🏥 Monitorul SAS (Sănătății și Asistenței Sociale): 13 - 19 septembrie
👋 Pentru cei nou-veniți aici, Monitorul SAS este o “trecere în revistă” săptămânală a noutăților legislative, a dezbaterilor din Parlament și a ultimelor studii ce au legătură cu Sănătatea & Asistența Socială.
❗️Monitorul SAS este o inițiativă a Federației SANITAS din România.
⏰ Timp de citire: 8 - 10 minute
Din Monitorul Oficial
🟥 foarte important 🟧 important 🟨 relativ important ⬜️ tehnic/neimportant
🟥 Ordin al Ministerului Sănătății 4533/2024 și Metodologie privind organizarea examenului pentru obținerea titlului de medic specialist în Anestezie și terapie intensivă (ATI).
O noutate, deoarece obținerea oricărei specializări medicale este reglementată conform Ordonanței Guvernului 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului.
Schimbarea vine într-un context particular:
Criza de la ATI Sf. Pantelimon a atras atenția asupra nevoii de îngrijiri paliative, dar și de protocoale.
Săptămâna trecută se modifica Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (legea de temelie a sistemului) introducându-se o definiție pentru serviciile paliative de bază și specializate. Acestea se introduceau, ulterior, în seria de programe naționale de sănătate curative.
🟧 Ordin al Ministerului Sănătății 4570/2024 permite rezidenților, cu aprobarea MS, să desfășoare examenul de medic/medic specialist/farmacist în orice alt centru universitar, chiar dacă nu au efectuat acolo minimum 6 luni din modulul de bază.
De asemenea, Ordinul de mai sus adaugă și noi forme de pregătire pentru medicii rezidenți. De acum, specific, li se permite să meargă și la alte cursuri/seminarii în afara programului de pregătire în rezidențiat.
De exemplu, un rezident poate să meargă la formare pe sociologie medicală sau pe cercetare antropologică în domeniu.
Vechea formă a legii regulamentului privind efectuarea rezidențiatului | Noua variantă schimbată de Ordinul 4570/2024 |
---|---|
Art. 17 (1) Rezidenții pot participa la diverse forme de pregătire - cursuri, stagii și altele - conferințe și congrese în domeniul specialității, organizate pe plan național sau internațional, după informarea coordonatorului sau directorului de program și cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare. | Art. 17 (1) Rezidenții pot participa la diverse forme de pregătire - cursuri, stagii, forme de învățământ postuniversitar uman de specialitate, în afara programului de pregătire în rezidențiat și altele - conferințe și congrese în domeniul specialității, organizate pe plan național sau internațional, după informarea coordonatorului sau directorului de program și cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare. |
Alte schimbări, tot din Monitor
⬜️ Colegiul Medicilor a rectificat regulamentul de organizare a alegerilor pentru organele de conducere și control din colegiile teritoriale.
⬜️ CNAS (Ordin 1286/2024) a aprobat modelul de contract pentru decontarea cheltuielilor cu eliminarea medicamentelor neutilizate sau expirate.
🟨 CNAS (Ordin 1476/2024) & MS au modificat normele tehnice de realizare a Programului pentru compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari.
În urmă cu două săptămâni s-a modificat HG-ul privind compensarea cu 90%. Cu reforma sistemului de pensii, a crescut și pragul superior de compensare de la 1.830 la 2.020 lei/lună.
Acum s-au modificat normele tehnice pentru a se putea aplica “așa cum trebuie“.
⬜️ Și… tot de la CNAS (Ordin 1478/2024) pentru a modifica documentele justificative privind raportarea pe activități privind compensarea cu 90%. Simplificat: oriunde scria 1.830 lei/lună se înlocuiește cu 2.020 lei/lună.
🟨 CNAS (Ordin 1356/2024) pentru a mări lista de materiale sanitare de care beneficiază cei înscriși în Programul național de diabet zaharat.
De acum se pot deconta și sisteme de pompă HCL (își modifică automat debitele de insulină), dar și materiale consumabile sau setul de inserție.
🙅♂️ OAMGMR, Colegiul Psihologilor, Colegiul Medicilor Stomatologi, Colegiul Fizioterapeuților, Colegiul Farmaciștilor - 0 nouțăți.
Comisia de Sănătate & Familie - CDEP
În Camera Deputaților și Senat există comisii - loc în care se pregătesc documentele de lucru pentru lucrările în plen. Pe scurt: o propunere legislativă trece prin mai multe mâini, iar comisiile au rolul de-a da un raport, de-a aviza și de a-și spune punctul de vedere.
Comisiile sesizate trebuie să răspundă pentru ca procesul legislativ să continue 🏃♀️➡️. Nu se poate ajunge la vot fără comisii.
Mutăm medicii de colo-colo?
🏃➡️ Comisia CDEP s-a întâlnit luni, 16 septembrie, iar din 5 rapoarte pe care trebuia să le livreze (4 dintre acestea întârziate), a oferit doar unul.
PL-x. 348/2024 dorește schimbarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (temelia întregului sistem). Proiectul de lege (PL-x.) dorește:
suplimentarea numărului de posturi de medici în unitățile primiri urgențe (UPU) din spitalele regionale sau județene pentru a sprijini UPU din alte județe acolo unde este deficit de medici de specialitate.
asigurarea componentei operative medicale pentru misiunile de salvare specifice ale Salvamontului în misiunile de salvare, dacă este nevoie.
Pe simplu: dintr-un punct medicii să fie alocați și în alte zone.
De ce este nevoie de-o astfel de schimbare legislativă (expunerea de motive)
Parlamentarii constată supra-aglomerarea UPU/CPU din cauza “preferinței pacienților pentru intervenții mai rapide“, dar și din cauza deficitului de personal. Anul trecut șeful Spitalului Județean Giurgiu a suferit un AVC din cauza stresului acumulat.
Dacă ne uităm în graficul de mai jos vedem raportul dintre numărul de medici și populația rezidentă în județ. În Iași, Cluj, Timișoara și București (exclus din grafic) situația este bună. Doar că dacă ne uităm în Prahova, Suceava sau Bacău este dezastru: în Prahova la aproape 700.000 de oameni sunt 715 medici.

Numărul mic de medici duce la supraaglomerarea sistemului. Nu există nici centre de permanență, dar nici centre comunitare care să preia cazurile mai puțin grave, așa că toți ajung la UPU.
Ce au decis comisiile?
Comisia de Sănătate și Familie a recomandat aprobarea PL-x, iar Comisia pentru muncă și protecție socială a dat un aviz favorabil.
Până acum totul pare bine, mai ales că s-a identificat o nevoie, dar s-a oferit și o soluție. Trebuie să ne întoarcem la Consiliul Economic și Social (CES), dar și Consiliul Legislativ - două organe de temelie în funcționarea Parlamentului.
Consiliul Legislativ consultă și avizează proiectele de acte normative pentru a sistematiza, coordona și unifica legislația.
Consiliul Economic și Social este compus din sindicate, patronate și societatea civilă pentru a consulta aleșii.
CES-ul a dat un aviz negativ, deoarece nu este specificat în proiectul de lege cui se subordonează personalul UPU atunci când desfășoară o acțiune în beneficiul unui alt spital județean.
Consiliul Legislativ de-asemenea a avizat negativ din cauza că există deja prevederi similare într-un Ordin al ministrului sănătății (1706/2007). Ordinul se referă, totuși, la același județ, iar PL-x ar extinde și către alte județe.
Problema este că Parlamentul dorește introducere în lege a ceva ce este reglementat de fapt de Ministerul Sănătății printr-un ordin. Fiecare organ își are propriul rol, iar Parlamentul poate oferi soluții prin legi, doar că nu la toate problemele. Experții din Ministerul Sănătății sunt acolo cu un scop.
În Decizia CCR nr. 494/2013 s-a arătat că Parlamentul nu poate interveni oriunde și oricum, ci trebuie să respecte principiul separării puterilor în stat.
Ce s-ar întâmpla dacă s-ar adopta?
Intenția este nobilă, iar expunerea de motive arată situația deficitară din UPU/CPU - nu sunt îndeajuns profesioniști. Intenția, totuși, nu poate să justifice crearea unei ambiguității legislative.
Ordinul s-ar referi la același județ, iar Pl-x la alte județe, lucru ce ar duce la o confuzie. Cum se poate soluționa? Așa cum spune și Consiliul Legislativ, se poate dispune modificarea Ordinului ministrului sănătății. Pe această cale se scapă și de confuzie, dar rămânem cu o întrebare: sub autoritatea cui vor fi acești medici detașați?
Comisia de Sănătate - Senat
🏋️ La Senat au fost mai multe inițiative, dar printre cele mai importante este L445/2024 privind unele măsuri pentru promovarea screening-ului.
Screening-ul reprezintă depistarea timpurie a unor boli care pot degenera. Când discutăm de screening în spațiul public, în principal ne referim la cancer. Strategia națională de sănătate pentru perioada 2023 - 2030 menționează situația dezastruoasă a screening-ului:
Screening-ul pentru cancerele prevenibile este într-un stadiu incipient de dezvoltare, modalitatea preponderentă de furnizare fiind cea oportunistă, în detrimentul abordării populaționale, care este singura eficace. Singurul program activ de screening finanțat din bugetul Ministerului Sănătății este cel pentru cancerul de col uterin, însă acesta are o rată redusă de participare și o acoperire geografică limitată.
Screening-ul în România este absent, iar dacă ne uităm la cancerul de col uterin, vedem că doar 4,5% dintre femeile adulte s-au verificat comparativ cu 54,8% în Belgia. Și pentru statele din regiune stăm slab, căci în Ungaria 26% dintre femei și-au făcut testările, iar în Lituania procentul este de 54,7%.

În ciuda unor nevoi acute de-a promova screening-ul, Comisia de Sănătate de la Senat nu a furnizat raportul necesar, mizând că se va adopta tacit până la 16.10.2024.
📧 Ne vedem săptămâna viitoare! 😢 Dacă doriți să vă dezabonați, o puteți face apăsând aici.