ODLA!s medlemsbrev logo

ODLA!s medlemsbrev

Archives
May 1, 2025

Medlemsbrev ODLA! avsnitt 21

Odlas-vänner-logo-600.png

Hej kära Odlavän!

Visst är det besynnerligt. Först är väntan på våren väldigt lång, sedan är det plötsligt första maj och man skulle vilja stoppa tiden. För nog är det härligt med alla lökväxter som blommar, alla knoppar som snart springer ut, alla dahlior som tittar upp hos dem som lyckats med förodling ... En slags brinnande vårlängtan som vibrerar i bröstet.

Hos oss är trädgårdslivet i full gång. Maj-Lis har efter en maratonresa med försenade tåg från Noliamässan i Umeå tagit tag i förkultiverade plantor på hemmaplan. Först ut i rabatterna är persiljan ’Moskrut 2’, lejongap ’Light Rose’, fingerborgsblomma ’Apricot Beauty’ och violkungsljus ’Rosetta’.

Bella har också varit på resande fot, och är just tillbaka från Skåne och SLU i Alnarp, där lärosätets fantastiska magnoliaskog börjat blomma och dofta. Med i bagaget hem finns rykande färska reportage om allt från förädlingsarbetet med svarta vinbär till hur det står till med växterna i programmet för odlad mångfald, POM, och under en tur till Kullahalvön blev det intervjuer om buxbom samt nyheter bland buskar och träd. Nu väntar en del direktsådder, inte minst ska sockerärterna i jorden, men först ska det drickas kaffe under körsbärets vita blomsterfluff.

Maj-Lis & Bella


Mogna åkerbönor.
Foto: Åsa Grimberg

Visste du att ...

bondbönan, eller åkerbönan, är en av världens äldsta odlade grödor? Samt att den är så lättodlad och proteinrik att den är en gröda även för framtiden – med potential att både minska vårt beroende av importerad soja och öka mångfalden i våra odlingssystem.

I en undersökning vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp har forskaren Hannah Ohm under två säsonger odlat 220 sorters bondbönor från hela världen, och identifierat genetiska pusselbitar som kan bidra till att förädla fram sorter som ger både högre skördar och är anpassade till nordliga odlingsförhållanden. Med tanke på vår korta säsong är inte minst fokus på tidig blomning och mognad av stor betydelse.

Undersökningen visar också hur åkerbönans frön utvecklas och lagrar in protein, stärkelse och olja, näringsämnen som är avgörande för grödans värde som både livsmedel och djurfoder. I förlängningen kan resultaten användas för att förädla fram sorter med förbättrad näringsprofil. Hannah Ohm försvarade sin avhandling den 4 april​ 2025.

Här kan du läsa hela avhandlingen

Tjärblomster lockar bin.
Foto: TT

Bivänliga växter hela säsongen

Plantera för pollinerare! Här är ett urval växter som bidrar med blomning och därmed mat till bin och andra pollinerare, från vår till höst. Angiven månad är när växten börjar blomma, många kan vara igång hela säsongen.

• Februari – körsbärskornell, snödroppe, vintergäck

• Mars – vårkrokus, vårlök, porslinshyacint

• April – backsippa, blåsippa, blåstjärna, krusbär, lönn, pärlhyacint, rödplister, vitsippa

• Maj – blåbär, gökärt, körsbär, mahonia, måbär, oxbär, plommon, rönn, syren, tjärblomster, vinbär, vitplister, äpple

• Juni – akleja, blodnäva, blåklint, borstnejlika, doftklöver, fläder, gurkört, hallon, honungsfacelia, hägg, käringtand, liguster, malvor, plymspirea, prästkrage, rödklöver, salvia, schersmin, syrenbuddleja, sömntuta, vallmo

• Juli – anisisop, blå bolltistel, brännässla, hampflockel, isop, kaprifol, lavendel, lind, ljung, rosenskära, röd solhatt, rödklint, sedum, sommarrudbeckia, stor blåklocka, såpnejlika, timjan, trädgårdsnäva, åkertistel

• Augusti – fackelblomster, höstaster, kärleksört, martorn, silverax, väddar

• September – rosenflockel

Maj-Lis tipsar: Dags att jaga mördarsniglar!

"Trots låga temperaturer är mördarsniglarna på gång. Hos oss är det 99 procent svarta individer, men färgen kan som bekant variera. Det är ungdjur som har övervintrat och nu gäller det att sätta in åtgärder innan de blir könsmogna.

En enda snigel kan lägga 400 ägg vilket är bra att ha i åtanke när man går på snigeljakt.

Vi går en vända med sax när det börjar skymma. När det blir mörkt tar min man på sig pannlampa och gör en ny vända. Sniglarnas slem glittrar i ljuset och de blir därmed lätta att hitta. Vi lämnar de döda sniglarna på plats, där blir de bra fångsfällor eftersom mördarsniglarna gillar att äta de dödade djuren.

Var också uppmärksam när du är ute på snigeljakt. Upptäcker du sniglar som ser något annorlunda ut så kan det vara den invasiva svarthuvade skogssnigeln. Denna art har grå kropp, svart huvud och ljus ring kring andningsöppningen. Hittills har ett femtiotal fynd gjorts i Sverige, främst från Gästrikland och söderöver. Den påträffas främst under sensommar och höst och kan uppträda mycket talrikt."

Anmäl gärna till artportalen.se


Kläm liljebaggar & hindra skador

April har haft många nätter och även dagar med låg temperatur. Liljebaggen, den vackert röda skalbaggen som älskar liljeväxter, övervintrar som fullbildad insekt. När krolliljor, kejsarkronor, kungsängsliljor och andra liljeväxter börjar spira är det dags för den lilla skalbaggen att komma fram och mätta magen. Om det då är svalt, 10–15° C eller därunder, stannar liljebaggarna kvar nere vid basen på plantorna. Varma dagar tar de sig däremot upp på plantorna, varpå vi kan se gnagmärken i kanten på något eller några blad. Skadorna är inte så allvarliga, men samtidigt börjar skalbaggen leta efter en partner och efter befruktning lägger honan ägg på undersidan av något blad. En hona kan totalt producera flera hundra ägg, ur vilka det väller ut kletiga larver som gör betydande skada. I värsta fall kan larverna kaläta plantorna.

Så, vad göra?

Jo, börja med att klämma ihjäl skalbaggarna. Sätt handen under djuren och fånga en eller två när de hastigt försöker ta sig ner till marken. Därefter vänder du på bladen och undersöker om du ser en rad med rödbruna ägg. Ta bort det äggbelagda bladet eller kläm bara ihjäl äggen. Detta är effektiva åtgärder för att minska antalet larver.


Boktips!

Rätt växt på rätt plats – välja växter som trivs i din trädgård (Bonnier Fakta) av trädgårdsjournalisten Eva Robild är en i det närmaste oumbärlig bok om du ska skapa en trädgård. Här lär du dig allt från att identifiera de viktigaste faktorerna på en växtplats till hur du planerar, komponerar och planterar – och inte minst alltså hur i hela världen du ska välja de växter som funkar i just din trädgård.


VI ÄR PÅ TURNÉ

Vi pratar odling var för sig, i både TV och live. Här träffar du oss härnäst:

• Den 4 ​maj medverkar Maj-Lis i TV4 Nyhetsmorgon.

• 24 ​maj är Bella i Jönköping för att inviga utställningen “Åter till paradiset” på länsmuseet och även föreläsa om konsten att odla för husbehov. Invigning 12.00, föredrag 13.00.

• 1 ​juni medverkar Maj-Lis** återigen i TV4 Nyhetsmorgon.


SPECIALERBJUDANDE FÖR VÅRA MEDLEMMAR

20% rabatt på de japanska kvalitetssekatörerna Golden Star Mini och Golden Star Medium. Erbjudandet gäller till 15​/5, vid beställning via mejl.

Ange koden Odla2025 i ämnesraden.

Läs om redskapen
Beställ via mail

ODLA! Poddavsnitt 21

Det tjugoförsta avsnittet av ODLA! handlar om pioner. Bella träffar Åsa Krüger, vetenskaplig intendent vid Göteborgs botaniska trädgård, som går igenom allt från pionens härkomst och hur den hamnade i Sverige till arter, sorter och favoritdofter. Här är en sammanfattning:

• Pionerna uppträder i olika arter och sorter som förädlats till allt vackrare korsningar, eller hybrider. I grunden delar man dock in pionerna i två grupper; örtartade pioner och buskpioner.

• De örtartade pionerna har fleråriga rötter medan all växtlighet ovan jord vissnar ner på hösten, vilket gör att de alltså blommar på årsskotten. I huvudsak är de pioner som syns i svenska trädgårdar örtartade, allra vanligast är luktpionen, Paeonia lactiflora, som har uppstått genom förädling. Örtpionen är härdig över hela landet.

• Buskpionen, Paeonia suffruticosa, är en förvedad buske som fäller bladen på vintern. Eftersom stammarna inte vissnar ned växer den sig lite större för varje år, dock inte högre än två meter. Buskpionen brukar vara härdig till zon IV-V.

• I båda grupperna finns de mest häpnadsväckande pioner, med allt från enkla och halvfyllda till fyllda och anemonformade blommor och dessutom med eller utan doft. För övrigt kan bladverken skifta, från de vanliga mörkgröna flikiga till breda och rundade eller tunt barrformade, som hos dillpionen.

• I Sverige hyllar vi gärna den kryddigt doftande bondpionen, Paeonia x festiva, som är en hybrid mellan bergpion, Paeonia officinalis, och turkisk pion, Paeonia peregrina. Bondpionen är en klassiker i svenska torpträdgårdar.

Planering och plantering

Det vi inte hann med i podden var frågor om placering och plantering. Här kommer därför en liten genomgång:

Placering. Luktpioner vill ha djup, näringsrik och gärna lite tyngre jord. Buskpioner och vilda arter mår bäst i lättare, väldränerad jord. Pioner klarar allt från sol till vandrande skugga, i skugga blommar de längre. Pioner ska inte planteras på en plats där det tidigare har stått pioner. Måste det ändå ske ska jorden blandas med kompost eller ny jord. Pioner bör stå med 80–100 centimeters avstånd.

Plantering. Gräv rejäla plantgropar, cirka 50 centimeter djupa och lika vida, och fyll med planteringsjord. Plantera sedan grunt, de små knoppanlagen ska ligga bara 3–5 centimeter under markytan. Gödsla inte men vattna ordentligt.

Anno 1842 …

... är ett viktigt årtal när det gäller pioner! Det var då opiumkriget slutade och Nankingfördraget lättade på restriktionerna kring rörelsefriheten för utlänningar i Kina. Det gjorde stor skillnad i hur växtletarna kunde röra sig i landet och efter det kunde fler arter och sorter tas med till Europa. Det underlättandes även ytterligare av ”the wardian case” som kom 1830 – ett litet växthus att transportera växterna i på de långa seglatserna.


Fråga Maj-Lis – poddavsnitt 21

Varför skrumpnar amaryllisknoppen?
Bengt Knutsson

Vad har hänt med min potatis?
Louise K

Tack för den här gången! Den 16 ​maj är vi tillbaka med nytt medlemsbrev och dagen efter ett nytt poddavsnitt, där vi bland annat får svar på frågan om det är möjligt att skapa en vettig plantering i en slänt. Vi ska också försöka få till en intervju om pomologins fader i Sverige. Maj-Lis frågelåda illustreras med bilder på en maackia som tappar bladen samt häxringar på Öland.

Podden kan du lyssna på här!

Tipsa alla ni känner om ODLA!s vänförening, vi vill bli ännu fler medlemmar, och glöm inte att mejla frågor med bilder till Maj-Lis på odla@odlapodden.se

Ha det fint så länge!

Maj-Lis & Bella


Powered by Buttondown, the easiest way to start and grow your newsletter.