Påsken kommer sent i år, men det här medlemsbrevet kommer tidigt och likaså det nya avsnittet av ODLA! som kommer redan i morgon, torsdag den 17 april.
Mitten av april betyder olika saker för oss odlare. I vissa delar norröver ligger ännu snön medan folket i söder redan har sett våren i vitögat flera gånger om. I Mellansverige är det blandad kompott med ömsom värmebölja, ömsom köldsmocka och snöblåst. Men vad gör väl det, när vi har hela långa odlingssäsongen framför oss!
Hos Maj-Lis råder som vanligt febril aktivitet, än är det gladiolus som förodlas än planteras gloriosa – den exotiska klängliljan med blommor i rött och gult. Dessutom agerar självaste Maj-Lis humla med hjälp av en eltandborste, vars vibrationer gör att tomatblommorna i växthuset pollineras.
Bella har fått bondbönorna i jorden, favoriten är 'Hangdown’, och i växthuset står byttor med frodig kallsådd spenat av sorten ’Nores’, sallater som ’Little Gem’, 'Rouge d'Hiver' och 'Amerikanischer Brauner' liksom fina rosenskärablandningen 'Double Click Mix'. I övrigt tycks lavendeln som grävdes upp och rotrensades i höstas ha klarat livhanken, och i en liten backe upp mot gäststugan sprider narcisserna ljuvliga dofter.
Maj-Lis & Bella
Visste du att ...
... Svensk Kulturväxtdatabas, SKUD, underlättar kommunikationen kring det som växer i svenska trädgårdar. Oavsett om du är proffs eller hobbyodlare kan du gå in i databasen och söka efter svenska kulturväxters vetenskapliga, hortikulturella och inhemska namn, allt för att få ett korrekt gemensamt språk för växterna. Dessutom finns uppgifter om växters naturliga utbredning, användning och livsform liksom information om arters hotbild och invasivitet. Databasen omfattar inte bara namn på i Sverige odlade växter utan också på alla importerade växter eller växtdelar, alltså allt som utgör en del av vår kultur.
SKUD startade 2002 som ett pilotprojekt inom Programmet för Odlad Mångfald, POM, samordnat av SLU. Innehållet har utvecklats av IT-experter vid Nordgen, SLU och Blomsterlandet ihop med botanister i Göteborgs botaniska trädgård och Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet. Under en tid såg projektet ut att hamna i malpåse men sedan Blomsterlandet häromåret gick in som huvudman är databasen ”up and running” och nås på
På många områden i landet råder extrem torka. Det gör att plantor med övervintrade rosetter, till exempel jordgubbar, fingerborgsblommor och borstnejlikor, mår riktigt illa. Rädda plantorna med vatten!
Dahlia ’Joel's favourite´ Foto: Magnolia Nossebro
MAJ-LIS TIPSAR: Så väcker du sovande knölar
I mitten av april är det, åtminstone i landets södra delar, lämpligt att väcka och kruka in växter som har övervintrat helt utan vatten. Bor du i de norra delarna bör du vänta några veckor, självklart beroende på väderleken. Just här handlar det om dahlia, gladiol, klänglilja och kallor.
Så här gör du: Dahlia, Dahlia. Efter övervintring, torrt och svalt, tar du fram knölarna och putsar bort skadade eller angripna delar. Förse krukor eller plastpåsar med lätt fuktig jord, lägg en torr knöl i varje kärl och täck med porös planteringsjord. Krukor ger en stadigare planta. Driv knölarna i ett ljust och svalt utrymme, helst i växthus, och skydda mot eventuell nattfrost.
Gladiol, Gladiolus. Övervintras som dahlia, torrt och svalt. När det är dags för väckning bryter du bort den gamla knölen med vidhäftande rötter. Tänk dock på att nyköpta knölar inte har kvar den gamla knölen, där finns alltså inget att bryta bort. För utdragen blomning kan du gärna dela upp knölarna i tre lika stora delar och sätta de två första delarna i planteringsjord, en knöl per kruka. Den första delen sätts i mitten av april och nästa efter cirka två veckor. Den tredje delen planteras direkt på friland.
Klänglilja, Gloriosa superba ’Rotschildiana’. Knölarna övervintras torrt i kruka, vid cirka 12–15° C. Slå ur krukan och plocka försiktigt fram de knöllika jordstammarna. Fyll krukan till drygt hälften med en näringsrik jord och därefter planteringsjord. Lägg jordstammarna horisontellt och täck med cirka 2–3 centimeter planteringsjord. Vattna och ställ krukan ljust och varmt, 20–25° C. Klängliljan är värmekrävande och passar bra att pryda växthuset, uterummet eller en riktigt varm plats i trädgården eller på balkongen.
Kalla, Zantedechia. Övervintras torrt och vid ca 12–15° C. Sätt knölarna djupt i krukan i planteringsjord. Täck gärna med mer näringsrik jord.
SPECIALERBJUDANDE FÖR VÅRA MEDLEMMAR
20% rabatt på de japanska kvalitetssekatörerna Golden Star Mini och Golden Star Medium. Erbjudandet gäller till 15/5, vid beställning via mejl. Ange koden Odla2025 i ämnesraden.
Potatis, Solanum tuberosum, är pålitlig, ger variation och mättnad och är enkel att odla – egentligen är potatis det enda du behöver för att överleva.
Potatisen fick dock färdas en bit för att komma till Sverige, närmare bestämt från Anderna där inkaindianerna odlade den under namnet ’papa’. Till Europa kom den med de spanska erövrarna på 1600-talet, döptes till ’patata’ och ’potato’ och blev tack vare Olof Rudbeck i Uppsala den älskade svenska potatisen. Rudbeck odlade potatis i sin botaniska trädgård redan 1655, och borde egentligen betraktas som den svenska potatisens fader. Ändå blev det industrimannen Jonas Alströmer från Alingsås som fick den äran, han började odla potatis från engelskt utsäde på gården Nolhaga 1924 och lyckades uppmärksamma dess både näringsinnehåll och möjligheter. När sedan adelsfrun Eva De la Gardie kom på att potatis kunde användas till brännvin var saken biff. Potatisen blev såväl alkohol som finmat och dessutom en räddande svälthjälte under 1700-talet.
Potatis är både energi- och vitaminrik och var förr vår vanligaste C-vitaminkälla. Dess innehåll av järn är inte heller att förringa och att den dessutom mättar gör potatis till en helhetsgröda perfekt för självhushållaren.
Potatis, dialektalt även kallad pärer eller pära, förökas med sättpotatis som du antingen har odlat själv och lagt undan till kommande år eller med kontrollerat utsäde från trädgårdshandeln. Om du använder eget utsäde är det viktigt att plantor eller knölar inte har visat minsta tecken på angrepp året innan.
Förgro potatis!
Genom att förgro potatis är chansen stor att undvika den besvärliga svampsjukdomen potatisbladmögel. Vid förgroning är potatisen i bästa fall skördemogen innan sjukdomen slår till.
Börja att lägga potatisen för förgroning 3–4 veckor före beräknad sättning. Du vinner mest tid genom att lägga potatisen i en låda med några centimeter tjockt lager av jord. Först plast i botten, sedan jord och därefter potatisen med lite jord över sig. Vattna och ställ ljust, gärna i ett hobbyväxthus. Skydda mot eventuella frostnätter. Välj gärna sorter som har en kort utvecklingstid och bra lagringsförmåga, som Amandine, Cherie, Gourmandine, Minerva och Rocket.
8 potatissorter för husbehovsodling
Mycket tidig sort: Casablanca – Fast. Oval med vitt kött och vackert skal. Generös och mycket smakrik. Äts som färskpotatis. Resistent mot kräfta och nematoder. Rocket – Fast. Rund, vit och snabbväxande. Resistent mot kräfta och nematoder. Passar att koka, steka och rosta. Odlas lätt i hink.
Tidig sort: Amandine – Fast. Avlång, ljusgul med perfekt textur och gourmetsmak. Fin för allt från späd primör till bakpotatis. Resistent mot kräfta och skorv. Provita – Något mjölig. Släta, ovala knölar med ljusgult kött. Kan stå länge i landet utan att knölarna växer sig alltför stora. Goda lagringsegenskaper. Resistent mot kräfta och nematoder. Viss motståndskraft mot bladmögel/brunröta.
Sen sort: Allians – Fast. Ovala knölar med tunt skal, gult kött och smörig smak. Ger stor skörd. Resistent mot kräfta och nematoder samt bladmögel. Asterix – Något mjölig. Rödskaliga ovala knölar med god smak, hög avkastning och fina kokegenskaper. Resistent mot kräfta och nematoder. Viss motståndskraft mot bladmögel. Ovatio – Mjölig. Högavkastande med stora, ovala knölar. Fin smak. Resistent mot kräfta och nematoder, viss motståndskraft mot bladmögel/brunröta. Sarpo Mira – Mjölig. Lättodlad och högavkastande, har rundovala knölar med rosa skal och ljusgult kött. Bra att koka, göra mos, rosta, fritera och baka i ugn. Dubbelt resistent mot bladmögel. Resistent mot kräfta, mindre resistent mot nematoder.
Boktips!
Missa inte Hannu Sarenströms nyutkomna potatisbok Älskade knöl – odling, sorter och mina bästa potatisrecept (Norstedts). En ljuvlig kärleksförklaring till vår kanske bästa kulturväxt.
ODLA! Poddavsnitt 20
I det tjugonde avsnittet av ODLA! fortsätter landskapsarkitekten och växtexperten Tomas Lagerström sin guidade tur till större träd. Den här gången handlar det om hur de ska planteras och skötas för att nå sin fulla potential.
En sammanfattning:
• Träd i kruka kan planteras hela säsongen. Undvik den känsligaste perioden, då trädet har som mest längdtillväxt och sträcker ut, i maj–juni.
• Träd i klump planteras med fördel från oktober till det fryser.
• Skapa en växtbädd med 60 centimeters djup och en diameter på 1,5 meter. Bottna med makadam, det stabiliserar och ger ett litet luftlager. Fyll på med näringsrik och ogräsfri jord. Skippa torvbaserad jord på säck och handla istället från en jord- och grusdepå där planteringsjorden är baserad på mineraljord.
• Provplacera rotklumpen ovanpå makadamlagret, den ska hamna 10–20 centimeter över omgivande mark för att få varm jord och inte riskera att trädet ”sätter sig” med tiden.
• Om det är en rotklump; behåll säckväv och nät som omger roten och sätt ner i gropen. Klipp dock upp nätet in mot stammen, vik ner kanterna mot ytterkanterna. Om det är ett träd i kruka; ta bort krukan och sätt ner trädet i gropen. Fyll på med jord runt klumpen. Se till att trädet står lodrätt, annars hämmas tillväxten. Tryck till lätt med foten på fyra ställen runt klumpen
• Slå ner tre trädstöd i en triangel utanför klumpen, de ska stå riktigt stadigt. Bind upp trädet med hampaband/sadelgjord som häftas fast vid stöden. Banden kan tas bort efter två år, då ska trädet klara sig själv.
• Häll 30¬–50 liter vatten på klumpen, låt vattnet sjunka ner. Komplettera med mer jord och justera jordkullen.
• Sätt på stamskydd direkt, för att hindra djur från att beta eller feja.
• Vid höstplantering räcker det att vattna vid plantering. Börja igen när trädet börjar utvecklas vilket normalt sker i april i söder, i maj i Mellansverige och i juni i norr.
• Vid vårplantering vattnas mot rotklumpen en gång i veckan, dessutom duschas kronan med fördel varannan dag vid varmt och torrt väder. Det håller uppe klyvöppningarna som bidrar till att plantan assimilerar och bygger upp energi för framtiden.
Fråga Maj-Lis – poddavsnitt 20
Ojojoj, kan jag rädda mitt citronträd? Anna Tjäder
Det var allt för nu. Den första maj är vi tillbaka med nästa medlemsbrev och dagen efter med ett nytt poddavsnitt där Bella efter utropet ”Hjälp, jag har en slänt!” träffar trädgårdstekniker Miriam Dovrén som ger råd om växter för svårskötta ytor. Maj-Lis frågestund kompletteras i vänbrevet med bilder på skadad potatis och skrumpen amaryllis.
Tipsa gärna vänner och bekanta om ODLA!s vänförening, och glöm inte att mejla frågor med bilder till Maj-Lis på adressen odla@odlapodden.se