ODLA!s medlemsbrev logo

ODLA!s medlemsbrev

Archives
May 29, 2025

Medlemsbrev ODLA! avsnitt 23

Odlas-vänner-logo-600.png


29 ​​maj 2025

Kära Odlavän!

Det är inte klokt så fort tiden går så här års! Vad hände med maj?

Nåväl, när juni står för dörren ska väl säsongsförberedelserna vara klara? Nej, i alla fall inte hos Maj-Lis som fortsätter att plantera ut förodlade växter ända fram till midsommar. Inte minst är det ett hallå i grönsakslandet där blommor och grönsaker blandas till ett frodigt potpurri, vilket kräver en genomtänkt plan för att växterna ska passa ihop men inte stjäla ljus, vatten och näring från varandra. De gigantiska kärlen med träd och buskar, som lager, fikon, trädormbunkar, silverakacia, bougainvillea, oliv, ökenhibiskus, kamelior, trädgårdshortensia, violklockbuske, änglatrumpeter och vippjasmin, är dock på plats i trädgården men har under våren brottats med kraftiga vindar som gjort att krukorna vält. Det här med trädgård är onekligen ett evigt, om än mycket glatt och givande, arbete.

Bella håller, inspirerad av förra vårens resa till England och den fantastiska trädgården på egendomen Great Dixter, på att skapa en liten men dock entrérabatt med små träd, buskar, perenner och en eller annan annuell i en galen färg- och formblandning. Huruvida det lyckas ska vi låta vara osagt men du som vill se hur drömmen ser ut rekommenderas att gå in på Great Dixters hemsida.

Bra det!

Maj-Lis & Bella

Länk till Great Dixters hemsida

Visste du att ...

... fritidsodlingen är en enorm resurs när det gäller vår beredskap! I rapporten Så kan Sveriges 5 miljoner fritidsodlare bidra till ökad livsmedelsberedskap, som Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR, presenterade förra året slår man fast att fritidsodlingen har enorm potential. Jämförelsevis omfattar fritidsodlingen omkring 30 000 hektar mark medan den kommersiella odlingen brukar ungefär 12 000 hektar. Och då använder fritidsodlarna bara 10 procent av den möjliga trädgårdsyta som finns!

För att öka intresset för och kunskapen om odling föreslår FOR bland annat odling på schemat i grundskolan, då kunskapen om dagens sårbara livsmedelssystem är mycket låg. Att kunna anlägga ett potatisland är inte så dumt, helt enkelt.

Läs rapporten här!

Zonförskjutning & pollineringshaveri

Att klimatförändringen har storskaliga effekter på alla typer av ekosystem, såväl på land som i vatten, är egentligen ingen nyhet. Men i rapporten Klimatets effekter på biologisk mångfald i Sverige står att läsa hur förändringarna ser ut. Bland annat slår man fast att de olika klimatzonerna förskjuts i takt med att klimatet blir varmare, vilket innebär att utbredning, konkurrensförhållanden och interaktioner mellan arter förändras. Det gör att somliga arter gynnas medan andra trängs undan, inte minst påverkas livsnödvändiga ekosystemtjänster som pollinering.

Rapporten är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och SLU Artdatabanken.

Rapporten hittar du här

Notera att Riksförbundet Svensk Trädgård, RST, håller fast vid växtzonkartan beträffande odlade växter. Här kan du ladda ner gedigna faktablad om zonkartan samt om härdighet och klimatanpassning för vedartade växter:

Faktablad: Zonkartan
Faktablad: Härdighet och klimatanpassning

SPECIALERBJUDANDE FÖR VÅRA MEDLEMMAR

15 % rabatt på en Hori Hori, en kombination av spade, kniv, såg och måttstock. Redskapet, som ursprungligen är traditionellt japanskt, används till att rensa ogräs, dela perenner, plantera växter och lök, dra en sårad, luckra bäddar, mäta planteringsdjup, spånta stickor ...

Denna, från svenska Mojave Grönt, tillverkas i Mellösa utanför Flen och är gjord av återvunnet rostfritt knivstål med linoljebehandlat handtag av ask. Fodralet är sytt av vegetabiliskt garvat läder från Tärnsjö.

Läs mer och beställ hos Mojave Grönt

Ange koden podden när du ska checka ut från webshopen så får du 15 % rabatt. Erbjudandet gäller till 20 ​​juni.


Sommarblommor i kruka

När sommarblommorna breder ut sig i handelsträdgården är det lätt att förköpa sig, varpå det kan bli rena röran i blomlådorna. Men det finns knep som lyfter krukorna till oanade höjder.

Här är några stiltips:

  1. Ta hänsyn till huset och omgivningen, och bestäm dig för vad du är ute efter i växtväg. Kanske får funkisvillan en kick med lite stramare växter, medan torpstugans charm framhävs med pelargoner. Eller så är det tvärtom, det viktiga är att göra medvetna val.
  2. Tänk i färg. Utgå från en kulör som finns i närheten, till exempel på trädgårdsmöbeln, husknuten eller fönsterbågarna. Börja med att fylla en kruka med en enda sorts sommarblomma i denna grundfärg, det sätter tonen för övriga arrangemang och ger ett sammanhållet uttryck.
  3. Komponera. Ett genomtänkt arrangemang bygger på både växthöjd och bladens form och färg. Att välja växter med samma bladfärg men olika storlek och form på bladen kan vara effektfullt. Glöm inte kryddväxterna, myntor och oregano har till exempel blad som gör sig bra som grund. Att sätta ihop växter med olika höjd ger också arrangemanget karaktär.
  4. Blomma ut. Genom att välja växter efter smak, temperament och humör får du en blomlåda som berättar något om vem du är, vilket i slutändan är det allra viktigaste.

Plantering och skötsel

Kärl. Stor jordvolym ger utrymme för större vattenmängd, vilket reducerar antalet vattningar till en per dag och i förlängningen välmående blommor. Använd alltså omfångsrika krukor.

Dränera. Krukan måste ha hål i botten, plantorna ruttnar om vattnet står stilla. Bottna med lecakulor, krukskärvor eller sten innan krukan fylls med jord.

Plantera. Fyll inte krukan med jord ända upp. När vatten rinner över kanten följer det annars med jord som rinner ut över krukan.

Skydda. Sätt fat under krukan för att skydda underlaget från fula fläckar.
Ställ ut. I början av juni kan blommorna på de flesta håll stå utomhus hela dygnet. Håll koll på väderprognosen, det är inte ovanligt med järnnätter ända in i juni.

Gödsla. Mylla ned ett gödselmedel i jorden redan vid plantering, och gödselvattna regelbundet hela sommaren. Använd gärna ekologiskt gödsel.

Deadheada. En plantas egentliga funktion är att säkra nästa generation genom att gå i frö. Nyp kontinuerligt bort allt som blommat över, annars slutar växten blomma.

Byt ut. Vissa växter behöver bytas ut någon gång under säsongen, för att det inte ska se visset ut. Satsa på en bas av trotjänare som klarar hela sommaren, som pelargon, ampelskära, fuchsia, blåkrage och verbena, och byt ut sådant som inte håller hela vägen.

Rätt blomma på rätt plats

Sol. Växter som kräver soligt läge behöver inte nödvändigtvis sol från morgon till kväll, några timmars sol per dag kan räcka. Om platsen har djup skugga bör du dock välja andra växter.

Skugga. Växter som kräver skuggigt läge vill verkligen stå på en dunkel plats, de tål ingen eller ytterst lite sol. Möjligen kan det funka med lite tunn morgonsol eller ljus som silar genom ett lövverk. Blommande växter som begonia, fuchsia och flitiga Lisa trivs bra i skuggiga lägen.

7 sommarfavoriter

Pelargon. Årets pelargon 2025, Pelargonium x hortorum (Summer Twist-Serien) Summer Twist ´Rose´, blommar med stjärnliknande blommor i rosa och korall med roströda ståndare och pistiller. Växer brett och luftigt och har vackert formade blad.

Chokladskära, Cosmos atrosanguineus ´Cherry Chocolate´, får mängder med gammalrosa blommor som slår ut från nästan svarta knoppar under hela sommaren. Får långa och hållbara stjälkar och blommar fram till frosten.

Dagöga, Heliopsis helianthoides ´Solar Flare´ är ljuvligt gul med variegerade blad i grågröna toner. Blomman bär en liten krona! Vill stå riktigt soligt.

Eldkrona, Lantana camara ´Passion Fruit´ är rena tuttifruttiblandningen i gult, rosa och rött. Har hängande växtsätt vilket är nytt för eldkronan.

Petunia, Petunia Amazonas-Serien PLUM COCKATOO får stora blommor i purpur och lime. Blommar villigt om såvida allt överblommat plockas bort.

Stjärnöga, Osteospermum ´Steelblue´ har söta blommor i vitt med en mitt i lila och blått. Mycket lättskött, tål en smula frost till hösten.

Violverbena, Verbena rigida ´Dazzling Night´ blommar i ett halvår och har dekorativt mörkgrönt bladverk i mörkgrön. Tål både regn och höga temperaturer.

Bilderna ovan tagna av Anna Christensen/Blomsterfrämjandet


Boktips!

När trädgårdsjournalisten Lena Israelssons Handbok för köksträdgården (Bonnier Fakta) kom ut år 2000 blev den omedelbart oumbärlig för alla grönsaksodlare. Men med nya forskarrön och erfarenheter krävdes en uppdatering. Och nu är den här, den nya versionen av denna odlingsbibel, med allt från nyskrivna kapitel till uppdateringar vad gäller såväl sorter som fakta och odlingsmetoder.

Till nyheterna hör ett gäng nya heta sorter, ett utökat bärkapitel, biokolkunskap, bokashikompostering och inte minst ett kapitel om mykorrhizza – det ständigt pågående samarbetet mellan organismerna i jorden. Höst- och vinterodling har också fått ett eget kapitel, liksom principerna bakom permakultur. Ett praktverk, helt enkelt.

PÅ TURNÉ

Maj-Lis syns i TV under sommaren.
• 1 ​​juni presenterar Maj-Lis årets sommarblomma i TV 4 Nyhetsmorgon.
• 6 ​​juli. Maj-Lis presenterar Victoriafondens dahlia samt svarar på tittarfrågor i TV 4 Nyhetsmorgon.


Odla! Poddavsnitt 23

Kimmo Rumpunen bland söta svartvinbärsbuskar

Svarta vinbär – lättodlad vitaminkick

I Odlapoddens tjugotredje avsnitt ägnar vi oss åt Ribes nigrum, alltså svarta vinbär som på grund av sin syra får en och annan att rynka på näsan. Men nu råder nya tider!

När Bella träffar hortonomen, växtförädlaren och forskaren Kimmo Rumpunen vid SLU i Alnarp, just söder om Lomma i Skåne, visar det sig att försöken att förädla fram sötare svarta vinbär är synnerligen lyckade.

En sammanfattning:
• Svarta vinbär är rika på vitamin C och lösliga kostfibrer. I svarta vinbär finns också antocyanin, färgämnet som ger bären dess mörkt blålila färg. Ämnet, som är en antioxidant, kan också förebygga oxidativ stress, som har betydelse för vid utveckling av bland annat hjärt-kärlsjukdom och inflammatoriska sjukdomar.

• De försöksodlingar som görs på Alnarp är inriktade dels på att få fram svarta vinbär som har sötare smak men ändå inte innehåller mer socker än normalt, dels på att skapa sorter som lämpar sig för skördemetoder av industriell modell.

• De nya sorterna passar även i villaträdgårdar och andra fritidsodlingar, då de är inriktade på att ge stora skördar men ta relativt lite plats. De sorter som förädlas fram lämpar sig inte minst som häckväxter.

• Redan nu finns ’Balsgård Martin’ E i handeln, en upprättväxande, söt och rikgivande ny sort. Inom ett par år beräknas ytterligare nya söta sorter finnas i handeln


Fråga Maj-Lis – poddavsnitt 23

Vad har drabbat min Malus toringo 'Freja'?
Undrar Katarina i nordvästra Skåne.


En skräpig ormrot hos Karin i zon 3.

Det var allt från oss. Tack för den här gången! Nästa medlemsbrev kommer den 12 ​juni, och dagen därpå är det dags för ett nytt poddavsnitt.

Podden lyssnar du på här!

Mejla gärna frågor, med bilder, till odla@odlapodden.se. Och glöm inte att tipsa vänner och bekanta om ODLA!s vänförening, medlemsavgifterna bidrar till att vi har råd att göra podden.

Försommarhälsningar,

Maj-Lis & Bella


Powered by Buttondown, the easiest way to start and grow your newsletter.