Den torra, kalla våren har onekligen ställt till med en del bekymmer. Inte minst är det tröttsamt för alla vars förodlade plantor bara längtar efter att planteras ut i krukor, kärl och rabatter. Men nu ser det ändå ut att vända, värmen tycks vara på väg och om det bara kommer lite regn ska den här säsongen också vara igång på allvar.
Hos oss är det full fart som vanligt. Maj-Lis har bland annat undervisning för studenter på landskapsingenjörsprogrammet på SLU i Ultuna, och däremellan planterar hon ut förodlade växter för allt vad tygen håller. I trädgården utanför Uppsala kör maken Tomas Lagerström, med hjälp av den inhyrda före detta piloten Torgny från Veterankraft, också ut ruskigt tunga krukor med växter som övervintrat i jordkällare, garage och orangeri.
Bella har just rest sig efter en dust med en övervuxen rabatt, där vintergröna och en hyfsat snygg bergenia näst intill konkurrerats ut av nässlor. Nu är jorden rensad och sållad från minsta rotbit, och vintergrönan är återplanterad i syfte att växa över en gammal avloppsbrunn. Förhoppningsvis kommer också en kaprifol som, via storasyster Vanja, har hängt med från barndomens torp på västkusten trivas i backen med utblick mot sjön.
Hoppas du har fina trädgårdsdagar!
Maj-Lis & Bella
Visste du att ...
... blåbärstry, Lonicera kamtschatica, innehåller två gånger mer antioxidanter än vilda bär. Bäret kallas ibland för ”den eviga ungdomens bär”. Blåbärstry, som inte är släkt med blåbär utan med kaprifol, är vinterhärdigt, friskt och mognar först av alla trädgårdsbär. Blåbärstry behöver korspollineras vilket innebär att det krävs två eller gärna ännu fler namnsorter för att det ska bli stora, goda bär. En robust sort med kämparanda är ’Anja’ E.
Värdefull asfaltblomma
Från oönskad till oumbärlig! Istället för att ses som ett ogräs bör vi höja maskrosen till skyarna. Det menar växtbiologen Yannick Woudstra, postdoktor med fokus på maskrosors evolution vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet. I en artikel i forskningsmagasinet The Conversation beskriver han maskrosen som en nyckelart i städernas ekosystem. Med sin tidiga blomning ger maskrosen tidig näring till pollinerande insekter – och bidrar därmed till stadens hela växtliv. Den stadsväxande maskrosens överlevnad beror till stor del på dess långa rötter, som når vatten och näring under markytan vilket gör att den kan växa i små sprickor i asfalten. Dessutom överlever den vägsalt och föroreningar, och genom att växa lågt klarar den att bli både manglad av gräsklippare och trampad på av människofötter. Så hylla maskrosen istället för att hata den, uppmanar Yannick Woudstra.
Har du fått röda bucklor på röda vinbärsbladen? Då har vinbärsbladlusen varit framme! Sedan äggen kläckts börjar bladlössen direkt att sticka och suga på undersidan av bladen och det bildas tydliga rödaktiga bucklor, främst i toppen på buskarna. Honorna föder rikligt med ungar som i sin tur söker sig till andra ställen på bladen och det blir ännu fler bucklor.
Detta kan se dramatiskt ut, men buskarna tar ingen direkt skada. Knipsa bort angripna blad och oskadliggör dem. Klipp inte bort topparna, då förgrenar sig buskarna och blir mer risiga. Vinbärsbladlusen kan även angripa svarta vinbär, krusbär och vita vinbär, men då blir bucklorna i stället gulgröna.
SPECIALERBJUDANDE FÖR VÅRA MEDLEMMAR
15 % rabatt på frön från Nordfrö, vars frön är lokalt, småskaligt, ekologiskt och hantverksmässigt odlade av ett trettiotal odlare runt om i Sverige.
Ange koden odlapodden15. Erbjudandet gäller till 31/5.
Bondpion, prästkrage, bolltistel, riddarsporre ... Oavsett om du har minnen av en mormor som pysslade i rabatterna eller bara drabbas av växternas och kompositionens skönhet skänker mormorsrabatten en känsla av skön nostalgi – som du rent av vill föra vidare till nästa generation. Att mormorsrabattens växter dessutom är lättskötta och enkla att dela är ytterligare ett plus. Så satsa på en mormorsrabatt – och håll historien levande!
7 charmiga mormorsväxter
Blå bolltistel, Echinops bannaticus, har ett högt, stadigt och fylligt växtsätt och ger bra form och volym i rabatten. Bladen är djupt skurna och torniga med silvrig undersida, blomställningarna är stålblå och de närmast blålila blommorna uppträder i juli–september. Blir upp till en meter hög. Självsår sig villigt men kan också förökas genom delning på hösten. Härdig upp till zon V.
Fingerborgsblomma, Digitalis purpurea, är ståtlig och tålig med klockformade blommor i allt från violett och rosa till vitt och gult. Blommar i juni och juli. De stabila blomstänglarna blir upp till 150 centimeter höga. En tvåårig växt som dock uppträder även som flerårig. Förökas med frösådd, och självsår sig glatt. Hela växten är giftig. Klarar sig upp till zon VIII.
Löjtnantshjärta, Lamprocapnos spectabilis, blir upp till 100 centimeter hög och minst hälften så bred. De gröna bladen påminner om ormbunke, och de hjärtformade hängande blommorna är vanligtvis rosa eller rosaröda men finns även i vitt. Blommar i maj och juni. Förökas genom delning på våren. Klarar sig upp till zon VIII.
Bondpion, Paeonia x festiva, är en klassiker i mormorsrabatten. Blir upp till 70 centimeter hög, är buskig med kraftiga stjälkar och flikigt mörkgröna blad. Har enkla eller dubbla blommor i rött, rosa eller vitt som blommar kring midsommar. Förökas genom delning på hösten. Kan i skyddat läge klara sig upp till zon VIII.
Jättevallmo, P. pseudo-orientale, har hårig stjälk som kan bli upp till en meter hög, även de parflikiga bladen som sitter i rosett vid basen har borst. Blommar i juni–juli med dramatiskt orangeröda blommor med en närmast fyrkantig svart fläck. Innan dess har den hårt sammanpressande knoppen ett skönhetsvärde i sig, efter blomning är frökapslarna vackra. Förökas med frösådd. Härdig upp till zon VIII.
Prästkrage, Leucanthemum vulgare, blir upp till 80 centimeter hög och blommar i juni–juli med vita kronblad mot gul mitt. Förökas med frösådd, den självsår sig villigt. Härdig i hela landet.
Trädgårdsriddarsporre, Delphinium (Elatum-Gruppen) ger fin struktur åt mormorsrabatten. Blir upp till 150 centimeter hög, har ofta dubbla och tätt sittande blommor och finns i alla nyanser av blått liksom i lila, rosa och vitt. Blommar i juni–augusti. Förökas med frösådd eller med vårens tidiga sticklingar, större plantor kan delas vår eller höst. Klarar sig till zon IV.
Ordna en mormorsträdgård
Jordmån. Blanda din befintliga, ogräsfria trädgårdsjord med kompost och gödsel. Mormorväxterna behöver inte surjord.
Placering. Alla perenner vill ha god dränering, de ogillar att ha det blött om rötterna. I huvudsak gäller att läget ska vara soligt, med aningen vandrande skugga.
Plantering. Sätt plantorna i samma nivå som de står i krukan du får eller köper dem i, växtdelarna ska hamna ovan jord. Var extra noga med pion, den vill inte ha ett för tjockt skikt med jord över sig. Plantera på hösten, med undantag av löjtnantshjärta, fingerborgsblomma och riddarsporre som sätts ned på våren. Etableringsvattna noga första året efter plantering.
Så sköter du mormorsträdgården
Vattna. Perenner klarar sig i allmänhet på egen hand, möjligen behöver de stödvattnas vid extrem torka.
Gödsla. Mylla ner lite kogödsel eller hönspellets en gång på våren. Tilläggsgödsla med näringslösning ett par gånger under säsongen.
Beskär. På våren klipps allt som är torrt och visset bort. Putsa och ta bort utblommade blommor allt eftersom under säsongen.
Städa inte. Låt bli att städa rabatterna inför vintern, inte minst ger plantorna trädgården lite struktur även om de inte grönskar.
Kiss är prima näring
Varför prunkade det så friskt utanför mormors stugknut? För att hon hällde innehållet i nattpottan i rabatten på morgonen. Urin innehåller mängder av kväve och andra näringsämnen som stimulerar plantorna att både växa och blomma.
Receptet på ”guldvatten” är en del urin och nio delar vatten. Blanda i vattenkannan och strila på jorden kring blommorna ett par gånger under säsongen.
BOKTIPS
Praktik, teori, handfast kunskap och 100 procent matglädje står att finna i självhushållningsboken Odla maten (Natur & Kultur) av Hanna Hofman-Bang och Mimmi Staaf. I dagboksform beskriver författarna, den ena ett trädgårdsmästarproffs och den andra en hyfsad novis, sina respektive odlingar i trakterna kring Trosa (zon III). Inspirerande och uppmuntrande för alla som vill odla mat i mer eller mindre stor skala.
ODLA! Poddavsnitt 22
Kryptuja sida vid sida med Miriam Dovrén
Hjälp – jag har en slänt!
I vårt tjugoandra avsnitt fördjupar vi oss i ytor som är knepiga att både anlägga och vårda, men som rätt hanterade kan bli rena juveler i trädgården. I första hand handlar det om slänten, som inte bara kan drabbas av jordras och uttorkning utan på grund av svårtillgänglighet är svår att sköta.
Bella har träffat trädgårdstekniker Miriam Dovrén på Eriksbo plantskola strax utanför Köping, som till exempel tycker att barrväxter liksom blåbärstry funkar fint i slänter.
En sammanfattning:
Slänter kan vara svårhanterliga just på grund av lutningen. Dels är det knepigt att både plantera i och sköta om en slänt, dels dränerar slänten vilket kräver torktåliga växter. Å andra sidan är just dräneringen en tillgång, en slänt kan aldrig bli sank.
Marktäckande lignoser är lämpliga släntväxter, satsa gärna på barrväxter eller icke lövfällande växter. Dessa kräver minimalt med skötsel och vissnar inte ner under vintern vilket gör att de inte släpper fram tidiga vårogräs. Marktäckare bidrar också till att hålla kvar fukt i jorden.
För att slippa jordras är det lämpligt att lägga ut en kokosmatta innan plantering, den armerar jorden. I en svagare lutning är kokosmatta inte nödvändig, där armerar rötterna när de väl är etablerade.
Plantera uppifrån och ner, då behöver du aldrig kliva i nyplanterade ytor. Sätt plantorna i förband, dvs med viss förskjutning i raderna, det ger ett naturligt uttryck där växterna snart växer ihop till en matta.
Bra släntväxter
Kryptuja, Microbiota decussata är en lågväxande marktäckare vars gröna barr skiftar i brons eller lila nyanser till hösten. Täcker snabbt stora ytor. Mycket härdig sort från Sibirien. Zon I–VI.
Kryp-en, Juniperus communis ’Nona Hustad’ E är en låg och bred marktäckare med snabb och symmetrisk tillväxt. Gröna barr med aningen grå daggighet, grenverket är gulgrönt. Zon I–V.
Bergtall, Pinus mugo var*. pumilio* f.k. Sauherad E är en tätvuxen tall med friskt gröna barr och lågt, brett och kuddformat växtsätt. Mycket torktålig. Zon I–VI.
Blåbärstry, Lonicera kamtschatica ’Anja’ E är en låg och bredväxande grön buske med ett jämnt och kuddformat växtsätt som snart täcker stora ytor. Får en gul fin höstfärg. Zon I–VI.
Krypspirea, Spiraea decumbens är en marktäckare med brett och lågt växtsätt. Blommar med små vita blomklasar. Det frodiga gröna bladverket får orangeröda höstfärger. Zon I–V.
Kryprips/Dvärgrips, Ribes glandulosum ’Alaska’ är en marktäckande grönbladig buske med långa bågformade skott. Arktisk sort som växer kraftigt och täcker snabbt. Blommar intensivt till midsommar, får röd och fin höstfärg. Fäller löv till vintern men kommer i gång tidigt på våren. Zon III–VII.
Stephanandra, Neillia incisa ’Crispa’ är en utmärkt marktäckare med bågböjda grenar som kan slå rot. ”Trassligt” växtsätt med finflikiga krusiga blad som får gul till orange höstfärg. Oansenlig grönvit blom. Zon I–IV.
Fråga Maj-Lis – poddavsnitt 22
Varför tappar Maackian bladen? Undrar Eva i zon 3
Är detta häxringar? Mairon Johansson i Växjö
Det var allt för nu. Den 29 maj är vi tillbaka med ett nytt medlemsbrev och dagen efter med podd där hortonom Kimmo Rumpunen berättar om utvecklingen av nya sötare vinbärssorter. Maj-Lis frågestund kommer att handla om larver på Malus toringo, om en dyster ormrot och om rost på flox.