Tjenixen!
Det blev en hiskelig blandning av saker som jag stött på under den gångna veckan, i detta femtionde missiv. Jag tänker ändå att du kanske har nytta av någor här:
- Ett avsnitt av SVTs Vetenskaps värld, om Big Data. (Tack Erik för tips!)
- På samma tema, en längre intervju med Big Data-skeptikern Michael I. Jordan.
- Från Al Jazeera America: Terms of Service - en berättelse en serieform om vårt förhållande till Big Data.
- Gemba, "Drag and Drop Git for Designers" (Made in Stockholm).
- ReadMe, "Beautiful Documentation Made Easy". (via: Little Big Details, som lyfte fram den roliga detaljen med ugglan som blundar när du skriver ditt lösenord).
- "Det finländska rundradiobolaget Yleisradios arkiv delar på Freesound med sig av ljudeffekter för allmän användning. I Yle Arkiv finns tiotusentals ljudeffekter från de senaste 70 åren. Inbandningarna har gjorts med olika apparater, och för de äldsta ljudens del saknas ofta teknisk information."
- Exempel: någon diskar för hand / en flock vargar som ylar / "Thin ice gives way, man falls into icy water, splashing".
- Mariana tipsar om en dokumentär och några filmer om ett för mig helt okänt fenomen/sport: drakflygning inomhus! (Kolla på film två där för en fängslande uppvisning).
- Unbabel, "Translation as a service".
- Av begränsat intresse kanske, men biblioteken vid Stanford-universitetet har hittat och gjort tillgängliga de första amerikanska webbsidorna, från 1992. Utdrag:
Some of the earliest pages from the World Wide Web have been restored and are once again browsable, providing a glimpse of how the web once operated. Stanford Libraries has made these pages available with Stanford Wayback, a customized version of an open source platform that enables long-term access to archived web assets.
- Från Internet Archive kommer också The Internet Arcade, en samling antika datorspel som man nu kan provköra i sin webbläsare.
- Jag gillar det lite mystiska med en radda mappar med en massa .jpg- och .tiff-bilder i, som enligt MetaFilter innehåller en nyinscanning av Yale-universitetets kopia av det minst sagt mystiska Voynich-manuskriptet.
- Nature har grävt i citeringsdatabaser över den vetenskapliga litteraturen och listar de 100 mest citerade verken "någonsin". Trots att man bara räknat citeringar rakt upp och ner (utan hänsyn till att olika forskningsfält citerar olika, att äldre papper så klart har hunnit få fler citeringar eller att litteraturen ju har vuxit voluminöst) så är det lite intressant att läsa om vilka artiklar som samlat på sig en hiskelig mängd cred (toppappret är från 1951 och har hittills citerats 305 000 gånger!).
- Det är nästan överdrivet pedagogiskt, det som GOV.UK gör med sina "info"-sidor, men man kan inte klaga på öppenheten. Alla sidor på gov.uk får en "baksida" som informerar om exakt vilket användarbehov som sidan ska svara mot och så lite mättal för hur väl sidan får jobba i form av bl.a. pageviews och antal sökningar som lett dit. Se t.ex. info-sidan för hur man räknar ut fordonsskatt.
Mvh,
---
Erik Stattin
erik.stattin@gmail.com
@mymarkup
@missiverna