ODLA!s medlemsbrev logo

ODLA!s medlemsbrev

Archives
April 3, 2025

Medlemsbrev ODLA! avsnitt 19

Odlas-vänner-logo-600.png

Kära Odlavän!

April är här och det är sannerligen inget skämt att vi trädgårdsälskare är igång med odlingssäsongen, nästan oavsett var vi bor. I Mellansverige står Maj-Lis som bäst och pricklar sommarblommor, vilket innebär att de tätt sådda småplantorna planteras om i varsin kruka och får näringsrik jord. Resultatet är galna mängder plantor överallt, vilket lättar en smula när de kan ställas ut – åtminstone på dagen. Nu ska också de stora och fina tomaterna planteras ut i varmväxthuset, och tro sjutton om där inte redan finns en första blomklase på gång. Dessutom får perennplanteringarna rejäla doser med brunnen hästgödsel.

För Bellas del består trädgårdsglädjen av grannens fantastiska fårkompost som gosat till sig i en lada under flera år, och som utväxlades som belöning för ett pass vid samme grannes flismaskin. Nu ska hela härligheten ut på grönsaksodlingen, alltmedan doften av gavelrabattens robusta kejsarkronor sprider sig över nejden. Dessutom är det dags för tomatsådd, till favoriterna hör den biffiga franska ’Marmande’ och söta, högväxande körsbärstomaten ’Sungold’.

Vi pustar också ut efter en helg på mässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm där vi mött odlarvänner från hela landet. Inte minst är vi glada över att ha träffat så många medlemmar i ODLA!s Vänner, det är så roligt när ni ger er tillkänna!

Maj-Lis & Bella

Visste du att ...

... beteckningen E-planta är en kvalitetsmärkning för svenska träd, buskar och klätterväxter liksom virusfria fruktträd och bärväxter utvalda för svenskt klimat? Bakom E-planta ligger ett unikt samarbete mellan svenska odlare, forskare och växtentusiaster med målet att skapa bättre och säkrare växtmaterial för svenska förhållanden. Växterna provodlas under flera säsonger, därpå väljer en expertgrupp ut vilka som håller för E-märkning. Därefter får endast plantskolor som är medlemmar i E-planta ekonomisk förening producera E-plantor.

Läs mer om E-planta här

Maj-Lis tipsar!

"Ge lökväxterna näring tidigt på våren"

Känner du igen det här: På hösten planterar du stora fina lökar av tulpaner, narcisser och kejsarkronor. Första våren är blomningen magnifik. Kommande år blir plantorna mindre och mindre och blomningen bara sämre. Till slut kanske det bara dyker upp blad. Men vad är det som händer?

Jo! Köpelökarna har vuxit sig stora och fina i Holland, varifrån de flesta lökar som säljs i Sverige kommer. Där har de fått gott om näring, men fortsättningsvis är det alltså du som måste ge lökarna näring. Detta ska göras tidigt på våren, när bladen börjar titta upp ur jorden, det är då lökarna tar åt sig näring.

Gör så här:

  • Använd brunnen hästgödsel, hönsgödsel eller urin. Täck gärna över med ett lager av jord så att inte kväve försvinner upp i luften. Att gödsla när plantorna vuxit längre eller till och med håller på att gulna och vissna är meningslöst, då tar de inte längre upp någon näring.
  • Efter ett första år med tillförsel av växtnäring ser du inget påtagligt resultat, men gödsla lökväxterna måste du göra varje vår. Tänk på att det i en rabatt är konkurrens om näring från perenner och närstående buskar och träd. Dessa växter tar för sig på lökväxternas bekostnad.
  • Smålökar såsom vårstjärna, blåstjärna, krokus, pärlhyacint liksom vildtyper av tulpaner och narcisser har inte samma behov av näring som de storvuxna sorterna. Ett undantag: I vår trädgård har vi under cirka 50 år fått uppleva att den gamla storvuxna tulpansorten Apeldoorn har återkommit år efter år med full kraft, trots ett minimum av gödsel och på platser med olika konkurrensförhållanden. Den finns i flera färger och kan varmt rekommenderas.

Lökar & knölar i POM

Programmet för odlad mångfald, POM, som i år fyller 25 år är en nationell satsning för att bevara och nyttja våra kulturväxter i allt från inventering och insamling till växtforskning och information. De sorter av tulpaner och narcisser som har rapporterats till lökuppropet inom POM visar prov på extrem hållbarhet. Narcisser finns ännu inte på marknaden, däremot finns tulpaner och när det gäller knölväxter även dahlior.

Tulpanerna hittar du hos Linnevad tulipa och dahliorna hos Larsviken

Läs mer om POM, Nationella genbanken och Grönt kulturarv på SLU:s hemsida:

POM

Nationella genbanken

Grönt kulturarv


SPECIALERBJUDANDE FÖR VÅRA MEDLEMMAR

15% rabatt på hela sortimentet från Flora Manufaktur vars kollektion av arbetskläder för kvinnor, Klöver Blå, tillverkas av ekologiskt odlad bomull.

Länk till Flora Manufaktur

Ange koden OV15. Erbjudandet gäller till den 30​/4 2025 och endast vid köp online.


5° C – Så på friland!

När jorden reder sig, alltså har börjat torka upp och är så smulig att den kan krattas, är det dags att så de första grödorna. När detta sker brukar temperaturen i jorden vara runt 5° C. Kontrollera gärna jordtemperaturen genom att sticka ner en termometer på cirka 5 centimeters djup. Avläs på morgonen.

Du kan förvisso så tidigare, men eftersom temperaturen avgör om fröet gror eller inte vinner du ingen tid. Om fröet får ligga länge i för låg temperatur är risken i stället att marklevande organismer, som sniglar, tusenfotingar och svampar, angriper fröna.

Lämpliga växter att så vid 5° C

Rädisa, rättika, spenat, salladslök, palsternacka, sockerärt, bondböna, kålrot, kålrabbi, majrova, dill, persilja, rotpersilja, svartrot och rucola.

Några avvikelser:

  • Morötter vill egentligen ha någon grad till, men brukar gro även vid 5°C.
  • Persilja gror långsamt. Det är bättre att förkultivera persilja inomhus redan i februari/mars och sätta några plantor per kruka för att sedan plantera ut när jordtemperaturen är 5–10° C.
  • Rucola kan vara omöjlig att odla på friland, den blir lätt förstörd av jordloppor. Har du växthus? Odla rucolan där planterad i krukor.

Vi är på turné

Den här tiden på året är vi ute och föreläser en hel del på varsitt håll. Här kan du träffa oss i april:

  • 4-6​ april är Maj-Lis på Hem & Bomässan i Vänersborg. Föredrag fredag 4​ april klockan​ 15–16.
  • 8​ april är Bella på biblioteket i Arvika. Föredrag om No Dig-odling klockan​ 18.00.
  • 13​ april. Maj-Lis medverkar i TV4 Nyhetsmorgon. Då handlar det om sommarblommor.
  • 25–27​ april. Maj-Lis är på trädgårdsmässan Nolia i Umeå. Föredrag fredag 25​ april klockan​ 13.15​–13.45, och lördag 26​ april 11.15​–11.45.
  • 27​ april är Bella på Sköna gröna trädgård i Karlstad. Föredrag om No Dig-odling klockan​ 11.00.

ODLA! Poddavsnitt 19

Stora träd

I det nittonde avsnittet av ODLA! som publiceras den 4 april berättar landskapsarkitekten och växtexperten Tomas Lagerström varför det är vettigt att satsa på ett större exemplar när du ska plantera ett träd. Dessutom delar han med sig av en massa lämpliga arter och sorter.

  • När du skaffar ett större träd köper du både tid och kunskap. Dels har trädet kommit en bit på väg vilket innebär att du slipper vänta i åratal på resultat, dels har plantskolan med all sin kunskap gjort grundbeskärning.
  • Ett större träd som kan köpas i plantskola har cirka 4–10 år på nacken, är ungefär fyra meter högt och har ett stamomfång mellan 8–10 centimeter och 12–14 centimeter.
  • Välj träd utifrån hur stor trädgård du har. I en vanlig villaträdgård räcker det med ett som blir runt 10 meter och med 4-5 meters bredd i kronan.
  • Leta inspiration genom att se dig om i din omgivning. Kolla till exempel vad grannarna har eller vad som finns i parker och på kyrkogårdar, och fråga efter art och sortnamn.

Fina tiometersträd för trädgården:

Smalkroniga ’Rancho’ blommar fint.

Prydnadsapel

Prydnadsapel, Malus ’Gracil’ E, zon I–IV
Paradisäpple, Malus ’Professor Sprenger’, zon IV
Purpurapel, Malus ’Rubin’, zon I–V
Purpurapel, Malus ’Rudolph’, zon I–V

Prydnadskörsbär
Vårkörsbär, Prunus acolade, zon I–IV
Bergskörsbär, Prunus sargentii ’Charles Sargent’, zon I–V
Bergskörsbär, Prunus sargentii ’Rancho’, zon I–IV
Rosenslån, Prunus spinosa 'Rosea', zon I–V
Tokyokörsbär, Prunus x yeodensis, zon I–III

Lönn
Prydnadslönn, Acer platanoides ’RAKET’ E, zon I–V(-VI)

Magnolia:
Hybridmagnolia, Magnolia ’Galaxy’, zon I–III(IV)
Hybridmagnolia, Magnolia x loebneri ’Merrill’, zon I–III(IV)

Oxel/Rönn
Oxel, Sorbus intermedia E, zon I–V
Rundoxel, Sorbus x thuringiaca ’Fastigiata’ E, zon I–V
Ullungrönn, Sorbus ulleungensis ’Legend’ E, zon I–V(VI)

Lind

Glanslind, Tilia x euchlora, zon I–IV
Mongolisk lind, Tilia mongolica, zon I–V

Pil

Spetsbladigt daggvide, Salix acutifolia, zon I–IV
Vanlig daggvide, Salix daphnoides, zon I–V


Fråga Maj-Lis – poddavsnitt 19

I det tredje poddavsnittet för säsongen svarar Maj-Lis på frågor om hur man kan skapa insynsskydd med växter, hur man ska behandla lökbagge, vad Annika Harrysson ska göra med sitt lutande äppelträd samt vad Malin i zon 2–3 ska göra med en frifräsargren på sin katsura.

Vad ska jag göra med opportunisten på min katsura?
Malin i Stockholmstrakten

Det var allt från oss för den här gången. Den 18​ april är vi tillbaka med nästa poddavsnitt. Då berättar landskapsarkitekten och växtexperten Tomas Lagerström hur större träd ska planteras och skötas. Dessutom blir det lyssnarfrågor om ett dystert citronträd plus massor av trädgårdsfröjd och odlingsnytt.

Tipsa gärna vänner och bekanta om ODLA!s vänförening, och glöm inte att mejla dina frågor till Maj-Lis på odla@odlapodden.se

Ha det vårhärligt!

Maj-Lis & Bella


Powered by Buttondown, the easiest way to start and grow your newsletter.