Kompleks.org: Tüm hatlarıyla Gig Ekonomisi #3
Merhaba,
Kompleks ‘Yeni İşçi’ serisinin ilk bölümünde; tanımı, kapsadığı örnek iş kolları, tarihi gelişimi, artı ve eksi yanları, geleceğine dair araştırma örnekleri, uzman yorumları ve fikir yazılarıyla gig ekonomisini tüm hatlarıyla araştırmaya devam ediyor.
www.kompleks.org info@kompleks.org

Ekonomist Guy Standing, yeni işçi sınıfı ‘prekarya’yı anlatıyor
Prekarya kelimesini güncel literatüre kazandıran Britanyalı ekonomist Guy Standing, yeni dünya düzeninde prekaryanın neyi temsil ettiğini, güvencesiz emek ve bunun iktisadi yapısını Alper Bahçekapılı ile yaptığı söyleşide örneklerle ortaya koyuyor.
Prekarya; “precariousness” (istikrarsız-güvencesiz) ve “proletariat” (proletarya) kelimelerinden oluşturulmuş bir terim. İngiliz ekonomist Guy Standing’in popülerleştirdiği, yeni bir işçi sınıfını temsil eden prekarya kelimesi, günümüzde birçoğumuzun çalışma metodunu açıklıyor. Düzensiz çalışan, sosyal haklardan mahrum, iş-istihdam açısından güvencesiz, sayıları gittikçe artan bir işçi sınıfı bu. Yeni dünya düzeninde prekaryanın neyi temsil ettiğini Guy Standing’ anlatıyor.
🔗 https://kompleks.org/fasikul/gig/bolum-1/guy-standing-yeni-isci-sinifi-prekaryayi-anlatiyor/

İşçi, ama değil!
Türkiye’de kurye işçiliği en güvencesiz alanlardan biri. Peki yeni yeni duymaya başladığımız “esnaf kurye” kavramı nedir? Esnaf kuryelikte işçilerin çalışma şartları nasıl, sistem nasıl işliyor? Bekir Avcı’nın, akademisyen Erkan Kıdak ile yaptığı söyleşiye bağlanıyoruz.
Türkiye’de kurye işçiliği en güvencesiz alanlardan biri. “Esnaf kurye” adlandırması hem bu güvencesizliği gölgeleyen hem de işçinin işçiliğine el koyan bir adlandırma, sistem, çark… Peki, neden esnaf kurye? İşçilerin çalışma şartları nasıl? Sistem nasıl işliyor? Kargo Taşımacılığında Kendi Hesabına Çalışma Aldatmacası: Esnaf Kurye Modeli kitabının yazarı, sosyal politika uzmanı, araştırma görevlisi Erkan Kıdak’tan dinliyoruz.
🔗 https://kompleks.org/fasikul/gig/bolum-2/esnaf-kurye-isci-ama-degil/

Avcı toplayıcılardan günümüze: Tarih boyunca gig çalışanları
Gig ekonomisi denildiğinde, geçmişte eşi görülmemiş bir yenilikten bahsettiğimiz sanılmasın! Tarihin ilk gig işçileri rahiplerden günümüzün platform temelli ‘parça başı iş’ modeline, tarih boyunca gig çalışanları…
Günümüzün platform temelli işlerine gelene kadar; avcı toplayıcı toplumlardaki kiralık rahiplerden piramitleri inşa eden işçilere, güvencesiz çalışanlar hayatımızda hep bir şekilde yer almış. Tarih boyunca gig çalışanları kronolojisine göz atmaya ne dersiniz?
🔗 https://kompleks.org/fasikul/gig/bolum-1/gig-tarihi/
📕 KLOG'DAN OKUMALAR
Kompleks’in, kent kültüründen ekolojiye, tarihten siyasete yeni okuma ve paylaşım alanı Klog!
Miyazaki’nin dönüşü
🐱🍜🥢 “Peki ya sen? Sen ne yaratacaksın? Dünyadan bir sürü şey alıyorsun, merak ediyorum karşılığında ne vereceksin?” diye sorar Genzaburo Yoshino, 1937 tarihli ‘How Do You Live? – Nasıl Yaşıyorsun?’ isimli çocuk romanında baş karakteri Junichi Honda’ya. Yaşadığımız dünyayı ve hayatı acımasızlığını saklamadan ama güzelliklerini de göz ardı etmeden hikâye eden yazara göre yaşarken önemli olan, insanın içinde yaşadığı topluma aldığı kadarını, hatta daha fazlasını vermeyi bilmesidir.
86 yaşını süren bu Japon Edebiyatı klasiği iki yıl önce ilk kez dünya okuruyla buluştu. Neil Gaiman’ın önsözü ve Bruno Navasky’nin yalın çevirisiyle basılan kitap o kadar beğenildi ki kısa sürede büyük bir okuyucu kitlesine ulaştı. Orijinal adı ‘Kimitachi Wa Dou Ikiru Ka’ olan kitap Gaiman’ın önsözünde belirttiği gibi hem tuhaf hem de çok bilge bir anlatı. Japonya’da her yaştan okurun çok sevdiği, okullarda ders olarak okutulan kitabın en büyük hayranlarından biri de 1941 doğumlu anime üstadı Hayao Miyazaki. Genzaburo Yoshino’nun kitabı Miyazaki için o kadar önemli ki uzun yıllardır yaşadığı emekli hayatını bir kenara bırakıp kitaptan aldığı ilhamla yeni bir film yapmak için kolları sıvayarak ortaya koyduğu ‘Çocuk ve Balıkçıl’ın hikâyesi…
🔗 https://kompleks.org/klog/miyazakinin-donusu/
BİZİ TAKİP EDİN!
Bülten: kompleks.org/abonelik
Youtube: youtube.com/@kompleksorg
Twitter: twitter.com/kompleksorg
Instagram: instagram.com/kompleksorg/
Facebook: facebook.com/kompleksorg
KOMPLEKS
Nedir?
Konu edindiği meselelere derinlemesine bakarak, analog ve dijital hikâyeler hazırlayan bir yayıncılık girişimidir.
Neden?
Karmaşık konuları anlaşılır kılmanın; bunu da dayanışma içinde özgür ve paylaşımcı bir yayıncılık anlayışıyla yapmanın önemine inanır.
Nasıl?
Dikey yani açıklayıcı habercilik modelinin sunduğu kaynaklardan faydalanır. Ele Aldığı konuya çoklu başlıklar altında odaklanarak, düşünce ve hareket alanını genişletir.
Ne Şekilde?
Yeni medya araçlarını barındıran bir yayın kompleksi kurmayı hedefler. Dijital yayın, platform videoları, sosyal medya ve basılı fasiküller gibi halihazırda kullanabileceği tüm araçlardan faydalanır.
Hangi Değerlerle?
Külliyata katkıda bulunduğu her bir bilgi parçasının açık bilgi kaynağından beslenmesini önemser. Kapalı internete karşı dayanışma ağını destekler.