🏥 Monitorul SAS (Sănătății și Asistenței Sociale): 18 - 24 octombrie
Monitorul SAS este o inițiativă a Federației SANITAS din România.
⏰ Timp de citire: 3 - 4 minute
Toate noutățile sunt tehnice.
Din Monitorul Oficial
🟥 foarte important 🟧 important
🟨 relativ important ⬜️ tehnic/neimportant
🟨 Ordin CNAS 1.720/2024 pentru a stabili limitele de asigurare pentru furnizorii care intră în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
Se modifică limita minimă pentru biologi, biochimiști, chimiști și medici specialiști din paraclinic de la 20.000 EUR la 10.000 EUR.
Asigurarea este obligatorie pentru toți furnizorii de servici medicale sau conexe actului medical, iar atât furnizorii, dar și personalul medico-sanitar trebuie să o aibă.
⬜️ Ordin CNAS 1.741/2024 pentru a aproba și modifica documentele pentru raportarea activității realizate de către furnizorii de servicii medicale și medicamente.
⬜️ Ordin CNAS 1.766/2024 & MS 5.135/2024 pentru a modifica protocoalele medicamentelor de care beneficiază asigurații pe bază de prescripție medicală. Protocoalele se modifică adesea, mai ales că în 2024 au suferit șase schimbări.
Se modifică pentru a introduce o schemă mai detaliată de imunizare a vaccinurilor anti-gripale și hepatitic B.
⬜️ Ordin MS 5.116/2024 pentru a păstra comprimatele de iodură de potasiu 65 mg în farmaciile comunitare până la finalul anului viitor. Medicul de familie prescrie o singură dată aceste comprimate.
Ordinul a fost introdus la câteva luni de la declanșarea războiului în Ucraina, pe fondul anxietății unui potențial conflict ce-ar lovi în unitățile nucleare.
⬜️ Ordin MS 5.255/2024 pentru modificarea anexei privind Ghidul de finanțare pentru proiectele Sănătate și reziliență instituțională, parte din PNRR.
Situația Sănătății 🤔
În iunie 2023, Academia Română, ARIPM și alte organizații au publicat Barometrul de Sănătate Publică. Săptămâna trecută ne-am uitat pe măsurile propuse pentru Sănătate de guvernele din ultimii ani: 😳 doar 27,1% dintre români își amintesc de-o astfel de măsură (atenție, perioadă pandemică, iar măsurile de protecție erau televizate constant).
Strategia națională de sănătate pentru perioada 2023 - 2030 menționează situația dezastruoasă a screening-ului:
Screening-ul pentru cancerele prevenibile este într-un stadiu incipient de dezvoltare, modalitatea preponderentă de furnizare fiind cea oportunistă, în detrimentul abordării populaționale, care este singura eficace. Singurul program activ de screening finanțat din bugetul Ministerului Sănătății este cel pentru cancerul de col uterin, însă acesta are o rată redusă de participare și o acoperire geografică limitată.
Screening-ul în România este absent, iar dacă ne uităm la cancerul de col uterin, vedem că doar 4,5% dintre femeile adulte s-au verificat comparativ cu 54,8% în Belgia. Și pentru statele din regiune stăm slab, căci în Ungaria 26% dintre femei și-au făcut testările, iar în Lituania procentul este de 54,7%.

Pentru a înțelege ce înseamnă screening-ul, pacienții trebuie să știe că au acces la aceste servicii. Doar 19,9% din români au fost informați de către medicul de familie referitor la aceste programe.
În dezbatere publică
MS a lansat în dezbatere publică hotărârea de guvern pentru aprobarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2024 - 2030.
În 2019, din cauza spitalizărilor ca urmare a insuficienței cardiace (ICC), România a cheltuit aproximativ 376 mil. EUR. Prevalența ICC este mare la noi, în total fiind înregistrate 375.037 astfel de episoade.
Strategia menționează situația tragică: România înregistrează cele mai multe morți prevenibile sau tratabile din UE. O parte dintre acestea ar putea fi prevenite printr-o schimbare de comportament - 86% dintre români nu au făcut nicio activitate fizică în beneficiul sănătății în 2019.
🖱️ Dacă doriți să contribuiți la dezbatere, o puteți face urmând instrucțiunile de pe site‐ul MS.
Comisia de Sănătate & Familie - CDEP
🚫 Nimic. 🚫 Săptămâna aceasta, comisia de la CDEP s-a întâlnit de patru ori (21, 22, 23 și 24 octombrie 2024) fără a fi declarat vreo activitate cu excepția Documentare și consultare.
Este prima dată când Comisia este prezidată de către Vicepreședinte, Conf. Univ. Dr. Buicu Corneliu Florin după ce Președintele, Nelu Tătaru, este cercetat de către DNA.
Comisia de Sănătate - Senat
🚫 Nimic. 🚫 S-au întâlnit de două ori, iar luni, 21.10.2024 la ora 14:30 s-au întâlnit alături de Cătălin Radu și Ramona Jurubiță (Consiliul Investitorilor Străini - CIF) pentru a discuta ”Finanțarea și dezvoltarea sistemului medical. Investițiile în sănătate sunt investiții în viitorul României.”
CIF este faimos pentru pozițiile “pro sistemul public“ pe care le ambalează într-un limbaj al privatizării. Într-un raport din 2022 fără a spune prea mult sugerează creșterea investițiilor în Sănătate, doar pentru a scrie mai mic, spre final, că este esențială încurajarea și dezvoltarea parteneriatelor public-privat.
📧 Ne vedem săptămâna viitoare! 😢 Dacă doriți să vă dezabonați, o puteți face apăsând aici.