa andra. I kollektivhuset har vi t.ex. skapat en beredskapsgrupp för en person blev orolig efter att broschyren om kriget och krisen skickats ut. På en matlagsmiddag snackade vi om det och sen beslutade vi oss för att bilda en grupp i huset. Så nu är vi ca 10 personer som ska träffas några gånger under året för att snacka hur vi kan göra. Där är jag för övrigt väldigt inspirerad av Herman Geijer, också zombieöverlevnadsexpert, att det viktigaste man kan göra som beredskap är att lära känna sina grannar.
Konstellationens årsmöte
Nu har jag äntligen skicka ut kallelsen till Konstellationens årsmöte 26 april!
Det är så kul att tillsammans med andra hjälpa vänstern och andra progressiva rörelser att upptäcka fria och öppna verktyg för organisering och samhällsförändring. Vi har massvis med spännande saker i förslag till verksamhetsplan. Det jag är mest pepp på för egen del är nog:
- Egen fysisk server
- Anordna hackathons. Både heldagshackathons och AW-hackathons
- Skrivarstugor
- Hålla föreläsningar och workshops
Du vet väl att det bara kostar 100 kr per år att vara medlem. Om man dessutom vill stötta oss mer kan man skänka via t.ex. Liberapay.
Liberalerna är massövervakningsälskare
Jag ska sluta förvänta mig något av "Liberalerna" men namnet triggar mig fortfarande. Jaja, jag förväntar mig ändå att ett liberalt parti ska säga nej till massövervakning. Men de verkar de inte göra. Jag skrev ett blogginlägg och gjorde en kul bild: Vill Liberalerna ha bakdörrar i våra kommunikationsappar?.
Tipset
- Boken Cicada 3301 av Jonathan Lundberg. Egentligen inte mitt tips utan tips från httpster. Finns som e-bok och bok på olika bibliotek. Finns även att köpa. Jag har ännu inte läst men är en sucker för sådana här böcker. Jag har tidigare läst Svenska hackare av Daniel Goldberg och Linus Larsson och uppskattat den.
- Kamratpostaren - "Alla Sveriges vänsterevenemang på ett ställe!". Bra för att få pejl på vad som händer i vänstersverige. Både en hemsida och Mastodon-konto. De finns nu på Spejset vilket är kul.
Det var det hela från mig!