Här kommer det första medlemsbrevet från ODLA!s vänner. Vi är väldigt glada över att ha dig med i vår odlingsgemenskap.
Med vänföreningen vill vi knyta band till dig som lyssnar, och fylla på med nyheter, kunskap och trädgårdstips. Längre ner kan du också se bilder till de frågor som Maj-Lis besvarar i veckans avsnitt av podden.
Medlemsavgiften i ODLA!s vänner är 299 kronor per säsong. Som medlem får du tips, fördjupningar och goda råd om allt som rör odling och trädgård. Dessutom får du specialerbjudanden på redskap, frön och annat trädgårdrelaterat. Medlemsbrevet får du i anslutning till varje poddavsnitt, från mars till september.
Det här första medlemsbrevet kostar ingenting, men passa på att bli medlem så får du alla brev under resten av säsongen. När du väljer att bli medlem lotsas du vidare till betalning och medlemskap.
Att lyssna på podden är förstås fortfarande gratis! Det första avsnittet för i år kommer i morgon den 7 mars. Du kan läsa mer om det längre ner i det här brevet.
Det är toppen om du tipsar vänner och bekanta om både podden och om ODLA!s Vänner.
Välkommen att både lyssna och läsa!
Maj-Lis & Bella
Visste du att ...
... frön i regel har betydligt längre hållbarhet än vad som anges på förpackningen! Du kan testa dina fröns grobarhet genom att lägga 5–10 frön på några lager fuktat hushållspapper eller en väl fuktad wettexduk. Lägg testsådden i en tillsluten plastpåse i rumsvärme. Efter cirka 14 dagar kan du räkna hur många av det totala antalet frön som grott, och ta ställning till om det är lönt att så fröna eller inte.
Foto: Tomas Lagerström
För övrigt har Maj-Lis ett toppentips för fröförvaring: ”Rådet är att alltid förvara fröna torrt och svalt, gärna i kylskåp. Det allra bästa är att ha det minsta kylskåpet som finns i handeln och bara förvara frön där. Då dörren inte öppnas så ofta kommer det inte in värme och risken för fuktskador blir mindre.”
Skynda på våren
Ta in kvistar av vårblommande träd och buskar som forsythia, trollhassel, körsbär, körsbärskornell och magnolia. Klipp av grenen när du ser små knoppämnen, och låt den vila någon dag i ett uterum eller kallt skafferi innan den tas in i rumsvärme. Ge varje stjälk ett långt vasst snitt, och skala den nedtill med potatisskalare. Ställ i varmt vatten med växtnäring eller 0.5 tesked ättika och 1 matsked socker, eller några träkolsbitar som verkar desinficerande. Duscha regelbundet med blomspruta så att inte knopparna torkar och se fram emot vacker blomning.
Penséer klarar nattfrost, åtminstone några minusgrader, och kan sättas ut i krukor och blomlådor så fort tjälen har gått ur marken.
Vill du ha egen gräslök redan på våren? Sätt en avskuren petflaska som växthus över plantan så har den bra förutsättningar för tidig skörd.
Foto: Pixabay
Naturkunskap i mobilen
Mobilapparna för artbestämning blir allt fler, och många kan därmed ha naturen i mobilen. Tack vare framstegen inom AI har apparna också blivit bättre på att känna igen olika arter, så att vi lätt kan identifiera växter, djur och andra organismer. Men det är skillnad mellan hur gratisappar och betalappar används. Medan gratisapparna ofta drivs av akademiska och ideella aktörer, och bidrar till globala databaser om biologisk mångfald, fokuserar de kommersiella apparna på individuell användning och lärande – med data som företagen samlar in från användarna. Detta presenteras i studien Exploring the landscape of automated species identification apps: Development, promise, and user appraisal, genomförd vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Vill du odla tillsammans med barn eller barnbarn, dina egna eller andras? Kanske något för skolan eller klassen? Då finns pedagogiska råd och fina tips på Odlarklubben, www.odlarklubben.se. Här får du och alla odlingssugna barn vägledning till allt från hur ni bygger upp odlingsbäddar till sådd och plantering liksom hur odlingarna ska skötas och skördas. Med en kalender som stöd får ni hjälp att göra saker i rätt ordning, dessutom finns fina märken att skriva ut allteftersom barnen gått igång på odlingen. Avsluta med ett fint diplom.
Specialerbjudande för våra medlemmar
25% rabatt på biljetter till trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar. Köp biljett här! Ange koden ODLA25.
Gäller endagsbiljett vuxen och endast vid köp online.
ODLA! poddavsnitt 17
Dags att väcka pelargonerna!
I årets första avsnitt av ODLA! med Maj-Lis & Bella bistår biologen, trädgårdsjournalisten och författaren Susanna Rosén oss med allt från pelargonhistoria till hur vi ska sköta och få våra älskade pelargoner att prunka.
Bella med Susanna Rosén
Susannas skötselråd:
Övervintra dina pelargoner i ett svalt utrymme med extraljus, och ge dem sparsamt med vatten under vintern.
Väck dina pelargoner genom att sätta om dem i god och näringsrik planteringsjord. Klipp tillbaka dem om de är rangliga och vattna en gång i veckan.
Sköt plantorna genom att vattna regelbundet. Låt dock jorden torka upp en smula mellan vattningarna. Tillför en svag näringslösning, 1-2 kryddmått per liter vatten, vid varje vattning.
Pelargoner trivs utomhus, plantera dem i stora krukor och kärl och ställ dem på balkongen, uteplatsen och ute i trädgården.
Håll koll på skadedjur och sjukdomar. Pelargoner är i regel friska men kan attackeras av bladlöss – som du eliminerar genom att behandla med Bladlus Effekt, som innehåller fettsyror och kaliumsalt. Rotlöss är en annan parasit som kan attackera pelargonens rötter och som kan göra att plantan ser hängig ut. Om du vid inspektion upptäcker vita spår på fatet under krukan eller på krukans innerkant är det tecken på att rötterna är angripna. Tyvärr är det svårt att rädda plantan, lägg den i kärlet för brännbart. Dock kan du ta ett friskt skott och föröka den.
Varning: Lövplattmask
Foto: Jonas Roth
Den invasiva lövplattmasken, Obama nungara, har tagit sig in i Sverige. I podden reder Henrik Lange på Naturvårdsverket ut begreppen och tipsar om hur du hittar, identifierar, eliminerar och rapporterar om plattmasken.
Henrik Lange Foto: Naturvårdsverket
Henrik om plattmasken:
En fullvuxen lövplattmask är cirka 5–8 centimeter lång och 0.5 centimeter bred. Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige. Äggen är 0.5 centimeter stora och är i begynnelsen röda men förändras till mörkbrunt.
Lövplattmasken är ett rovdjur som äter daggmaskar, snäckor och sniglar vilket kan påverka jordens ekosystem. I förlängningen försvåras såväl jordbruk som fritidsodling negativt.
Dubbelkolla alltid plantor du köper. Kolla platsen där krukan står, samt titta under själva krukan. Lyft ur plantan och skärskåda både kruka och rotklump samt titta under tråg och backar. Kika efter ägg, även om de är svåra att upptäcka.
Misstänker du att du fått hem plattmask kan du lättare se den genom att använda ficklampa, även dagtid. Plattmaskasken blänker ofta till när den nås av en ljuskälla. Maskarna ska omedelbart avlivas! Använd handskar för att undvika kontakt med hudirriterande slem. Lägg fyndet i en burk och häll på kokande vatten. De kan också dödas genom att läggas i frysen i minst ett dygn. Plattmasken kan inte dödas genom att klippas!
Här finns tips på hur du som privatperson kan stoppa spridningen av invasiva arter.
Fråga Maj-Lis – bilder
Vad är det för odjur som förstör pelargonerna på min balkong? Annelie Strömberg
Varför ser bladen på min gurka ut så här? Bengt Knutsson
Nästa avsnitt av ODLA!
I nästa avsnitt av ODLA! med Maj-Lis & Bella gör vi, med hjälp av Sigrun Dahlin vid SLU i Uppsala, en djupdykning i jorden. Dessutom handlar det om dahlior på längden och tvären. Naturligtvis svarar Maj-Lis på lyssnarfrågor, denna gång om hur hästgödsel bäst kan användas i odlingen, hur det egentligen ligger till med komposten och huruvida det går att bli av med åkervinda eller ej.