🏥 Monitorul SAS 2025 - 007: Noutăți
❗️Monitorul SAS (Sănătății și Asistenței Sociale) este o inițiativă a Federației SANITAS din România. ⏰ Timp de citire: 8 - 10 minute.
Noutăți în Monitorul Oficial
🟥 foarte important 🟧 important 🟨 relativ important ⬜️ tehnic/neimportant
Guvern
🟧 Într-un final s-au aprobat normele pentru decontarea ochelarilor/dispozitivelor de corecție specială pentru bugetari - maxim 500 lei.
🟨 S-a aprobat lista cu familii/persoane singure care vor primi un ajutor de urgență de la Guvern - total de 431 de familii, sumele variază de la 500 la 14.000 lei.
Context: Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii, poate acorda aceste ajutoare persoanelor care se află în dificultăți materiale. În principal cei care au suferit de pe urma incendiilor, calamităților naturale, etc.
Ministerul Sănătății
⬜️ În mare parte detalii tehnice, precum ar fi prețuri maximale la medicamente (3 martie 2025 & 20 februarie 2025). Cum am tot spus: este o practică regulată, normală fără implicări majore pentru profesiile medicale.
⬜️ Se modifică normele privind organizarea și funcționarea cabinetelor de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical.
Context: pentru a înființa un cabinet este nevoie de-anumite dotări minime în funcție de specific.
Modificări: nimic fundamental, doar lista se actualizează. Spre exemplu la cabinetele de fizioterapie trebuie să existe: masă/pat examinare, un spalier, o saltea, etc.
🟨 Se actualizează lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor + principiile de bază ale alimentației sănătate.
Context: Lista nu a mai fost actualizată din 2008. Nu e în sine o problemă, deoarece principiile de alimentație sănătoasă sunt trainice.
Modificări: Lista se extinde masiv, iar în cadrul fiecărei grupe alimentare sunt specificate clar produsele ce ar trebui consumat.
De exemplu: prepararea cartofilor nu poate fi orișicum. Copiii au voie la cartofi piure, copți sau fierți, dar nu prăjiți.
OAMGMAMR
⬜️ Schimbarea metodologiei de reatestare a competenței profesionale a asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali.
Acolo unde există întreruperi profesionale de cel puțin un an în ultimii cinci ani de la data absolvirii studiilor există nevoia de reatestarea.
Există un examen teoretic, iar apoi o probă practică.
Modificarea: clarificarea fluxului. Prima dată proba teoretică, iar apoi proba practică.
⬜️ Stabilirea valorii minime asigurate pentru asigurarea de răspundere civilă.
Context: asistenți și moașele sunt supuși la riscuri profesionale. Nu întotdeauna totul decurge precum ne-am fi dorit, așa că există nevoia unei asigurări de răspundere civilă pentru greșeli în activitatea profesională.
Ordinul (OAMGMAMR) stabilește valoarea minimă riscului asigurat pentru fiecare categorie profesională.
Modificarea: valorile au rămas aceleași ca la ultima modificare. De ex:
Asistenți de farmacie: 2.000 EUR.
Asistenți și moașe în UPU: 10.000 EUR.
CNAS - în mare parte decizii tehnice
⬜️ Se modifică machetele de raportare pentru indicatorii privind programele naționale de sănătate.
Explicat: rezultate, prețuri, pacienți, etc.
⬜️ Se modifică normele pentru stabilirea limitelor de asigurare pentru furnizori.
Explicat: similar cu hotărârea OAMGMAMR de mai sus, dar extins și pentru medici, fizioterapeuți.
Finanțarea Sănătății
Recent Academia de Studii Economice a publicat studiul Transparența banilor din sistemul medical românesc. Studiul este sponsorizat de rețeaua privată de sănătate Regina Maria.
Situația este familiară multora: slab-finanțat, dezvoltat insuficient pe alocuri și lipsa medicinei de prevenție. Cu un buget în 2023 de aproximativ 6% din PIB, România cheltuie pe Sănătate mult sub media europeană de 10%.
Cea mai bună parte din venituri (42,66%) vin de la CASS - asigurările de sănătate pe care noi, salariații, le plătim în procent de 10%.
89% din populație se bucură astăzi de servicii medicale asigurate, dar doar 35% contribuie. În mare parte din aceștia 35% marea majoritatea este reprezentantă de salariați, iar restul sunt lucrători independenți, puțini investitori, etc.

La prima vedere poate părea nedrept: eu contribui, iar alte două persoane beneficiază de servicii sociale de pe urma mea. Să ne uităm mai îndeaproape pentru a înțelege fenomenul:
Din totalul de 10,3 milioane de asigurați exceptați de la plata contribuției, 4,52 milioane sunt copii, copii în plasament, studenți (< 26 ani) sau doctoranzi.
Alte 4,29 milioane sunt pensionari.
Din restul de 1,52 milioane, sunt aproape 150.000 de revoluționari, veterani și persecutați politic, aproape 172.000 de persoane cu handicap, 133.300 de persoane aflate în creștere copil sau 239.000 de ce primesc ajutor social (venit minim garantat).

Sarcina copiilor, elevilor și a studenților este de-a învăța. Pe principiul solidarității sociale, în momentul în care vor intra pe piața muncii vor contribui pentru următoarele generații.
La pensionari situația stă diferit astăzi deoarece pentru veniturile din pensii, oricare ar fi acestea nu se datorează contribuția de 10%. În 2022, ultimul an în care s-au reținut, pensionarii cu pensii de cel puțin 4.000 de lei datorau contribuția CASS (10%) pentru suma care trecea de acest prag. Sumele plătite în 2022 le-au fost restituite.
Raționamentul excluderii de la plata CASS este același al solidarității sociale - ai muncit, ai pus bazele sistemului, ai dreptul să te bucuri și de-o perioadă “de odihnă”. La finalul lunii decembrie 2023 (pentru a corela cu ultimele date de la CNAS), 310.000 pensionari aveau pensii peste 4.000 lei. Dintre aceștia mai bine de jumătate aveau pensia de până la 5.000 lei.

În transparență la MS
🟥 foarte important 🟧 important 🟨 relativ important ⬜️ tehnic/neimportant
🟥 Modificarea programelor naționale de sănătate (4 martie 2025)
Se introduce un nou Program național finanțat de CNAS - Programul național de îngrijiri paliative.
Se elimină Programul național de screening organizat pentru boli cronice cu impact asupra sănătății publice
și se elimină și a) Subprogramul de screening organizat pe baze populaționale pentru cancerul de col uterin;
Subprogramul de screening organizat pe baze populaționale pentru cancerul de sân;
Subprogramul de screening organizat pe baze populaționale pentru cancerul colorectal;
Subprogramul de screening organizat pe baze populaționale pentru depistarea infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D;
Este îngrijorător? În ansamblu, dacă ne uităm România are cea mai mică rată de screening pentru cancer. Avem ca exemplul cancerul de col uterin, unde doar 4,5% dintre femei s-au verificat comparativ cu media europeană de 54,8%.

Se elimină screening-ul complet? Nu. Guvernul motivează că în 2024 nu “au fost alocate fonduri … deoarece serviciile medicale dedicate screening-ul … au fost incluse în pachetele de servicii minimale și de bază în asistența medicală începând cu data de 01.07.2024“.
Chiar și așa merită luat statul la întrebări, așa că o puteți face până pe 13 martie mai jos. De ce se elimină în totalitate acest program?
🟨 Modificarea metodologiei privind organizarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante și temporar vacante de medic, medic stomatolog, etc. (6 martie 2025)
🟨 Modificarea ordinului privind criteriile de performanță pentru funcțiile de manager. (6 martie 2025)
Principala modificare: se mărește termenul pentru depunerea contestațiilor de la 1 la 3 zile.
⬜️ Ordin privind aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor - detalii tehnice. (4 martie 2025)
Comisia de Sănătate - CDEP
S-au întâlnit de două ori săptămâna aceasta, dar fără a discuta vreun act normativ.