🏥 Monitorul SAS 2025 - 011: cât mai aproape de alegeri
❗️Monitorul SAS (Sănătății și Asistenței Sociale) este o inițiativă a Federației SANITAS din România. ⏰ Timp de citire: 2 - 3 minute.
Declarațiile Ministrului
„Plata pe bază de performanță este firească în domeniul medical, așa cum este firească în orice domeniu”, a subliniat ministrul, referindu-se la situațiile în care sunt medici care nu fac nimic, de exemplu chirurgi cu zero operații, dar care au același salariu cu alți colegi de-ai lor, care într-adevăr muncesc. - Alexandru Rafila
Noutăți în Monitorul Oficial ⭐️
🟥 foarte important 🟧 important 🟨 relativ important ⬜️ tehnic/neimportant
Ministerul Sănătății
🟨 Ordin 985/2025 - se aprobă noul regulament de funcționare a SAJ București-Ilfov.
CNAS
⬜️ Ordin 538/2025 - modificarea obișnuită a listei denumirilor comerciale și a prețurilor de decontare ale mdeicamentelor care se acordă în cadrul programelor națioanale de sănătate. De exemplu se eleimină două medicamente din subprogramul pentru tratament și monitorizare a persoanelor cu HIV/SIDA și se introduc altelte, precum: dexamethasonum.
Colegiul Fizioterapeuților din România
🟨 Hotărârea 14/2025 -fizioterapeuții au obligația de-a folosi parafa în activitatea profesională.
Colegiul a tarnsmis pe Facebook acum o lună că nu sunt de fapt obligatorii, dar hotărârea publicată pe 6 martie infirmă acest lucru.
⬜️ Hotărârea 25/2025 - se modifică procedura de avizare a cabinetelor de liberă practică de fizioterapie. La începutul anului s-a modificat norma de funcționare și organizare a cabinetelor introducându-se noi obiecte, precum ar fi spalier, greutăți, etc.
Hotărârea curentă doar aliniază legislația.
Colegiul Medicilor Stomatologi
⬜️ Decizie 2/2025 - privind conținutul minim al trusei de urgență pentru cabinetul stomatologic. Se aprobă Decizia de anul trecut și se modifică foarte puțin: în loc de 3 role de feșe și 2 role de bandă adezivă, vor fi include 1 rolă din fiecare. Din materialele obligatorii se elimină și betadina sau clorehexidina.
Evoluția numărului de medici care profesează activ (public vs. privat)
Prim-vicepreședintele SANITAS România, Iulian Pope, a avut o intervenție la Kanal-D cu privire la lipsa de personal. Suplimentăm intervenția cu analiza de mai jos:
Între 2008 și 2023, România a înregistrat o creștere a numărului total de medici activi, dar tendința de migrare către sectorul privat este clară. Datele indică o creștere de la aproximativ 50.000 de medici în 2008 la peste 72.000 în 2023, dintre care 24.408 lucrează în privat și 48.332 în public. În urmă cu 15 ani doar 7.568 dintre medici aveau funcția de bază în sistemul privat.
Deși numărul de profesioniști din sănătate pare să crească, există semnale de îngrijorare privind distribuția lor inegală pe regiuni și specialități.
Ultimele date Eurostat indică că cea mai bună parte dintre români nu se află în raza de 15 minute a vreunui spital. Multe zone rurale se confruntă în continuare cu deficit de personal medical, fapt ce accentuează inechitățile în accesul la servicii sanitare de bază. Mai mult, un procent semnificativ din totalul medicilor formați în România continuă să plece în străinătate, unde sistemele de sănătate oferă mai multe resurse și salarii mai competitive. În perioada 2014 - 2020 au plecat peste 15.000 de medici din România.
Este nevoie de-o creștere a medicilor în teritoriu, în orașele mici unde spitalele se confruntă cu o problemă reală de-a atrage forța de muncă. Problemele semnificative rămân salarizarea cu sporurile blocate la nivelul anului 2018, dar și gărzile care tot la același an sunt înghețate. Demisia din contractele de gărzi nu este surprinzătoare dacă un medic este plătit cu un tarif orar vechi de 7 ani pentru orele de gardă efectuate.
Problema mutării pacienților de la public la privat este reală, neputând fii ignorată. Aceste comportamente nu trebuie încurajate, deoarece contribuie la subminarea sănătății publice în folosul cetățeanului, înlocuind-o cu practica medicală în scopul profitului.
Datele nu indică numărul de medici care lucrează atât la privat, cât și la stat.

Știri
Rafila dorește creșterea posturilor la rezidențiat. Locurile sunt în centrele universitare în timp ce posturile pot fi alocate oriunde în teritoriu în funcție de nevoile spitalului. Școlirea se face tot în centrele universitare, dar rezidentul încheie un contract de muncă pe perioada nedeterminată cu unitatea unde i s-a scos post.
SJ Constanța - directoarea instituției a declarat că avea “nevoie de-o mână de bărbat”, așa că a schimbat-o pe șefa UPU.
Doar 3 din cele 24 de spitale noi construite prin PNRR sunt gata în procent de 70%. De fapt nici 24 nu mai pot fi construite, ci doar 19. Din acestea 19, doar 13 vor fi gata-gata la timp - august 2026.
Pentru persoanele care suferă un AVC, tromboliza este o soluție ușoară și rapidă de-a le salva viața. Rata națională de tromboliză este de 5%, țintele europene sunt înspre 15%. Ministrul Sănătății a reafirmat recent angajamentul de-a crește această rată.
Risc seismic ridicat la SJ Brașov care riscă să rămână fără bloc operator dacă nu consolidează clădirea.
'Maniera în care se va desfășura activitatea privată în sectorul de stat va da posibilitatea apariției asigurărilor private de sănătate. Pentru că în momentul de față este o scurgere de personal dinspre stat spre privat și nu este ok. Atunci, avem un factor tehnic care în foarte multe locuri este foarte bine pus la punct. Acel factor tehnic trebuie să fie la îndemâna celor care doresc să facă, după orele de program, activitate privată în unitățile de stat.. (...) Calitatea actului medical va crește considerabil', - Adrian Streinu-Cercel
Cristian Adrian Stan, numit toamna trecută la șefia INML de către Alexandru Rafila a obținut doar 42,66 sub cele 70 necesare la proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcției de director.