🏥 Monitorul Sănătății: 6 - 12 septembrie 2024
👋 Pentru cei nou-veniți aici, Monitorul Sănătății este o “trecere în revistă” săptămânală a noutăților din Monitorul Oficial ce au legătură cu sistemul sanitar.
⏰ Timp de citire: 4 - 5 minute
🟥 foarte important 🟧 important 🟨 relativ important ⬜️ tehnic/neimportant
🟥 Schimbarea Legii 95/2006 - îngrijiri paliative
Cea mai importantă schimbare legislativă publicată în MO este schimbarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
În urma scandalului de la Sf. Pantelimon care a scos la suprafață lipsa îngrijirilor paliative, guvernul s-a mișcat:
Se introduce o definiție pentru serviciile paliative de bază și specializate. Se introduc serviciile de îngrijire paliative în seria de programe naționale de sănătate curative.
Pentru realizarea programelor se introduc alte tipuri de unități medicale: cabinete de familie care oferă îngrijire paliativă și furnizori privați pentru îngrijiri paliative.
Se specifică sursa de finanțare pentru consorții medicale - FNUASS. În continuare consorțiile medicale nu au o hotărâre de guvern (restantă din 2022) pentru a putea funcționa.
Degeaba finanțarea dacă nu există mod de funcționare.
📧 Mai multe în zilele următoare. Vă voi trimite o analiză pe e-mail!
Altele din Monitorul Oficial 🧑⚖️
🟧 Ordin MS 4.323/2024 - se schimbă modul de tratament prin dializă în stat/privat.
Anterior orice schimbare a numărului sau duratei ședințelor de dializă trebuia transmisă mai departe caselor de asigurare. Acum nu mai este nevoie, doar să fie înștiințate și atât.
De acum programul se poate extinde temporar cu 4 ture de bolnavi pe zi fără a fi nevoie de avizul DSP-ului și casei de asigurări. Acum, după ce se ia decizia, aceste entități doar sunt informate.
În Anexa 5 (regulamentul de medicamente pentru bolnavul cronic) se schimbă:
Forma veche | Forma nouă |
---|---|
Medicamentele din aceste clase nu pot fi prescrise cu regim compensat pacienților dializați, costul acestora fiind cuprins în tariful ședinței de dializă. | Cheltuielile cu medicamentele din această clasă nu includ medicamente specifice care fac obiectul contractelor cost-volum. |
🟧 Hotărâre Colegiul Fizioterapeuților 117/2024 - aprobarea procedurile de avizare/înființare a cabinetelor.
🟨 Hotărâre Colegiul Fizioterapeuților 122/2024 - aprobarea criteriilor și procedurilor de formare continuă.
⬜️ Ordin MS 4.403/2024 - se adaugă un nou spital (Prof. Dr. Agripa Ionescu - București, lângă Kisselef) pentru a oferi tratament endovascular pacienților critici cu leziuni vasculare periferice acute.
⬜️ Ordin MS 4.519/2024 - se modifică/adaugă preț maximal la un medicament.
Comisia de Sănătate & Familie - CDEP & Comisia de Sănătate - Senat ⛱️
🏃➡️ Comisia CDEP s-a întâlnit pe 10 septembrie și a avizat favorabil toate actele normative. Printre acestea se numără și ratificarea acordurilor între Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Guvernul României.
Mai interesant este PL-x. 385/2024 pentru a modifica Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii. CDEP Sănătate și Familie a avizat pozitiv (întârziere de 6 zile după ce-a fost sesizată pe 25.06.2024).
Modificarea vizată de prezentul PL-x ar face posibilă oferirea pensiei de invaliditate indiferent dacă au cotizat sau nu acelor persoane încadrate în grad de handicap grav care nu pot fi angajate pe piața muncii.
🏋️ La Senat au fost mai multe inițiative, dar printre cele mai importante este: L365/2024 ce vizează modificarea funcționării asistenței medicale primare prin centrele de permanență.
Se dorea reducerea numărului minim de medici de la 7 la 5, iar mai apoi la asistenți de la 5 la 3.
Avizat negativ de la Sănătate, dar și de la CES. Guvernul a dat punct de vedere nefavorabil.
Și pe această cale… amintim de centrele de permanență

Înființarea centrelor de permanență este un proces dificil ce necesită un minim de personal: 5 doctori și 7 asistenți medicali care să o gardă continuă. Cunoaștem problema personalului, dar în zonele mai puțin accesibil această devine și mai pronunțată. Medicii proaspăt-absolvenți doresc cu prioritate să rămână în orașele mari. Întoarcerea la rural sau în urbanul mic este o problemă cu care spitalele și unitățile clinice din teritoriu se confruntă.
Chiar dacă în București, Cluj și Cluj sunt cel mai mulți medici la 100.000 de locuitori, numărul de centre de permanență este și printre cele mai scăzute. Într-adevăr există spitale în fiecare cartier, policlinici și cabinete specializate, dar conform legii pentru fiecare 25.000 de locuitori din urban, ar trebui să existe un centru de permanență.
📧 Ne vedem zilele următoare cu o analiză a schimbării Legii 95/2006 și joia viitoare în Inbox cu un alt Monitor al Sănătății!