🏥 Monitorul SAS (Sănătății și Asistenței Sociale): 11 - 17 oct
Monitorul SAS este o inițiativă a Federației SANITAS din România.
⏰ Timp de citire: 5 - 6 minute
Din Monitorul Oficial
🟥 foarte important 🟧 important
🟨 relativ important ⬜️ tehnic/neimportant
🟥 Sănătatea mintală
15 octombrie este Ziua națională de comemorare a copiilor decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată „Ziua Părinților de Îngeri“. Din iunie exista această lege, doar că normele au apărut în urmă cu câteva zile în HG 1260/2024.
Părinții care pierd un copil începând de la sfârșitul celei de-a doua lună de sarcină și până la 18 ani beneficiază de 10 ședințe de terapie/consiliere psihologică.
Acestea se decontează prin agențiile pentru plăți și inspecția socială în limita a 150 lei pe ședință. Ședințele se desfășoară în termen de 6 luni de la înregistrarea decesului și se pot face la comun sau individual.
Cum accesăm? Mergem la medicul de familie și de acolo primim trimitere către psiholog. În urma unui consult psiholog, specialistul întocmește un raport pe care lucrăm în următoarele 10 ședințe.
🟧 HG 1259/2024 ce modifică subvențiile acordate pentru asistență socială. Se adaugă subvențiile pentru servicii cu caracter secundar/auxiliar care nu necesită deținerea licenței de funcționare. Acestea sunt acordate în cadrul altor servicii de interes public și vizează reducerea abandonului școlar, promovarea medicinei sociale, conform Legii asistenței sociale 292/2011.
Se decontează lunar în medie 400 lei/persoană cu cazare sau 200 lei/persoană fără cazare.
🟨 Ordin MS 5.027/2024 pentru modificarea Planului de vaccinare în contextul răspândirii globale a cazurilor de variola maimuței. Planul există din 2022, dar acum a fost modificat pentru a include instrucțiuni mai clare privind vaccinul.
⬜️ HG 1262/2024 pentru modificarea/adăugarea unor denumiri de medicamente de care beneficiază asigurații cu sau fără contribuție personală.
⬜️ Ordin MS 4965/2024 - se actualizează lista de preparate care conțin stupefiante și psihotrope.
⬜️ Ordin MS 5.134/2024 - numirea membrilor în comisiile de avizare a donării de la donatorul viu. Comisia se întrunește lunar și se regăsește în cadrul spitalelor unde se pot face transplanturi.
Orice modificare suferită în cadrul comisiilor se comunică mai apoi MS-ului care trebuie să modifice Ordinul.
⬜️ Ordin MS 4.964/2024 pentru aprobarea regulamentului intern de organizare și funcționare a Colegiului Fizioterapeuților din România.
⬜️ Hotărâre OAMGMAMR 23/2024 ce clarifică tehnic modul de reînscriere la filialele Ordinului.
🙅♂️ Colegiul Psihologilor, Colegiul Medicilor Stomatologi, Colegiul Farmaciștilor - 0 nouțăți.
Situația Sănătății 🤔
În iunie 2023, Academia Română, ARIPM și alte organizații au publicat Barometrul de Sănătate Publică. În perioada următoare vom prezenta o serie de date interesante din acest studiu.
România cheltuie infim pe educație și informare medicală, mai puțin de 0,1% din bugetul total al Sănătății din 2022. Deja cheltuie puțin pe Sănătate - 5,75% din PIB comparativ cu media europeană de aproximativ 10,8%. Cheltuielile scăzute cu educarea și informarea duc la o înțelegere deficitară a sistemului.
Comunicarea dintre Sănătate și oameni este adesea absentă, iar din această cauză și barierele persistă. Doar 27,1% dintre români își amintesc de vreo măsură propusă pentru Sănătate de guvernele din ultimii ani. Procentul este ridicat în principal datorită măsurilor pentru prevenirea și tratarea COVID-19.

57,9% dintre românii care-și amintesc de vreo măsură din Sănătate se gândesc în principal la cele anti-covid. 15,1% se gândesc la deschiderea de spitale, iar 12,5% la creșterile salariale. Doar 9,2% își amintesc de campaniile/inițiativele de depistare ce arată un eșec în rândul Ministerului în promovarea campaniilor existente.

Cifrele sunt îngrijorătoare și din cauza înțelegerii deficitare se poate ajunge rapid și la concluzii dăunătoare. “Doamna cu coasa“ de la Sf. Pantelimon este un exemplu clar în acest caz în care, alimentați de furie și fără a înțelege lipsa serviciilor de paliație, s-a dorit a găsi vinovați.
Comisia de Sănătate & Familie - CDEP
🚫 Nimic. 🚫 Anchetarea lui Nelu Tătaru, fostul Ministru al Sănătății, și actualul Președinte al Comisiei, ocupă ordinea zilei.
Comisia de Sănătate - Senat
Instalarea camerelor la UPU și ATI - L512/2024
O propunere legislativă depusă de USR dorește instalarea butoanelor de panică în fiecare salon destinat pacienților și a sistemelor de supraveghere video în ATI și UPU.
Consiliul Legislativ
Aviz negativ.
Nota de fundamentare nu cuprinde precis o analiză a impactului bugetar, dar în principal Consiliul Legislativ s-a legat de modificările propuse care nu respectă tehnica legislativă.
Când propui o lege, trebuie să faci o analiză clară a impactului financiar. Nu poți scrie că vei cheltui în total 10.000 lei fără o defalcare a acestor cheltuieli în funcție de personal, servicii, bunuri, etc.
Aproape săptămânal se introduc propuneri de modificări legislative în domeniul Sănătății fără a se respecta procedura. De ce? Este o măsură populistă simplă: încerci schimbarea legii, adaugi ceva fără a respecta procedura, iar mai apoi anunți în presă triumfător cum promovezi progresul. Dacă nu merge, atunci poți da vina pe sistem pentru rea-voință.
Cu toții se duc către modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății care reprezintă temelia sistemului.
Temelia sistemului nu include și detaliile specifice privind funcționare a unităților medicale. Deja legea are peste 940 de articole, iar ulterior prin Ordine se reglementează în detaliu cum funcționează.
Consiliul Legislativ a amintit că în cazul de față, organizarea și funcționare a spitalelor se modifică prin Ordin al MS, nu prin modificarea legislației organice.
Ordin MS 914/2006 cuprinde normele pe care un spital trebuie să le îndeplinească pentru a obține autorizația de funcționare. Nu este specificat buton de panică, dar deja există nevoia de-a avea o sonerie la fiecare pat.
Comisia de Sănătate
Raport de respingere.
💻 Pentru cei interesați restul de proiecte legislative pe ordinea de zi se găsesc aici…
📧 Ne vedem săptămâna viitoare! 😢 Dacă doriți să vă dezabonați, o puteți face apăsând aici.