🏥 Monitorul SAS 2025 - 004: Calmul dinaintea furtunii
Bugetul pentru 2025: MS anunță că finanțarea nu va scădea față de 2024, însă rămâne incert dacă vor exista majorări.
Procesul SANITAS: Curtea Constituțională se va pronunța pe 05.05.2025 asupra contestării ordonanțelor ce ne-au blocat drepturile salariale.
Virozele sunt în creștere: Spitalele sunt supra-aglomerate.
❗️Monitorul SAS (Sănătății și Asistenței Sociale) este o inițiativă a Federației SANITAS din România. ⏰ Timp de citire: 6 - 8 minute.
Încă câteva zile de liniște
„Avem un prim draft al legii bugetului. Nu vom pleca la drum în acest an cu sume mai mici decât la începutul anului 2024, nici la Ministerul Sănătății, nici la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Vă dați seama că e o zonă sensibilă, pentru că noi avem un buget mai mic decât are Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care plătește medicamentele compensate, gratuite, analizele, serviciile medicale din spitale și așa mai departe.” - Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății
Zilele acestea vom vedea prima versiune a bugetului. Ministrul Sănătății ne-a asigurat că nu se vor pierde bani, dar nici nu știm dacă se vor aduce în plus.
Până atunci sesiunea parlamentară este încă în așteptare - din februarie se întorc la muncă.
Despre ce este procesul SANITAS?
Pe 27.01.2025 Curtea de Apel București a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale de către Federația SANITAS din România pentru a anula mai multe acte administrative care au dus la diminuarea drepturilor noastre salariale.
Pe 05.05.2025 (94 zile rămase) Curtea Constituțională se va pronunța.
Procesul vizează anularea ordonanțelor trenuleț care au blocat an de an creșterea indemnizației de hrană, a sporurilor și au condus spre nerespectarea prevederilor Legii 153/2017.
Pentru a simplifica înțelegerea procesului, ne putem uita le indemnizația de hrană și cum a fost gândită inițial:
Art. 18 (1) din varianta inițială a Legii 153/2017: Începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată
Dacă indemnizația de hrană ar fi ținut pasul cu creșterea salariul minim astăzi ar fi trebuit să fie 675 de lei, nu 346 lei. Din 2019 a rămas blocată chiar dacă costurile cu hrana s-au multiplicat de atunci până în prezent.

Mai jos putem vedea cum OUG după OUG a înghețat valoarea indemnizației de hrană. Nu a contat că este dreptul salariaților conform Legii 153/2017 de-a avea această indemnizație de hrană care să-i ajute în a-și procura hrana necesară. Din contră, a fost văzută ca o cheltuială inutilă și a trebuit ținută la un nivel redus constant:
OUG 130/2021
Art. 1 (6) Prin derogare de la prevederile art. 18 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2022, valoarea lunară a indemnizației de hrană se menține la nivelul din anul 2021.
OUG 168/2022
(7) Prin derogare de la prevederile art. 18 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2023, valoarea lunară a indemnizației de hrană se menține la nivelul din anul 2022.
Procesul nu este doar despre drepturile cu indemnizația de hrană, dar pentru a înțelege miza într-un mod mai ușor, ne-am axat doar pe acesta. E vorba și de sporuri pierdute, de raportări la salariile din 2018 (suntem în 2025, alo!) și de inechități care au fost perpetuate.
Număr dosar: 7896/2/2023
Dacă vreți să aflați mai multe despre sporurile înghețate anual…
Puteți citi în Monitorul SAS - 002: Sporuri înghețate anual
Asistentul medical principal încadrat pe gradația 5 ar pierde aproximativ 2.700 lei, o scădere de 18,6%, lucru care-i impactează direct și pensia. Pe sporul de condiții periculoase în valoare de 50% la Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, asistentul pierde 973 lei.
De ce? Sporul se calculează raportându-se la salariul din 2018 în valoare de aproximativ 4.870 lei, în timp ce baza de astăzi este de 6,816 lei.

… sau în analiza pe Avocatnet cu privire la miturile din sistemul bugetar și sporurile de 85% care, de fapt, sunt mai aproape de 30%.
Noutăți legislative
Decizie 1/2025 Colegiul Medicilor - organizarea de noi alegeri la nivelul național și teritorial al Colegiului:
Se aprobă componența Comisiei Electorale Centrale.
Se actualizează condițiile: plata la zi a cotizației.
Ordin 116/2025 al Ministerului Sănătății:
Se aprobă, adaugă și modifică medicamentele care vor fi comercializate în România. Procedura este una strict tehnică, are loc aproape săptămânal.
Puține noutăți, nu? Stați să înceapă sesiunea parlamentară 🥳!
Știri: ce mai e nou prin spitale?
În Prahova există un spital modular la Ploiești din 2023. A fost făcut în pandemie când nevoia de autorizații era mai limitată, doar că pe urmă DSP-ul a cerut explicații suplimentare.
Miercuri CNAS a lansat a treia ediție a Ghidului Asiguratului.

Problema cu virozele
La Arad numărul virozelor a crescut cu 57%, la Buzău două persoane au decedat, iar altele trei au fost internate la ATI din cauza gripei.
În Gorj, numărul pacienților de la SJU Târgu Jiu este în creștere de la 6 la 26 de cazuri. La Institutul Matei Balș numărul ce îmbolnăviri de gripă s-a dublat, iar 20% dintre cei care ajung au nevoie de internare.
Situația este îngrijorătoare, dar tipică pentru perioada actuală. La Iași, la UPU s-a instalat regula: orice pacient care trece pragul, trebuie să fie testat pentru gripă.
Ultimele date de la Institutul Național de Sănătate Publică confirmă ipoteza: primele 5 săptămâni din an sunt marcate de-o creștere substanțială a cazurilor de gripă. Nu se observă diferențe substanțiale în sezonul 2024 - 2025 față de 2023 - 2024.
Comparativ cu sezonul 2022 - 2023, diferențele sunt majore, dar și din cauza pandemiei de COVID-19.

Principală armă în protecția împotriva gripei o reprezintă vaccinarea. Vaccinul nu te protejează doar pe tine, ci și pe cei din jur. Un studiu din Olanda pe copiii de 2 - 17 ani arată că vaccinarea acestora împotriva gripei ar duce la o scădere cu peste 400.000 a cazurilor active de gripă și prevenirea morții a 83 de persoane.
La persoanele vârstnice vaccinarea împotriva gripei scade riscul de:
pneumonie cu 53%.
spitalizare cu 48%.
mortalitate cu 68%.
În ciuda acestor avantaje România are printre cele mai scăzute rate ale vaccinări vârstnicilor din UE, aproape 22.10% în 2022. În țări precum Belgia media este de 56%, iar în Finlanda atinge și 70%.

Problema majoră este că încrederea în vaccinuri a scăzut, iar un studiu UNICEF arată că în 2023 aceasta s-a diminuat în România cu 10%.
Mai există și chestiuni pozitive
Gastroplastia endoscopică pentru tratamentul diabetului la SJU Craiova.
Față de chirurgia bariatrică, această procedură oferă o rată a complicațiilor mai redusă, pacientul poate fi externat la o zi după intervenție.