🏥 Monitorul SAS (Sănătății și Asistenței Sociale): 20 - 26 septembrie
Monitorul SAS este o inițiativă a Federației SANITAS din România.
⏰ Timp de citire: 5 - 6 minute
Din Monitorul Oficial
🟥 foarte important 🟧 important 🟨 relativ important ⬜️ tehnic/neimportant
Rezidențiatul pe post vs pe locuri 👩⚕️
🟨 Ordin MS 4.609/2024: S-au aprobat specialitățile deficitare pentru care se face rezidențiat pe post. Specialitățile, dar și unitățile unde se poate face pe post se aprobă anual prin ordin MS.
Rezidențiatul este de două tipuri: pe locuri (acela clasic, în centrele universitare, care se organizează în funcție cu nevoile din teritoriu) și cel pe post (în zonele deficitare, dar și în secțiile unde nu este personal suficient pentru o specialitate).
Pe locuri: perioadă determinată.
Pe post: perioadă nedeterminată. După ce termină rezidențiatul, poate rămâne specialist în unitate.
Dacă rezidențiatul este pe post, atunci după promovarea examenului, medicul trebuie să profeseze în unitate pentru o durată echivalentă cu anii de practică.
Rezidențiatul pe posturi rezolvă o problemă acută a sistemului: lipsa de personal din teritoriu.
În sesiunea din noiembrie 2023, s-au scos 365 de posturi, iar la final au rămas neocupate 3. O rată de succes mai mare decât la rezidențiatul pe locuri. 💥
La Spitalul Moreni, Dâmbovița, dintr-un număr de 11 posturi, s-au ocupat toate.
⬜️ Ordin MS 4.608/2024: Se aprobă și taxa de participare la concursul de rezidențiat - 500 RON. Această taxă a rămas neschimbată din 2020. În 2019 era 400 RON.
2.080 vs 1.830 - medicamente compensate 💊
⬜️ Ordin MS (4.593/2024) & CNAS (1.147/2024): S-au modificat Normele Metodologice pentru aprobarea pachetelor de servicii și ale Contractului-cadru.
Normele se modifică adesea când un act normativ care vizează Sănătatea se schimbă. De data aceasta, normele s-au modificat pentru a include schimbările la compensarea medicamentelor cu 90% pentru pensionari.
Cu reforma sistemului de pensii, a crescut și pragul superior de compensare de la 1.830 la 2.020 lei/lună.
Cum se investește în Sănătate? 💸
🟧 Ordin MS (4.613/2024) & MIPE (6.311/2024): se aprobă subcriteriile din Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești (PIIUS).
Strategia națională de Sănătate (2023 - 2030) urmărește să îmbunătățească cel puțin 100 de unități sanitare publice. PIIUS alocă 13.250.000 mii lei în perioada 2024 - 2031.
Aprobarea programului nu este îndeajuns, deoarece trebuie să existe norme metodologice, metodologia de aprobare a avizului de oportunitate, subcriteriile de finanțare, dar și ghidul de finanțare.
Există toate, mai puțin ghidul de finanțare care ar fi trebuit să fie aprobat în 45 de zile de la intrarea în vigoare a Normelor metodologice (4 iulie 2024).
PIIUS este finanțat din fonduri externe nerambursabile ale Programului Sănătate, iar deja Ministerul Sănătății a oferit primele avize de oportunitate. Avizele nu înseamnă că vor primi banii, deoarece încă nu există ghidul de finanțare.
PIIUS răspunde unei nevoi critice cu care se confruntă sistemul de Sănătate: subfinanțarea. Și în 2022, România aloca cel mai puțin pe cap de locuitor - 858 EUR, mai puțin chiar și față de vecinii bulgari - 990 EUR.

Creșterea calității actului medical este puternic-legată de nivelul finanțării. Fără un nivel adecvat de bani, sistemul nu poate fi dezvoltat, spitalele nu pot fi renovate, iar calitatea nu poate crește.
Față de vecinii bulgari, doar în 2019 alocam mai mult pe cap de locuitor. Din 2014 până în prezent, creșterea fondurilor alocate a crescut, dar ritmul a fost mult mai încet decât la bulgari - o creștere de la 458 EUR/capita în 2015 la 990 EUR/capita in 2022.

Atenție anul viitor: Finanțarea sistemului de Sănătate va fi un subiect central de discuție anul viitor. Problema deficitului guvernamental (diferența dintre încasări și cheltuieli ale statului care se poate depăși 8% din PIB), a îndatorării publice vor pune presiuni de clasa politică să ia acțiuni.
Deficitul poate fi redus prin colectarea mai adecvată, dar la noi discuțiile sunt legate în principal de “tăieri”.
Atenție la declarațiile MS! Deja au început “laudele“ cu programul PIIUS, doar că fără ghidul de finanțare nu se aprobă niciun proiect.
🙅♂️ OAMGMR, Colegiul Psihologilor, Colegiul Medicilor Stomatologi, Colegiul Fizioterapeuților, Colegiul Farmaciștilor - 0 nouțăți.
Comisia de Sănătate & Familie - CDEP
În Camera Deputaților și Senat există comisii - loc în care se pregătesc documentele de lucru pentru lucrările în plen. Pe scurt: o propunere legislativă trece prin mai multe mâini, iar comisiile au rolul de-a da un raport, de-a aviza și de a-și spune punctul de vedere.
Comisiile sesizate trebuie să răspundă pentru ca procesul legislativ să continue 🏃♀️➡️. Nu se poate ajunge la vot fără comisii.
La Comisia de la CDEP nu s-a întâmplat nimic în această săptămână. Un proiect de lege care modifică fosta lege a pensiilor publice a intrat la raport, dar nici până astăzi (5 ani mai târziu) nu a fost emis.
Mai îngrijorător este că se găsesc 3 inițiative de modificare a Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap care sunt voit ignorate. Comisia de la CDEP trebuia să dea un raport încă din 2019 pentru un proiect de lege care oferea posibilitate decontării zborurilor pentru persoanele cu handicap și pentru însoțitorii acestora.
Denumire | Scopul Sesizării | Termen de soluționare |
---|---|---|
Proiect de Lege pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice | Raport | 24.10.2019 |
Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.448 din 6 decembrie 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap | Raport | 26.11.2019 |
Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap | Raport | 2.11.2022 |
Proiect de Lege pentru modificarea art.20 alin.(4) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap | Raport | 31.10.2023 |
Un proiect de lege ce așteaptă raportul din noiembrie 2022 viza accesibilizare secțiilor de votare pentru persoanele cu handicap. Fără raportul Comisiei de Sănătate de la CDEP rămâne blocat “în sertare“.
Situația persoanelor cu handicap nu este de interes pentru politicieni. În România, 74% din persoanele cu handicap nu aveau îndeajuns de mulți bani pentru a-și permite o vacanță de-o săptămână (în 2023).
Nivelul precarității persoanelor cu handicap este aproape dublu față de media europeană, iar dacă ne uităm la riscul de sărăcie și excluziune socială situația este deplorabilă.

Comisia de Sănătate - Senat
🏋️ În comisia de la Senat au intrat pe ordinea de zi două proiecte de lege pentru a aproba două ordonanțe de urgență.
Au intrat, dar nu s-a întâmplat nimic, deoarece raportul privind unul dintre proiectele de legi nu a fost încă trimis, iar nici celălalt nu va fi cel mai probabil. Pe această cale se va ajunge la aprobarea tacită.
Ordonanțele de urgență sunt măsuri extraordinare luate de guvern pentru a legifera atunci când “timpul nu ne permite“. În loc de-a trece prin tot procesul legislativ, comisii, de-a aștepta, guvernul se duce dă un OUG.
Mai apoi, dacă dorește să-i mențină impactul pe termen lung, elaborează un proiect de lege pentru a aproba OUG-ul.
📧 Ne vedem săptămâna viitoare! 😢 Dacă doriți să vă dezabonați, o puteți face apăsând aici.