Hej!
Det är torsdag, och här är veckans Missiverna:
- Nystartade TVdags tipsar om att dokumentären "How To Survive A Plague" finns att se på UR Play, i en något nerskuren version. (Hela filmen finns på amerikanska Netflix (borde funka med Media Hint inpluggat)
- Bokförlaget Visual Editions leker gärna med bokformen (se deras utgåvor av Jonathan Safran Foers Tree of Codes och av Tristram Shandy t.ex.). Deras senaste verk heter Where You Are, där 16 konstnärer och författare utforska var sin personlig karta. En riktigt fin sajt med alla essäerna har man gjort också.
- Apofeni, heter det så på svenska? Vaughn Bell skriver hos The Guardian om den mänskliga förmågan att se mönster där det inte finns några. (Tack Mariana för tips!)
- Stefania Malmsten och Göran Söderström berättar för I Love Typography om hur de ritade typsnittet Line för magasinet Rodeo. Glyphs är en "font editor".
- En del av Anthony Howes vindskulpturer har en makalöst icke-världslig kvalitet så att man knappt tror att de är på riktigt, men i en liten dokumentär hos The Creators Project får vi se hur de designas i 3D och skärs med laser. (Tack Erik för tips!)
- Bookfighting är en udda sport, som verkar ha sitt ursprung i Frankrike. Exempel på en match.
- Tidigare har ju Spacehack funnits för att hitta crowdsourcing-projekt man kan delta i för att utforska rymden, men nu finns också Seahack. Samma grej, fast vi snacka hav.
- Tom Armitage sammanfattar sex års skapande av digitala leksaker - eller "situationistisk mjukvara" som han kallar det - i essän/presentationen Driftwood. Spännande läsning tycker jag.
- Beskrivningen av vad The Small CMS ska göra är knapphändig, men nog ändå värt att signa upp sig på väntelistan.
- Smithsonian Cooper-Hewitt - ett designmuseum i New York - har släppt en beta-version av sin nya katalog för samlingarna, och där finns en hel del inspirerande exempel på hur man kan jobba med bilder + metadata. I sitt laboratorium berättar man mer om en del av tankarna och teknologin bakom sajten.
En läsare påpekade att
Freud-muséet i London är värt ett besök, inte minst för att där finns flertalet av inventarierna från våningen i Wien flyttades dit när familjen flydde undan nazisterna 1938.
Det var allt för den här gången.
---
Erik Stattin
erik.stattin@gmail.com