ODLA!s medlemsbrev logo

ODLA!s medlemsbrev

Archives
February 28, 2025

ODLA! startar vänförening

Odlas-vänner-logo-600.png

Hej kära Odlavän!

Du får det här brevet eftersom du har varit i kontakt med Maj-Lis Pettersson som medverkar i podden ODLA! med Maj-Lis & Bella, trädgårdspodden med vetenskapligt förankrad kunskap, inspiration och trädgårdsglädje. Nu startar vi vänföreningen ODLA!s vänner, och vill så gärna ha dig som medlem.

Vill du inte ha ODLA!s medlemsbrev?
Avregistrera dig här

Med vänföreningen vill vi knyta band till dig som lyssnar på podden, och ge dig nyheter, kunskap och trädgårdstips i ett regelbundet återkommande medlemsbrev. I brevet får du även bilder till de lyssnarfrågor Maj-Lis besvarar i varje poddavsnitt. Som medlem i ODLA!s vänner får du också exklusiva specialerbjudanden på redskap, frön och annat trädgårdrelaterat.

Medlemsbrevet får du varannan vecka, från mars till september, i anslutning till varje nytt poddavsnitt. Avgiften för att bli medlem i ODLA!s vänner är 299 kronor per år, och då får du fördjupningar, tips och goda råd utöver det vi tar upp i podden. Dessutom bidrar du till poddens fortsatta öden och äventyr.

Att lyssna på podden är förstås fortfarande gratis!

Här nedan får du ett smakprov på vad medlemsbrevet kan innehålla.

Med (nästan) vårliga trädgårdshälsningar,

Maj-Lis & Bella


Foto: FOR

Visste du att

... 87 procent av Sveriges befolkning har tillgång till odlingsplats utomhus. Av alla med odlingsmöjlighet odlar 76 procent något ätbart, företrädesvis potatis. Detta visar en undersökning som Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR, presenterade i höstas.

Hela rapporten kan du ladda ner här.


Specialerbjudande för ODLA!s vänner

25% rabatt på biljetter till Trädgårdsmässan “Nordiska Trädgårdar". Köp biljett här! Ange koden ODLA25.

Gäller för vuxen-, endagsbiljett och endast vid köp online.


Säsongspremiär ODLA!

Den 7 mars är det dags för årets första avsnitt av podden ODLA! med Maj-Lis & Bella.

I premiäravsnittet kommer det att handla om pelargoner och den invasiva lövplattmasken, Obama nungara.

Maj-Lis svarar på frågor om mjöldagg på gurka, larver i krukväxter på balkongen och fröodling av palsternacka.
Det nya avsnittet publiceras den 7 mars!


Foto: Bella Linde

Mulliga ekoförsök

Ekologisk odling ökar mullhalten i jorden, vilket gör att vatten lättare tränger ner i marken som också klarar att hålla fukt. Det visar odlingsförsök vid Rodale Institute i USA, som också hittat bevis för att utsläppen av växthusgaser vid ekologisk odling är lägre per ytenhet än vid konventionell odling.

Läs mer här.


Funkar dina frön?

De flesta odlare sitter på mängder av gamla fröpåsar, men har inte koll på grobarheten. Du kan testa frönas grobarhet genom att lägga 5–10 frön på några lager fuktat hushållspapper eller en väl fuktad wettexduk. Lägg testsådden i en tillsluten plastpåse i rumsvärme. Efter cirka 14 dagar kan du räkna hur många av det totala antalet frön som grott, och besluta dig för om det är lönt att så fröna eller inte.

Foto: Bella Linde

Växtguide

Trädgård som doftar året om

Dina växters dofter är lika betydelsefulla som blomningen. Genom att välja rätta växter kan du ha specifika doftupplevelser månad för månad.

December–Januari

Hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense ´Dawn´ doftar svagt av syren och honung och blommar milda vintrar fint i rosa på kala grenar i december. Klarar upp till zon III.

Februari

Trollhassel, Hamamelis mollis, blommar med friskt väldoftande gula blommor i februari. Klarar upp till zon III.

Mars

Luktviol, Viola odorata, är en marktäckare med små lila, himmelskt doftande blommor. Dock krävs att du plockar och nosar på dem.

April

Lökväxter som krokus, Crocus, påsklilja, Narcissus pseudonarcissus, och pingstlilja, Narcissus poëticus, ger trädgården en doft av vår och vanilj.

Maj

Vårolvon, Viburnum x juddi, får vita blommor som doftar starkt och sött med inslag av vanilj. Klarar sig upp till zon V.

Juni

Syren, Syringa, finns i en mängd namnsorter, vanligast är den vita eller ljust lila bondsyrenen, Syringa vulgaris, som doftar sommarlov. Klarar sig till zon VII.

Juli

Buskrosor bidrar med en doftexplosion i högsommartid, till exempel ´Blanc Double de Coubert´ vars vita blommor bär ett uns av fräsch citrus. Trivs upp till zon VI.

Augusti

Fjärilsbuske, Buddleja davidii, har en diskret men söt doft som lägger sig som en lätt slöja över trädgården. Kan klara sig upp till zon III.

September

Konvaljbuske, Clethra alnifolia, får klockformade vita blommor som doftar härligt av konvalj. Härdig till zon II men kräver skydd vid sträng kyla.

Oktober

Höstsilverax, Actaea simple, blommar på långa rättuppstående ax och doftar magiskt av smultron och nattviol. Härdig upp till zon VI.

November

Kejsarolvon, Viburnum farreri, blommar med klasar i svagt rosa och doftar milt sött och behagligt. Klarar sig upp till zon VI.


I ett kommande medlemsbrev får du en fylligare blom- och doftkalender där landskapsarkitekten och växtexperten Tomas Lagerström tipsar om fler och extra intressanta växter. Dessutom kommer kalendern att vara uppdelad på zon 1–3 och 4–7 för att täcka in hela landet.

Det var allt från oss för den här gången. Du får hemskt gärna tipsa vänner och bekanta om ODLA!s vänner och sprid gärna det här medlemsbrevet till trädgårds- och odlingsintresserade.

Den 7 mars är det säsongspremiär för podden ODLA! med Maj-Lis & Bella och då kommer även nästa medlemsbrev att landa i din mailkorg.

Vi hörs då!

Maj-Lis & Bella


Powered by Buttondown, the easiest way to start and grow your newsletter.