🏥 Monitorul Sănătății: 6 - 11 iulie 2024
*🟥 foarte important 🟧 important 🟨 relativ important ⬜️ tehnic/neimportant*
⏰ Timp de citire: 3 - 4 minute.
🤩 Schimbări legislative - noutăți în Monitorul Oficial 🤯
Săptămânal analizăm Monitorul Oficial pentru a identifica ce este relevant în domeniul Sănătate & Asistență Socială.
🟥 ORDIN MS Nr. 3643 20/06/2024 și Regulament pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii și a riscurilor asociate acestora.
Săptămâna trecută aveam 🟥 ORDIN MS nr. 3.734 din 28 iunie 2024 privind aprobarea metodologiei de screening pentru cancerul colorectal.
De atunci a apărut și Metodologia (dar și Ordinul) privind cancerul de col uterin.

Ce este de știut? Doar femeile sunt eligibile pentru screening-ul de cancer de col uterin (provocat de HPV). HPV, în natura sa, un virus larg-răspândit nu se manifestă atât de agresiv la bărbați.
România continuă să înregistreze una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității prin cancer de col uterin în rândul femeilor.
Testarea se va face pentru tulpinile de risc înalt de HPV, iar apoi cele care vor ieși “pozitiv“ vor fi supuse unui alt test peste 12 luni.
Abordarea este simplă: HPV este un virus foarte răspândit, nu putem să ne agităm de la fiecare infectare (cel mai probabil fiecare dintre noi l-am avut, îl avem sau îl vom avea o dată) și trebuie doar să prevenim dezvoltarea cancerului.
⬜️ ORDIN CNAS nr. 834 din 03/07/2024 pentru completarea listei cu materialele sanitare de care beneficiază bolnavii incluși în programe de sănătate curative.
Pentru copiii care au diformități și inegalități la membre, aceștia urmează să beneficieze de:
1. sistem de alungire în câmp electromagnetic cu tijă centromedulară motorizată; 2. sistem fixator extern hexapod ghidat computerizat sau autoghidat;3. câmp steril de extremitate;4. marker steril.
⬜️ Decizie Colegiul Medicilor pentru înființarea unei noi sub-comisii: îngrijiri paliative.
Decizii foarte tehnice 🙊
Acest ordin se modifică aproape săptămânal, crește prețul unor medicamente, altele se decontează mai mult și unele mai puțin.
Cum arată Sănătatea în 2023?
La începutul lunii iulie a fost publicat raportul INS referitor la infrastructura medicală.
Numărul spitalelor și unităților sanitare numai cu internare de zi este în creștere. 📈 În 2023 erau un total de 554 de spitale, în creștere cu 10 față de anul precedent.
Creșterea numărului de spitale este vizibilă atât în mediul urban (+ 7 spitale), dar și în rural (+ 3 spitale).

În ciuda creșterii numărului de spitale, totalul medicilor s-a modificat doar cu +2,03% (+ 1.447). Creșterea timidă este provocată de blocarea posturilor, nu de lipsa de interes față de domeniu. Competiția la admitere este dură (5 - 6 pe loc în anumite zone), iar anual termină în jur de 4.000 - 5.000 de studenți.

La nivel de ramură de practică, creșterea numărului de medici s-a înregistrat în principal în medicina de urgență (1.995 - 2.125) și în anestezie & terapie intensivă (3.005 - 3.218).
Nu toate ramurile au înregistrat o creștere, ci, din contră, numărul de chirurgi generali a scăzut cu -95 (2.564 - 2.469) și cel mai medicilor generali cu -82 (3.110 - 3.028).

Creșterea generală a numărului de medici cu +2.03% a redus presiunea la nivel național, deoarece numărul de locuitori la un medic a înregistrat, în principal, tendințe descendente. Dacă în 2022, erau 267 de locuitori la un medic, în 2023, numărul ajungea la 262.
Dacă ne uităm la mediul de rezidență, observăm o tendință în continuare negativă pentru mediul rural: cât mai mulți locuitori la un medic și la un medic de familie.

Comisia de Sănătate & Familie - CDEP & Comisia de Sănătate - Senat
Vacanță 🏖️.
Rafila & Co
Ce au afirmat public în ultima săptămâna Ministrul Sănătății și Secretarii de Stat?
[News.ro] Rafila a vorbit la ceremonia de absolvire a studenților de la Cluj.
Le-a promis spitale moderne și aparatură de ultimă-generație.
[Adevărul] Rafila consideră că cei care refuză testarea cu drug-test-ul au “alte motive“.
Jumătate din testele administrate dau rezultate fals-pozitive. Medicamente precum Ibuprofen sau Panadol pot provoca un astfel de rezultat.
Mai multă muncă pentru laboratoarele unde se vor prelucra aceste teste - oamenii să vină și sâmbăta și duminica la serviciu.
”Trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce medici în zonele care acum sunt slab deservite. Sursele problemei nu sunt numai legate de sistemul de pregătire a medicilor sau de salarizarea personalului medical, dar şi de infrastructură şi administraţie publică locală. Tocmai de aceea soluţia trebuie să fie una comună, care să pornească de la digitalizarea şi debirocratizarea sistemului de rezidenţiat, să continue cu menţinerea atractivă a nivelului salariat şi să se termine inclusiv cu construcţia efectivă a unei structuri de suport pentru tinerii medici, în parteneriat cu administraţia locală. Toate acestea pot aduce şi menţine medicii de orice specialitate în zonele mai puţin favorizate şi mai slab deservite în prezent” - Rafila, Ziare.com.
[InPolitics] Rafila își dorește mai multe studii clinice?
Ministrul vrea o triplare a studiilor clinice. Nu vor veni doar de la stat, ci și de la privat.
Companiile farma care se află în spatele acestui Plan de acțiune vor deduceri de taxe în schimbul promovării cercetării.
🔥 Weekend frumos! Dacă aveți recomandări, sfaturi, aștept să mi le comunicați.