🏥 Monitorul SAS (Sănătății și Asistenței Sociale): 27 sep - 3 oct
Monitorul SAS este o inițiativă a Federației SANITAS din România.
⏰ Timp de citire: 5 - 6 minute
Din Monitorul Oficial
🟥 foarte important 🟧 important
🟨 relativ important ⬜️ tehnic/neimportant
Ne pregătim de rezidențiat
🟨 Ordin MS 4604/2024 aprobă metodologia pentru desfășurarea concursului de admitere în rezidențiat.
Concursul se organizează anul acesta pe 17 noiembrie 2024. Mai sunt 45 de zile.
Examenul maturității pentru viitorii medici atrage în fiecare an mai mulți înscriși decât locurile disponibile. La medicină generală anul trecut au fost 1,4 candidați pe loc, la medicină dentară 4,2, iar la farmacie aproximativ 5,2.

Problema an de an cu viitori medici este distribuția acestora în teritoriu. Dorința de-a se îndrepta către orașele mari rămâne pregnantă, iar în comunitățile mici se ajunge mai greu. În februarie 2024, Spitalul Județean din Târgoviște lipea anunțuri de angajare în București deoarece nu găsea personal la nivel local.
Șansa localităților mici este de-a oferi posturi pentru rezidenți. Anul trecut au fost 365 asemenea posturi, în domenii critice unde spitalele au avut dificultăți în a atrage personal. Rezidenții care aleg să se ducă pe posturi (atenție, nu pe locuri) învață într-unul dintre centrele de pregătire, iar după promovarea examenului trebuie să profeseze pentru o perioadă minimă egală cu durata instruirii în unitatea unde au primit postul.
Anul trecut la Moreni, au fost 11 posturi de rezidențiat și toate au ajuns să fie ocupate. Pregătirea se face într-un centru universitar, iar apoi se profesează în unitatea unde s-a eliberat postul.
Deficiența medicilor de familie
Dintr-un total de 3.965 locuri scoase pentru rezidențiat, 643 au fost pentru medicina de familie (cele mai multe). Următoare specializare după numărul de locuri a fost Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) cu 178 de locuri.
Problema medicinei de familie este acută, iar Ministerul Sănătății a clasificat-o ca specialitate deficitară pentru care se poate organiza rezidențiat pe posturi. 328 de localități din România nu au medic de familie, iar frecvent se discută la televizor nevoia de-a interveni rapid în corectarea unei probleme care se poate agrava curând. Cea mai bună parte dintre medicii de familie se vor pensiona în următorii 5 ani.
Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a găsit soluția pentru medicina de familie: sporirea numărului de locuri din universități pentru medicina de familie. Pe această cale ar urma să crească treptat de la aproximativ 600 de locuri în prezent până la 800. Creșterea ar acoperi deficitul creat de pensionarea în următorii 5 ani a cel puțin 4.000 dintre aceștia. La nivel macro, ar fi de ajuns, dar dacă acești viitori medici de familie nu ajung în comunitățile rurale, inechitățile se vor agrava.
Deficiența medicilor de familie - rezidențiat
În primă fază, în noiembrie 2023, la medicina de familie, doar 8 locuri din 643 s-au ocupat. De-abia după ce rezidenții au observat că specializările preferate s-au epuizat, au început să se îndrepte către medicina de familie.
Spre comparație, după prima strigare, la ATI s-au ocupat 54 de locuri - de aproape 7 ori mai multe ca la medicina de familie.

După următoarele “strigări“ s-a ocupat cea mai bună parte din locurile pentru medicina de familie cu excepția a 40 dintre acestea. Problema ocupării locurilor de medicină de familie este pregnantă la nivel național, dar cu precădere în Târgu-Mureș: 29 de locuri neocupate dintr-un total de 69.
La nivelul tuturor specializărilor de medicină generală au rămas neocupate 194 care au fost scoase la redistribuirea din ianuarie 2024.
🤔 Ați vrea să vedeți o analiză mai detaliată a medicinei de familie din perspectiva rezidențiatului?
Tot din Monitorul Oficial 🔮
🟧 Ordin MMSS 2025/2024 - crește valoarea sumei acordate sub formă de tichete de creșă de la 640 lei la 660 lei.
Cine primește aceste tichete? Angajații care nu beneficiază de concediu și de indemnizația pentru creșterea copilului de până la 2 ani (3 ani pentru cei cu handicap).
Pentru fiecare copil se acordă 660 lei, iar tichetele se folosesc exclusiv pentru a plăti taxele de creșă.
🟨 Ordin CNAS 1679/2024 & MS 4772/2024 pentru a modifica Contractul-cadru.
Contractul-cadru este temelia sistemului medical alături de Legea 95/2006 privind reforma sănătății.
Contractul-cadru se schimbă frecvent. Săptămâna trecută s-a schimbat pentru a include modificările privind pensionarii care primesc medicamente compensate.
Săptămâna aceasta s-a modificat pentru a menține punctul per capita la 12 lei. Punctul reprezintă plata de bază per pacient asigurat. Nu 12 lei este tot ce primește un cabinet de medicină de familie, ci de acolo începe. Este un mod de-a garanta un flux de bani.
⬜️ Ordin MS 4691/2024 se aprobă comisia de avizare a donării de la donatorul viu în cadrul Millenial Fertility Clinic. Fiecare unitate din țară unde se pot efectua activități de “bănci de țesuturi umane“ are nevoie de astfel de comisii.
⬜️ Ordin MS 4686/2024 & Ordin 4687/2024 pentru aprobarea/modificarea prețurilor maximale la medicamente. Săptămânal se modifică. Se adaugă noi medicamente, se scot altele..
🙅♂️ OAMGMR, Colegiul Psihologilor, Colegiul Medicilor Stomatologi, Colegiul Fizioterapeuților, Colegiul Farmaciștilor - 0 nouțăți.
Comisia de Sănătate & Familie - CDEP
În Camera Deputaților și Senat există comisii - loc în care se pregătesc documentele de lucru pentru lucrările în plen. Pe scurt: o propunere legislativă trece prin mai multe mâini, iar comisiile au rolul de-a da un raport, de-a aviza și de a-și spune punctul de vedere.
La Comisia de la CDEP nu s-a întâmplat nimic în această săptămână. Absolut nimic.
Comisia de Sănătate - Senat
La fel ca la CDEP, nimic.
📧 Ne vedem săptămâna viitoare! 😢 Dacă doriți să vă dezabonați, o puteți face apăsând aici.