🏥 Monitor SAS 2025 - 003: Cei mai tineri medici - România
❗️Monitorul SAS (Sănătății și Asistenței Sociale) este o inițiativă a Federației SANITAS din România.
⏰ Timp de citire: 6 - 8 minute.
Avem personal?
În 2022 erau 3,66 medici la 1.000 de locuitori, o creștere substanțială față de 1,88 în 1990. România a pierdut câteva milioane de oameni de-atunci care au ajuns să plece în străinătate în căutarea unui trai mai bun.
La o primă vedere am putea consideră că declinul demografic ne-a dus la o creștere a raportului: populația scade, dar numărul de medici rămâne constant, deci raportul se mărește. Nu-i așa?
Declinul populației nu este motivul creșterii numărului de medici:
În 1990 erau în total 42.251 de medici care practicau activ.
În 2022, erau în total 69.487, o creștere de aproape 65%.
Doar în perioada 2017 - 2022, după creșterea salariilor conform Legii 153/2017, în țară au început să profeseze peste 12.000 de medici.
Art. 38 (3) b) din Legea 153/2017 prin excepție de la lit. a), începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile de medici și de asistenți medicali din unitățile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I, se majorează la nivelul salariului de bază stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022;
Creșterea numărului de medici ar trebui să ne bucure, dar dacă ne uităm în presă situația este diferită:
În ianuarie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a rămas fără gardă radiologică la UPU.
La câteva zile distanță, Spitalul Județean de Urgență din Slatina a suspendat gărzile la ATI Cardiologie din cauza lipsei medicilor.
În urmă cu șase zile, la Spitalul din Carei, secția de Pediatrie s-a închis din cauza lipsei de medici.
În ciuda creșterii numărului de medici, în teritoriu problemele sunt multiple. Colegiul Medicilor, într-o adresă publică de anul trecut, amintea că România se confruntă cu o problemă drastică a distribuției inegale a medicilor la nivelul țării:
Pe de o parte, există zonele universitare, cu un număr suficient de medici, pentru a acoperi necesitățile populației, iar pe de altă parte, există 26 de județe în care sunt doar 1-2 medici, la o mie de locuitori.
Directorul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, declara că există un deficit de 15.000 de medici la nivel național.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, consideră că, de fapt, deficitul nu există deoarece media este similară cu cea a statelor membre UE. Problema, conform ministrului, este aceea a distribuirii inegale pe zone, nu și a numărului de medici.
Dar ce se întâmplă mai precis? Raportul OECD privind Sănătatea în anul 2024 articulează perfect: în București sunt mulți medici, în restul țării aproape deloc. În același raport ni se spune că avem printre cei mai mulți absolvenți de medicină, dar cumva nu se găsesc medici în mai multe spitale din țară.
Angajările care nu sunt
Lipsa medicilor este bine-cunoscută, dar în ciuda acestor provocări, politicienii au venit cu o soluție contrară în ordonanța trenuleț: înghețarea angajărilor (art. 8 din OUG 156/2024).
Ce-i drept sunt și excepții: posturile unice nu sunt blocate, nici cele pentru rezidenți, iar în limita de 15% se pot ocupa altele noi.
În 2022, în linie cu direcția Organizației Mondiale a Sănătății, România a elaborat Strategia Multianuală pentru Dezvoltarea Resursei Umane în Sănătate.
Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei cu care ne confruntăm în ceea ce privește resursa umană din sănătate, în condițiile în care nici măcar o eventuală disponibilitate a posturilor nu ar rezolva această problemă cronică. - Colegiul Medicilor
Problema este bine-știută, dar abordarea este aceeași: înghețare. Când cuțitul ajunge la os, soluția rămâne deblocarea prin memorandum așa cum a fost cazul anul trecut în mai.
Cum ar proceda Ministrul Sănătății?
'Eu am fost într-o localitate mică, într-un oraș din județul Maramureș, Vișeu se numește. Și acolo erau mulți medici tineri. L-am întrebat pe primar cum a făcut. A mers la Cluj, a discutat cu cei de la Cluj, au adus medici tineri să vadă cum lucrează. Aveau clădiri noi, facilități foarte bune pentru pacienți și medicii tineri s-au dus acolo. E un lucru lăudabil, dar repet lucrul ăsta, ca să atragi un medic să lucreze într-o localitate nu e suficient un anunț într-un ziar, sau pe la un avizier, 'scoatem un post la concurs'. Bun, și mai departe? Nu cred că cineva își proiectează viața profesională și personală doar în legătură cu un anunț. Trebuie să interacționezi cu tinerii medici și să-i convingi de ce să vină într-o comunitate. Și încă ceva, în momentul când vin, trebuie să devină parte a comunității' - Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Tinerii doctori
În ciuda numărului insuficient de medici distribuiți la nivel național, numărul acestora a crescut cu 33% din 2012 de la 52.362 la 69.487.
Cea mai considerabilă creștere a venit în rândul categoriei de sub 35 de ani, o creștere de 53% ajungând de la 15.763 în 2012 la 24.059 în 2022.

Îmbătrânirea forței de muncă este un fenomen vizibil în piața forței de muncă din România, dar mai puțin în Sănătate: numărul medicilor de peste 55 de ani a crescut cu aproximativ 2.000 de lucrători. Creșterea este modică, iar în 2022, doar 78 de medici care profesau aveau peste 75 de ani.
Contrar fenomenului național, în rândul medicilor se observă o întinerire cu mai multe persoane sub 35 de ani intrând pe piața muncii.

România este o anomalie la nivelul Uniunii Europene, unde peste 58% dintre medici au vârsta sub 45 de ani. Media europeană este de aproape 43%, iar în țări precum Germania aceasta este de 34%, în Franța de 38% și în Belgia de 36%.
Creșterea numărului mare de medici sub 45 de ani este și rezultatul extinderii numărului de posturi și locuri scoase la concurs pentru rezidențiat:
În 2010 au fost scoase la concurs doar 2.740 de locuri pentru medicina generală.
În 2016, numărul ajunsese la 3.014 locuri pentru medicină generală.
În 2020, numărul ajungea la 4.645 locuri.
În 2022, era un total de 4.505 locuri.

Impactul considerabil asupra întineririi profesiei de medic l-a avut și legea 153/2017 care-a temperat migrația. Salariile în Sănătate înainte de lege erau mici, iar calea străinătății era de preferat: de ce să faci aici $500 când poți face $3000 în Vest?
CDS la Ministerul Sănătății, 22 ianuarie 2025
Pe 22 ianuarie 2025, la nivelul Ministerului Sănătății a avut loc Comisia de Dialog Social.
Comisiile de Dialog Social se organizează la nivelul fiecărui minister și se reunesc sindicatele, patronatele și reprezentanții guvenrului pentru a discuta noile proiecte sau propuneri.
Discuțiile pe scurt:
1. Proprietăți pentru Sănătate Publică:
Un teren din Târgu Mureș a fost inclus în inventarul public al statului și alocat Institutului de Medicină Legală Târgu Mureș. Acest pas asigură condiții adecvate pentru desfășurarea activităților medico-legale esențiale .
2. Actualizări în Legislația Cabinetelor Medicale:
Modificările aduse legislației privind organizarea cabinetelor medicale clarifică reglementările și le aliniază la nevoile actuale ale sistemului sanitar, atât pentru medici, cât și pentru pacienți .
3. Programe Naționale de Sănătate:
Se va introduce un nou program național: îngrijiri paliative pentru bolnavii cu afecțiuni cronice sau terminale, inclusiv servicii la domiciliu, în ambulatoriu și în spitale. Scopul este de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților și de a reduce presiunea pe sistemul medical.
4. Actualizări Administrative:
S-au discutat îmbunătățiri pentru procesele administrative din cadrul programelor naționale de sănătate, pentru o gestionare mai eficientă și conformitate cu legislația privind protecția datelor.
STS să dezvolte o aplicație pentru bolile transmisibile.
Ce se întâmplă la început an?
Este Liniște. Parlamentarii încă sunt în vacanță, de-abia în februarie vor reveni la muncă.
CNAS a actualizat lista de medicamente destinate protocoalelor terapeutice pentru care există nevoia de formulare specifice pentru verificarea eligilității. Se modifică recurent, atunci când se aduc noi medicamente, precum este cazul pembrolizumabumului - pentru programul național de oncologie.
Se mărește Consiliul științific al Agenției Naționale de Transplant de la 23 de membri la 24.
ANMC a completat lista unităților sanitare cu paturi care au fost acreditate în decembrie 2024.
SUA s-a retras din Organizația Mondială a Sănătății.
La Spitalul din Buhuși anul 2025 a fost declarat anul empatiei.
INSP a raportat că săptămâna trecută am avut 114 de persoane infectate cu COVID-19. Până în prezent au fost 3,6 milioane de cazuri și aproape 70.000 morți.
La Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc, secția Oftalmologie, linia de gardă e suspendată de 6 luni din cauza lipsei de medici.