🏥 În plină campanie electorală [Monitor SAS 1 - 7 nov]
❗️Monitorul SAS (Sănătății și Asistenței Sociale) este o inițiativă a Federației SANITAS din România.
⏰ Timp de citire: 4 - 6 minute.
🟥 foarte important 🟧 important 🟨 relativ important ⬜️ tehnic/neimportant
🟨 O singură noutate: Hotărârea Colegiului Psihologilor 79/2024 ce modifică procedura privind constituirea filialelor din teritoriu. Nimic semnificativ, doar elaborează o procedură externă căci până acum înființarea se făcea conform legii privind exercitarea profesiei.
🤷 Ministerul Muncii doar a publicat ordine pentru a aproba bugetul de venituri și cheltuieli pentru companiile de armament.
💥 OAMGMAMR, C. Medicilor Stomatologi, C. Medicilor, C. Fizioterapeuților, C. Farmaciștilor, CNAS, MS - 0 noutăți 💥
💉 HPV și vaccinarea 💉
În ultimele săptămâni am tot vorbit despre screening și prevenție. Știm că România cheltuie infim de puțin cu programele de prevenție și informare (mai puțin de 0,1% din bugetul total al Sănătății din 2022). Singurul program “de succes” de screening al cancerului în România este cel de col uterin provocat de HPV.

Programul de vaccinare împotriva virusului HPV la nivel național este încă restrictiv. Fetele și băieții până în 18 ani se vaccinează gratuit, femeile cu 50%, iar bărbații trebuie să plătească prețul întreg.
Conform Barometrului Sănătății 2023 realizat de ARPIM, 53,9% dintre persoane au auzit de vaccinul contra HPV. Un procent relativ redus comparativ cu cei care au auzit de cel antigripal - 95,6%.

Este bine totuși, iar dacă ne uităm la diseminarea informației vedem că cei mai mulți își iau informațiile de la medicul de familie (72,2%). Important este să ne uităm și la prieteni și vecini pe care 1 din 5 români se bazează pentru informații medicale.
Este bine, arată o descentralizare a informării și a importanței cadrului informal pentru a transmite chestiuni de interes.

🧑⚖️ Proiecte/propuneri - Senat 🧑⚖️
[B557] Senatorii și deputații USR au inițiat o propunere legislativă pentru a reglementa burnout. Burnout = epuizare profesională. Dacă trece, burnoutul ar urma să fie recunoscut ca eveniment ce ține de sănătatea în muncă. Oamenii ar putea primi concediu pentru aceste zile, ajutor din partea specialiștilor, iar angajatorii vor trebui să adapteze programul.
[B554] Propunere legislativă pentru a ușura organizarea și funcționarea cabinetelor medicale. Până acum exista o ambiguitate legislativă privind aceste proceduri.
🏛️ La Camera Deputaților 🏛️
Pe 28 octombrie la CDEP au intrat mai multe propuneri/proiecte:
Pl-x 618/2024 pentru a introduce butoane de panică la paturile pacienților prin modificarea Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (legea de temelie). Inițiativa a fost respinsă de Senat și a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ deoarece încearcă să modifice prin legislație primară (Legea 95/2006) o chestiune deja reglementată prin Ordinul Ministerului Sănătății 914/2006.
Pl-x 613/2024 pentru a modifica organizarea și funcționarea Academiei de Științe Medicale. Va crește numărul maxim de membri titulari la 231 de la 190. Înainte limita maximă de membri titulari și corespondenți era de 231, dar dacă Pl-x va trece, limita celor supleanți va fi stabilită prin statut (ca la membri de onoare), iar pentru cei titulari va crește la 231. Încă 41 de persoane vor lua o indemnizație lunară viageră egală cu salariul mediu pe economie – 7.567 lei brut.
🩺 La Comisiile de Sănătate 🩺
Atât la Senat, cât și CDEP funcționează Comisii de Sănătate. Cel mai important proiect de lege a fost la CDEP este PL-x 442/2024 ce va aduce modificări semnificative profesiei de fizioterapeut.
În trecut erau posibile mai multe căi pentru a dobândi titlul de calificare în fizioterapie, dar acum există o singură cale: diplomă de licență eliberată de-o instituție de învățământ superior în specializarea fizioterapie, dar din România. În expunerea de motive nu se explică de ce este necesară această modificare. Se face referire doar la CFZRO, la nevoia de consultarea acestora în modificare Contractului cadru, dar nu și la reglementarea profesiei/programului de studiu.
Comisia de Sănătate trebuia să depună raport pe 1 octombrie dar termenul a trecut deja.
📧 Ne vedem săptămâna viitoare! 😢 Dacă doriți să vă dezabonați, o puteți face apăsând aici.