🏥 Mutăm medicii de colo-colo [Monitor SAS 24 - 31 oct]
❗️Monitorul SAS (Sănătății și Asistenței Sociale) este o inițiativă a Federației SANITAS din România.
⏰ Timp de citire: 8 - 10 minute
🟥 foarte important 🟧 important 🟨 relativ important ⬜️ tehnic/neimportant
🟧 Mai multe centre de permanență?
Ordin MS 5.256/2024 care schimbă normele metodologice pentru asigurarea continuității asistenței medicale prin centrele de permanență.
Ce este un centru de permanență?
Centrele de permanență sunt forme de organizare a activității medicale în sistemul sanitar, fixe, fără personalitate juridică, care funcționează în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie stabilit și prevăzut în contractul de furnizare de servicii medicale în asistența medicală primară încheiat cu casa de asigurări de sănătate, care sunt organizate în condițiile prevăzute de lege și care asigură continuitatea asistenței medicale primare. - Legea 263/2004
Centrele de permanență asigură îngrijire acolo unde infrastructura medicală nu este suficient-dezvoltată. Poate trăiți în urbanul mic, iar în zonă nu există un spital, așa că centrul de permanență ar acoperi această nevoie. În plus, centrul de permanență ridică din presiunea pusă pe spitale, în principal pe UPU/CPU unde oamenii se duc instinctual când au o problemă.
Printre schimbările importante sunt:
Program de lucru flexibil al centrelor de permanență în Munții Apuseni și Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Excluderea medicului de medicină generală (cel care a absolvit înainte de 2005 dar nu și-a luat calificarea de specialist)
Posibilitatea înființării cu minimum 5 medici (în loc de 7) în rural și în urbanul mic. Anterior doar în zonele greu-accesibile era posibil, dar acum s-a extins.
🟥 Mutăm medicii de colo-colo? - Legea 265/2024
Acum o lună și jumătate discutam despre proiectul de lege pentru a suplimenta cu personal unitățile primiri urgențe (UPU) care nu au angajați suficienți. Din 29 octombrie Legea 265/2024 este publicată în Monitorul Oficial și începe să se aplice imediat.
Principalele schimbări: suplimentarea numărului de posturi de medici în UPU din spitalele regionale sau județene pentru a sprijini UPU din alte județe acolo unde este deficit de medici de specialitate.
Pe scurt: dintr-un loc medicii să fie alocați, la nevoie, în alte zone.
De ce este nevoie de-o astfel de schimbare legislativă (expunerea de motive):
Parlamentarii constată supra-aglomerarea UPU/CPU din cauza “preferinței pacienților pentru intervenții mai rapide“, dar și din cauza deficitului de personal. În loc să aștepte, să se ducă la un centru de permanență (unde sunt acestea?) pacienții ajung să aglomereze UPU/CPU. Anul trecut șeful Spitalului Județean Giurgiu a suferit un AVC din cauza stresului acumulat.
Dacă ne uităm în graficul de mai jos vedem raportul dintre numărul de medici și populația rezidentă în județ. În Iași, Cluj, Timișoara și București (exclus din grafic) situația este bună. Doar că dacă ne uităm în Prahova, Suceava sau Bacău este dezastru: în Prahova la aproape 700.000 de oameni sunt 715 medici.

Anterior, aminteam că Comisia de Sănătate și Familie, dar și Comisia pentru Muncă Și Protecție Socială au oferit un aviz pozitiv, respectiv un raport pozitiv.
Fără avizul sau raportul comisiilor, proiectul nu poate trece mai departe. De aceea sunt și multe blocate “în sertarele de la comisii“. În ciuda avizării pozitive, trebuie să ne întoarcem la Consiliul Economic și Social (CES) și Consiliul Legislativ:
Art. 79 din Constituție: Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării și coordonării întregii legislații. El ține evidența oficială a legislației României.
Art. 141 din Constituție: Consiliul Economic și Social este organ consultativ al Parlamentului și al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înființare, organizare și funcționare.
CES-ul a dat un aviz negativ, deoarece nu este specificat în proiectul de lege cui se subordonează personalul UPU atunci când desfășoară activitate în beneficiul unui alt spital județean.
Consiliul Legislativ, de-asemenea, a avizat negativ din cauză că există deja prevederi similare într-un Ordin al ministrului sănătății (1706/2007). Ordinul se referă, totuși, la același județ, iar actuala lege ar extinde și către alte județe.
Problema este că Parlamentul dorește introducere în lege a ceva ce este reglementat de fapt de Ministerul Sănătății printr-un ordin. Fiecare organ își are propriul rol, iar Parlamentul poate oferi soluții prin legi, doar că nu la toate problemele. Experții din Ministerul Sănătății sunt acolo cu un scop.
În Decizia CCR nr. 494/2013 s-a arătat că Parlamentul nu poate interveni oriunde și oricum, ci trebuie să respecte principiul separării puterilor în stat:
”Curtea reține că acceptarea ideii potrivit căreia Parlamentul își poate exercita competența de autoritate legiuitoare în mod discreționar, oricând și în orice condiții, adoptând legi în domenii care aparțin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, ar echivala cu o abatere de la prerogativele constituționale ale acestei autorități consacrate de art.61 alin.(1) din Constituție și transformarea acesteia în autoritate publică executivă.”
Expunerea de motive arată situația deficitară din UPU/CPU - nu sunt îndeajuns de mulți profesioniști. Intenția, totuși, nu poate să justifice crearea unei ambiguității legislative.
Cum se poate soluționa? Așa cum spune și Consiliul Legislativ, se poate dispune modificarea Ordinului ministrului sănătății. Pe această cale se scapă și de confuzie, dar rămânem cu o întrebare: sub autoritatea cui vor fi acești medici detașați?
Alte noutăți, dar mai tehnice
🟨 Ordin MS 5.262/2024 pentru a modifica Nomenclatorul de specialități medicale. Principala schimbare: Durata de pregătire pentru medicii rezidenți în “oftalmologie“ crește de la 4 la 5 ani.
⬜️ Ordin MS 5.254/2024 pentru a aproba lista de produse necesare pentru Sistemul Național de Asistență Medicală de Urgență și de Prim Ajutor Calificat.
⬜️ Ordin MS 5.335/2024 pentru a aproba prețurile maximale pentru medicamentele de uz uman. Se modifică săptămânal, se introduc unele medicamente, iar altora li se schimbă prețul.
Din Monitorul Sănătății
În iunie 2023, Academia Română, ARIPM și alte organizații au publicat Barometrul de Sănătate Publică, iar noi vom prezenta, săptămânal o serie de date interesante.
Bugetul pentru informare al Ministerul Sănătății este mult prea scăzut - echivalentul a 0,1% din PIB. Din cauza slabei informări mai bine de jumătate dintre români nu-și cunosc drepturile ca pacient/pacient asigurat.

47,80% declară că-și cunosc drepturile, dar cât de bine oare? Poți să-i întrebi dacă știu că au dreptul la ședințe de consiliere gratuită cu recomandarea medicului de familie, iar apoi cu avizul unui specialist? Probabil că nu.
🔗 Despre cum să mergi la psiholog fără să plătești, puteți citi mai multe aici 🔗.
Comisia de Sănătate - CDEP
După demiterea lui Nelu Tătaru, comisia se mișcă activ. S-a întâlnit zilnic în această săptămână, dar doar luni au dat avize acolo unde era nevoie.
În ciuda unor proiecte care așteaptă aviz/rapoarte din 2023, Comisia s-a grăbit să dea avizul doar unui proiect de lege ce privește exploatarea jocurilor de noroc și altul pentru expropiere.
Comisia de Sănătate - Senat
Aici a fost mai liniște, doar un proiect de lege pentru a aproba un OUG care anterior aprobase mecanismele de realizare a Planului național social pentru climă. Acest plan este necesar pentru a accesa fonduri nerambursabile din Fondul social pentru climă.
Încă nu avem planul, ci mecanismele de realizare. Fără plan nu avem finanțare.
Altele de interes
[Pressone] 6 din 10 femei nasc prin cezariană, mult peste procentul de 15% recomandat de OMS.
[Pressone] Psoriazis - boala care afectează 1 din 20 de români rămâne stigmatizată. 6 din 10 pacienți trec prin episoade depresive cauzate în principal de oameni
[MindcraftStories] Fertilizarea in vitro - un carusel de emoții.
[Foaia de Observație] Patru lucruri pe care nu le știai despre vaccinul antigripal
📧 Ne vedem săptămâna viitoare! 😢 Dacă doriți să vă dezabonați, o puteți face apăsând aici.