🏥 Monitorul Sănătății: 28 iunie - 5 iulie 2024
🟥 foarte important 🟧 important 🟨 relativ important ⬜️ tehnic/neimportant
⏰ Timp de citire: 5 - 6 minute.
Bună seara, s-au schimbat multe, mai ales la nivelul biletelor de trimitere. Nu am putut acoperi tot, mai ales că schimbările sunt foarte tehnice (se mută o căsuță, se șterge un rând, etc).
Schimbări legislative - noutăți în Monitorul Oficial
Săptămânal analizăm Monitorul Oficial pentru a identifica ce este relevant în domeniul Sănătate & Asistență Socială.
🟥 ORDIN 1768/2024 & ANEXĂ din 21 iunie 2024 pentru modificarea normelor Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității
Se introduce necesitatea averii cetățeniei române și a domiciliului în România a cel puțin unuia dintre cei doi beneficiari.
Doar asigurații vor putea beneficia de ajutoarele de FIV.
Cuantumul rămâne același - 15.000 RON/an (5.000 RON - medicament; 10.000 RON - tratament).
Voi trimite un ghid/analiză - să ne gândim la publicarea acestuia digital în scop de informare.
🟥 ORDIN nr. 3.734 din 28 iunie 2024 privind aprobarea metodologiei de screening pentru cancerul colorectal.

🟥 ORDIN nr. 3.691 din 27 iunie 2024 privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman.
Se introduc medicamente critice cu nivel ridicat de risc - medicamentele incluse în Lista medicamentelor critice a României și clasificate cu nivel ridicat de risc;
Lista acestora și modul de elaborare urmează să fie decis prin Ordin al MS (nepublicat încă).
🟧 ORDIN CNAS nr. 755 din 17 iunie 2024 pentru modificarea programelor naționale de sănătate curative.
Se introduc noi unități clinice, precum ar fi Spitalul Sf. Ioan București la programul Scleroza tuberoasă.
🟨 ORDIN MS nr. 3.688/777/2024 (împreună cu CNAS) pentru modificarea modelului unic al biletului de trimitere pentru investigații paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
ORDIN nr. 3.689/778/2024 (împreună cu CNAS) pentru modificarea modelului unic al biletului de trimitere pentru servicii medicale clinice…
🟨 HOTĂRÂRE OAMGMR nr. 18 din 19 iunie 2024 ce modifică modul de absolvire a cursurilor EMC.
Până acum nota minimă era 7, dar OAMGMR a decis să schimbe formula: minim 70% răspunsuri corecte dintr-un total de minim 10 întrebări.
🟨 HOTĂRÂRE nr. 17 din 19 iunie 2024 pentru modificarea tarifelor de participare la cursuri și manifestări științifice.
Taxa de participare la cursuri județene/municipale se dublează de la 50 RON (schimbată în 2019) la 100 RON.
Pentru cursurile OAMGMR cu lectori proprii se introduce o valoare maximă a plății de 70 RON net/oră.
Taxa de participare la manifestările științifice organizate de OAMGMR la nivel județean sau municipal se va decide prin hotărâre a consiliului județean sau municipal.
⬜️ ORDIN nr. 3.686 din 27 iunie 2024 privind aprobarea tarifelor pentru prestațiile medicale de către Institutul Național de Medicină Sportivă București.
Valorile n-au mai fost modificate din 2012 și se reduce numărul prestațiilor de la 170 la aproape 100. Un circuit medico-sportiv tip 1 costă acum 500 RON față de 350 RON în trecut.
Decizii mai puțin importante 🙊
S-a schimbat Comisia de Avizare a donării de la donatorul viu înființată în Spitalul Clinic Colțea.
S-a adăugat o nouă clinică (privată, Regina Maria Delfinariu Constanța) care acum are acces la Registrul Național de Transplant.
S-a schimbat și modul de raportare privind criteriile de internare - s-au adăugat niște rânduri, s-au scos altele.
S-a modificat protocolul de eligibilitate pentru anumite medicamente. Plus s-a suplimentat lista cu alte medicamente
🏥 Ministerul Sănătății se modifică (HG 713/2024) - dispar 2 secretari de stat? 👻
Guvernul a modificat la finalului lunii iulie HG 144/2010 privind organizarea și funcționarea MS.
Ministrul are în prezent 6 secretari de stat, dar conform modificărilor va trebui să se lipsească de 2.
În îndeplinirea atribuțiilor sale, ministrul sănătății este ajutat de 4 secretari de stat, de un secretar general și de un secretar general adjunct.
În anumite situații excepționale, Ministrul Sănătății nu-și poate îndeplini atribuțiile, astfel se folosește de un secretar de stat.
Anterior modificărilor, trebuia înștiințat și primul-ministru, obligație care acum a dispărut.
Numărul maxim de posturi din MS scade de la 421 la 416 (exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului).
Comisia de Sănătate & Familie - CDEP
Comisia s-a întâlnit pe data de 1 iulie 2024.
Pe ordinea de zi sunt două proiecte legislative adoptate de senat pentru completarea Legii 95/2006. Ambele proiecte legislative așteaptă un raport de la Comisie încă din 2023, iar astăzi, din nou, nu au oferit acest punct de vedere.
Pe OZ se afla și PL-x 514/2023 Proiect privind exercitarea profesiei de analist comportamental, precum şi pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Naţional al Analiştilor Comportamentali. Comisia trebuia să depună raportul din octombrie 2023, și nici de data aceasta nu a făcut-o.
Un aviz se așteaptă și la modificarea Legii 76/2002 privind șomajul. Proiectul de lege din 2023 ar acorda beneficiile șomaj și de încadrare pe piața muncii și persoanelor care beneficiază de un ordin de protecție și nu și-au găsit un loc de muncă. Comisia nu a oferit niciun aviz.
Comisia de Sănătate - Senat
Comisia de la Senat s-a întâlnit zilnic în această săptămână. Nu a rezolvat nimic propriu-zis, ci doar a fost înștiințată de comunicare Comisiei Europene referitoare la:
COM 206/2024 privind Uniunea Europeană a Sănătății.
Accentul cade pe investițiile în sănătate, în principal în domeniul biotehnologiei, iar abordarea rămâne neoliberală: avem nevoie de piață liberă și de competitivitate în Sănătate.
Senatul trebuie să ofere un aviz până la finalul luni iulie, iar cel mai probabil o să dea unul pozitiv fără amendamente.
Rafila & Co
Ce au afirmat public în ultima săptămâna Ministrul Sănătății și Secretarii de Stat?
Secretarii de Stat sunt tăcuți, mai ales că acum 2 vor trebui să plece. Comunicarea Ministrului Sănătății continuă pe Facebook în același ritm: impersonal și lent. 52 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate în Bacău prin banii din PNRR.
A. Rafila și Carmen Holban (Consilier Ciolacu) au fost luați prin surprindere de rezultatele unui raport STADA asupra calității în Sănătate: doar 4 din 10 români se declar mulțumiți de tratament.
Peste 2 milioane de români nu sunt asigurați.
[MedicalManager] MS și INSP au demarat o campanie de informare privind sănătatea reproductivă. Campania este pe social media, impactul redus, iar problema rămâne nerezolvată.
[CursDeGuvernare] Bugetul Sănătății urmează a fi suplimentat cu 3 miliarde de RON.
”suma alocată astăzi va permite pentru trimestrul IV din 2024 majorarea valorii punctului pe serviciu medical în asistenţa ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice de la 4,5 la 5 lei, menţinerea valorilor punctelor „per capita” şi pe serviciu în asistenţa medicală primară, precum şi a valorii lunare pentru asistenţa medicală dentară” - Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
🔥 Weekend frumos! Dacă aveți recomandări, sfaturi, aștept să mi le comunicați.