🏥 Monitor SAS: final de noi. - dec. 2024
❗️Monitorul SAS (Sănătății și Asistenței Sociale) este o inițiativă a Federației SANITAS din România.
⏰ Timp de citire: 6 - 8 minute.
Am fost absenți în ultimele 3 săptămâni, dar nici la nivel politic nu au fost multe schimbări de acte normative sau inițiative legislative. Casa Națională de Asigurări de Sănătate și-a asigurat fluxul continuu de modificări tehnice:
S-au actualizat listele programelor naționale de sănătate și a medicamentelor ce se acordă bolanvilor.
S-a introdus o nouă clinică în programul național de boli cardiovasculare - Clinica ICCO - SRL Brașov.
S-a actualizat metodologia de raportare digitală a cazurilor (ne)rezolvate în spitale.
Alegerile sunt pe buzele tuturor, iar duminică este Turul II la Prezidențiale.
🟥 foarte important 🟧 important 🟨 relativ important ⬜️ tehnic/neimportant
🟥 O veste bună de la MS! Au introdus în transparență publică metodologia de includere/excludere a medicamentelor contraceptive hormonale. După ce se modifică Nomenclatorul, MS va ieși cu un Ordin prin care va stabili și cu cât vor fi compensate, dar și segmentul de vârstă căruia i se adresează.
Anterior medicamentele contraceptive hormonale nu erau incluse în schema de compensare. În iunie 2024 Legea s-a modificat și-a făcut probabilă compensarea acestora.
Dar până acolo.. trebuie o metodologie clară - acum se află în Transparență.
🟧 Ordin MMSS nr. 3.222/2024 aprobă un nou set de standarde speicifice minime pentru serviciile sociale. Trebuie avut în vedere de acum un plan de urgență în caz de suspendare/retragere/încetare a licenței.
Trebuie să existe un plan bine-elaborat care să fie urmărit în cazul schimbărilor bruște astfel încât să nu ducă la punerea în nesiguranță a beneficiarilor.
⬜️ Ordin MS nr. 5.596/2024 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca.
Regulamentul din 2024 prevede activitatea Spitalului de Psihiatrie în 4 locații distincte (Săpoca, Ojasca, Nifon și Buzău), în timp ce cel din 2015 menționează doar locația principală din Săpoca.
În regulamentul din 2024, sunt introduse cerințe detaliate pentru prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale, inclusiv obligații privind screening-ul, rapoartele publice și utilizarea antibioticelor.
Regulamentul din 2024 prevede posibilitatea auditării externe a activităților spitalului, inclusiv a realizării indicatorilor de performanță, pentru a asigura conformitatea cu reglementările naționale și internaționale
⬜️ Ordin & Regulament de organizare și funcționare a Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri.
⬜️ Noi adăugări la realizarea programelor naționale de sănătate curative. Spitalul Clinic de Urgență București intră la “Programul național de boli cardiovasculare”, iar Colentina la “Amiloidoză cu transtiretină”. În România, conform Legii 95/2006 există două tripuri de programe:
Sănătate publică (derulate de Ministerul Sănătății)
Sănătate curative (asigurarea tratamentului specific în cazul bolilor cu impact major, derulate de către CNAS).
Ce înseamnă mai precis? Programul național este un cadru pentru implementarea obiectivelor politici și strategiei sănătății publice de către Ministerul Sănătății.
⬜️ Ordinul nr. 5.739/2024 pentru completarea anexei privind Nomenclatorul național al sângeului uman și componentelor sanguine pentru utilizare terapeutică. Nomenclatorul indică metodele de păstrare și depozitare a produselor sanguine.
⬜️ Ca în fiecare săptămână se modifică Ordinul MS nr. 2.408/2023 pentru aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman. Se introduc noi medicamente, se elimină altele, se schimbă prețul, etc.
Rezidențiat și Medicina de Familie
Examenul maturității pentru viitori medici a avut loc, iar primele rezultate au fost publicate. La medicină generală numărul locurilor a crescut de la 3.965 la 4.082. Carol Davila a atras cu 113 mai multe locuri, în timp ce Clujul a pierdut 61, iar Aradul 46.
În continuare medicina de familie a rămas specialitatea cu cele mai multe locuri - 558. În ciuda unei nevoi acute de medici de familie și a unor promisiuni în spațiul public de-a avea cel puțin 800 de absolvenți în fiecare an, în 2024 avem cu 85 mai puține locuri la această specializare. Cum își explică Prim-ministrul această scădere?

Locurile și posturile pentru rezidențiat se aprobă în funcție de disponibilitatea și capacitatea universităților cu profil medical:
Art. 2 (3) din OG 18/2009: Cifra de școlarizare pentru rezidențiat este stabilită anual prin ordin al ministrului sănătății. La stabilirea cifrei de școlarizare se are în vedere capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituțiile de învățământ superior cu profil medical acreditate
Promisiunea Ministrului Sănătății de-a avea minim 800 rămâne pe hârtie, iar problema pare a fi la nivel de resursă umană. Nu sunt îndeajuns de multe cadre pregătite pentru a-i instrui pe viitori studenți.
Corelarea lipsei resursei umane cu lipsa de interes față de Medicina de Familie pune specializarea într-o poziție precară. Cu toții fug de Medicina de Familie, iar cadrele care ar putea fi în prima linie de prevenție riscă să se subțieze din cauza pensionării masive din următorii ani: aproape 4.000 din totalul de 12.000.

Din cele 558 de locuri scoase pentru Medicina de Familie, doar 31 au fost ocupate la prima strigare (27.11.2024). Este o creștere față de 2023, doar că în continuare Medicina de Familie nu reprezintă o prioritate pentru niciunul dintre viitori medici.

Situația era similară și anul trecut. În primă fază, în noiembrie 2023, la medicina de familie, doar 8 locuri din 643 s-au ocupat. De-abia după ce rezidenții au observat că specializările preferate s-au epuizat, au început să se îndrepte către medicina de familie.

În Transparență la Ministerul Sănătății
Aveți dreptul de-a vă exprima punctul de vedere cu privire la actele normative care sunt în transparență publică. Le puteți citi și trimite recomandări mai departe.
Se aprobă bugetul programelor naționale de sănătate publică pentru anul 2024. Aprobă un total de 1.139.000 mii de lei, cu 110.000 mii mai puțin față de anul trecut.
În 2001 România a primit de la greci 1.330.000 EUR pentru dotarea unei noi aripi din Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. Nici până în prezent nu au fost folosiți.
Ne-au cerut banii de-a lungul anilor, sunt într-un cont la BCR, iar într-un final ne-am angajat să-i dăm înapoi.
Serviciile publice conexe actului medical sunt bine reglementate. În prezent, organizațiile profesionale legal constitutite care au competență în emiterea documentelor care atestă pregătirea profesională, pot emite autorizații de liberă practică pentru membrii săi.
Proiectul face imposibilă această emitere, oferind putere doar DSP-urilor și MS-ului.
📧 Ne vedem săptămâna viitoare! Haideți la vot! 😢 Dacă doriți să vă dezabonați, o puteți face apăsând aici.