ODLA!s medlemsbrev logo

ODLA!s medlemsbrev

Archives
March 20, 2025

Medlemsbrev ODLA! avsnitt 18

Odlas-vänner-logo-600.png

Dahlia ´Davina Michelle´.

Kära Odlavän!

Sveriges beskaffenhet gör att det är rejäl vår i Skåne medan det ännu ligger snö norröver. Själva bor vi i Mellansverige; Maj-Lis strax utanför Uppsala medan Bella pendlar mellan Stockholm och Sörmland. Men trots att vi har liknande förutsättningar ser våra odlingar helt olika ut.

Maj-Lis har redan fina, knubbiga tomatplantor på gång medan Bella inte ens har fått tomatfröna i jorden. Å andra sidan ligger vi i det närmaste jämsides när det gäller kronärtskocka, rotselleri och purjo, som alla såddes i januari för att utvecklas och hinna ge skörd innan säsongen är över.

När det gäller ettåriga blommor har Maj-Lis ett försprång, i förodlingsstugan står mängder av plantor, som jätteverbena, lejongapsranka, blåsalvia och både vit och violett klockranka, och bara väntar på att få komma ut i krukor och rabatter. Bellas blomsterprakt består av blott några köpta penséer och gyllelack, medan ett gäng zinnia-, rosenskära- och ringblomsfrön ligger och väntar på att petas ner i odlingsbäddarna vad det lider.

Glädjande nog är det just så här det ser ut i trädgårdsvärlden; några ligger steget före och inspirerar medan andra kommer igång lite senare. Det fina är att det inte bara finns ett enda sätt, samt att odling har mycket lite med tävling eller dåligt samvete att göra. Det handlar rätt och slätt om längtan, en smula fysisk ansträngning och ren och skär trädgårdsglädje!

Maj-Lis & Bella

Visste du att ...

... den biologiska mångfalden är nödvändig för framtida livsmedelssäkerhet?
Om detta och andra fascinerande fakta kring hur avgörande biologisk mångfald är för våra liv kan du läsa i rapporten ”Den biologiska mångfalden och maten vi äter”. Antologin är författad av forskare vid SLU, Centrum för biologisk mångfald, och lyfter fram både praktiska och politiska utmaningar i arbetet med att behålla den biologiska mångfald vi är direkt beroende av.

Ladda ner rapporten här

Pyralidskadad bondböna.
Foto: Ulf Nilsson

Pyralider i din jord?

Ingen har väl glömt pyraliderna, de växtskyddsmedel som sprutas på åkermark för att hämma eller döda ogräs! Och som via halm och djurgödsel kan hamna i odlingsjorden – både den egna trädgårdsjorden och naturgödslad påsjord. Pyralider är ofarliga för människor och djur men orsakar skador på växter, inte minst potatis, tomat, paprika och baljväxter.

Är du det minsta osäker på din jord kan du testa den genom att provodla ärter eller bönor, som gror snabbt och visar tydliga resultat. Om plantorna blir förvridna och får missbildade blad ska jorden inte användas på flera år, då det tar lång tid för pyraliderna att brytas ned. Om plantorna ser friska ut är det bara att odla på!


Specialerbjudande för våra medlemmar

25% rabatt på biljetter till trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar.

Köp biljett här! Ange koden ODLA25.

Gäller endagsbiljett vuxen och endast vid köp online.


Blom- och doftkalender för hela landet

Ligustersyren E, Syringa reticulata E
Foto: E-planta

För att få en blommande och väldoftande trädgård är rätt växtval A och O. Glädjande nog finns växter för såväl odlingsområde zon 1–3 som odlingsområde zon 4–7.

Med stora skillnader i klimatet mellan Sveriges södra och norra delar har växter olika förutsättningar att växa, blomma och överleva. Inom en växtzon kan dock mycket göras för att skapa ett mer gynnsamt mikroklimat, som medför att överlevnaden förbättras och blomningen tidigareläggs. Mikroklimat kan till exempel skapas med hjälp av buskplanteringar och häckar som ramar in och skyddar mot kyla, medan plank och byggnader vända mot norr stoppar kall nordanvind.

Under perioden juni–augusti finns det ett stort antal väldoftande växter som passar i respektive odlingsområde, men även under övriga året finns chans till både blomning och doft.

Tomas Lagerström vid en trollhassel i februari

Här nedan bjuder landskapsarkitekten och växtexperten Tomas Lagerström på fylliga kalendrar för blommande, väldoftande och dessutom friska och odlingssäkra växter för hela året, från söder till norr.

Länk till Blom- och doftkalender zon 1–3
Länk till Blom- och doftkalender zon 4–7

ODLA! Poddavsnitt 18

Bella och Sigrun Dahlin pratar jord i kubik och kvadrat.

Jord

I det artonde avsnittet av ODLA! får du möta Sigrun Dahlin, forskare och lärare vid Institutionen för växtproduktionsekologi på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. Sigrun och Bella gör en riktig djupdykning i ämnet jord. Vad är egentligen jord? Vad är en bra jord? Och vad kan man göra om den inte är det?

• Jordart definieras av de mineralpartiklar som har skavts, vittrats eller sönderdelats i naturliga kemiska processer ur berget. Jordarten avgörs av kornens storlek. Man talar om sand, silt, ler och morän, där sand är storkorningt, ler är mycket finkornigt och morän är en blandning av allt från fina lerpartiklar till sand.

• Jordmån är markytans övre skikt, och består av material som är typiska för platsen. Beroende på mineral, kornstorlek samt platsens växtlighet och vattenhalt liksom markorganismer och klimat har olika områden olika jordmån. Sveriges vanligaste jordmån är podsol, som är mager och näringsfattig.

• Humus, eller mull, är nedbrutet organiskt material med ursprung i växt- och djurdelar. Humusen är en mörk substans där ursprungsmaterialen inte går att känna igen. Humus bidrar med struktur och värme till jorden, och kan också hålla näring och fukt.

• Matjord kallas den del av jorden som människan bearbetar, förser med gödsel och organiskt material och sedan odlar i. Matjordens kvalitet styrs av jordart och jordmån liksom av humushalten, men framför allt gynnas kvaliteten av att mikrolivet i marken får arbeta ostört med det organiska material som tillförs ovanifrån.

• Mikrolivet i marken består av miljarder organismer som tillsammans håller jorden i trim. Här finns allt från svampar och bakterier, amöbor och nematoder till synliga kryp som spindeldjur, hoppstjärtar och mångfotingar liksom den ovärderliga daggmasken.

• Jord som köps i påse består till stor del av torv, en ändlig resurs vars brytning orsakar utsläpp av växthusgaser. Torv är i sig ett utmärkt odlingssubstrat men bör av klimatskäl användas sparsamt.

Läs mer om jord

Riksförbundet Svensk Trädgård, RST, är en utmärkt trädgårdsorganisation som verkar för att främja fritidsodlingen. Förbundet ger ut matnyttiga faktablad om allt mellan himmel och … just det - jord.

Länk till RST:s fina faktablad om jord

Dahliablomning

Sanna Ansbjer på Magnolia Nossebro.

Hundra sorters dahlior i full blom! Det bjuds besökarna på mässan Nordiska Trädgårdar, på Stockholmsmässan i Älvsjö, den 27–30 mars. Dahliorna är drivna av Magnolia Nossebro som sommartid har en enorm dahliautställning i västgötska Nossebro. Där finns Sanna Ansbjer, som ger några tips för lyckad dahliaodling:

• Dahlior vill stå soligt och ljust.
• Dahlior vill inte stå för tätt. Om de får trängas tror de att de hamnat i skugga och utvecklar mer bladmassa än blommor och blir extra höga.
• Plocka blommor allteftersom, då sätter plantan hela tiden nya blommor.
• Klipp bort blommor som blommat över.
• Skaka ner eller plocka bort kronblad som hamnat på blad, detta för att slippa döda fläckar som orsakas av gråmögelsvampen. ´

Joel’s Favourite´ är en mycket eftertraktad dahlia.


Fråga Maj-Lis – bilder

I poddavsnitt 18 svarar Maj-Lis på frågor om hur man bäst hanterar stallgödsel, huruvida komposten ska grävas om eller ej (nej, tyvärr inga bilder till dessa frågor) samt hur Sofia i Gästrikland ska få bukt med åkervinda, Convolvulus arvensis, i hallonlandet.

Hur blir jag av med åkervinda?
Sofia i Gästrikland

Det var allt från oss för den här gången. Den 4 april är vi tillbaka med nästa poddavsnitt och medlemsbrev. Då ger landskapsarkitekten och växtexperten Tomas Lagerström sina bästa råd kring plantering av stora träd. Dessutom blir det läsarbilder på en förvuxen katsura samt en mängd trädgårdsnyheter och odlingsfröjd.

Podden finns på odlapodden.se
eller på Spotify

Tipsa gärna vänner och bekanta om ODLA!s vänförening, och glöm inte att mejla dina frågor till Maj-Lis på odla@odlapodden.se

Ha det fint så länge!

Maj-Lis & Bella


Powered by Buttondown, the easiest way to start and grow your newsletter.