Kompleks.org: Tüm hatlarıyla Gig Ekonomisi #2
Merhaba,
Kompleks ‘Yeni İşçi’ serisinin ilk bölümünde; tanımı, kapsadığı örnek iş kolları, tarihi gelişimi, artı ve eksi yanları, geleceğine dair araştırma örnekleri, uzman yorumları ve fikir yazılarıyla gig ekonomisini tüm hatlarıyla araştırmaya devam ediyor.
www.kompleks.org info@kompleks.org

Bölüşüm Şoku ve İşçiler: Güvencesizlik ve Krizin Gölgesinde
Doç. Dr. Ümit Akçay, Türkiye’deki ekonomik güncel durumu analiz ederken işçi sınıfının içinde bulunduğu siyasi ve iktisadi durumu anlatıyor. Detaylar Arda Funda'nın video haberinde.
Bu kapsamlı analizde, Türkiye’nin karmaşık ekonomik manzarasını derinlemesine ele alınarak ülkenin kriz mi yoksa yapısal bir dönüşüm mü yaşadığını incelenirken; bu bağlamda, ekonomik, döviz kuru kaynaklı veya yapısal nitelikli kriz kavramları da derinlemesine açılıyor. Bu krizlerin güvencesiz çalışanlar başta olmak üzere işgücü üzerinde yarattığı etkilerin enflasyonun etkileriyle birlikte, eşitsizlikleri ve zorlukları nasıl açığa çıkardığına odaklanılıyor.
🔗 https://kompleks.org/fasikul/gig/bolum-1/bolusum-soku-ve-isciler-guvencesizlik-ve-krizin-golgesinde/

Konum Tabanlı Platform Emeği ve Toplumsal Cinsiyet
Pınar Üzeltüzenci’nin iki bölümden oluşan yazısının ilk bölümü ‘Konum Tabanlı Platform Emeği ve Toplumsal Cinsiyet'; gig çalışanı kadınların mevcut toplumsal cinsiyet yargılarını ve bu yargıların getirdiği zorlukları ne şekilde deneyimlediğine odaklanıyor.
Platform ekonomisi kadınlara çalışma dünyasına daha kolay atılma ve para kazanma fırsatı sağlıyor gibi görünse de birtakım algoritmik stratejiler ve güvencesizlik yüzünden toplumun en kırılgan gruplarından biri olan kadınlar, bu alanlarda mevcut toplumsal cinsiyet yargılarını ve bu yargıların getirdiği zorlukları daha derin bir şekilde deneyimliyor.
🔗 https://kompleks.org/fasikul/gig/bolum-2/konum-tabanli-platform-emegi-ve-toplumsal-cinsiyet/

Anahtar işçinin elinde
Vivek Chibber, Jacobin’den Jason Farbman’la söyleşisinde, bu geç kapitalizm çağında işçi sınıfının ve emek süreçlerinin dönüşümü, sendikalar ve yeni örgütlenme biçimleri, sola hâkim olan akademizm üzerine görüşlerini naklediyor. Söyleşiden Merve Erol'un çevirisiyle, genişçe bir özet…
Neoliberalizm pek çok şeyin yerine kullanılan bir kod haline geldi. Modern toplumu ele alan hakiki analizleri ikame ediyor sanki. Sol söylemin büyük ölçüde STK’lar, akademisyenler tarafından domine edilmesi, kapitalizmden bahsetmenin hâlâ tehlikeli sayılması bunun nedenlerinden biri. “Bizde kaygı uyandıran kapitalizm değil, Reaganizm, Thatcherizm” demek gayet işlevli.
Kapitalizmin şimdiki halinin insanlık dışı olduğuna şüphe yok, hele önceki versiyonuyla kıyaslanırsa. Kapitalizm kavramına çok başvurulmamasının bir nedeni de bu. Ancak, öncelikle, kapitalizmin bugünkü versiyonunu tarihsel yerine oturttuğumuzda, bunun aslında bir istisna olmadığını görmek gerekir. Kapitalizmin saf haline geri dönüyoruz. Bu sistemde herkes piyasanın ortasına fırlatılıyor ve “ya batarsın ya çıkarsın, her koyun kendi bacağından asılır” deniyor.
Sosyal desteklerin, bir tür genel sigortanın, temel güvencelerin olduğu çağ, refah devleti yılları –başlangıcı 1930’lar ve 40’lara tekabül eden dönem. Ama kapitalizmin düsturundan bir sapmaydı bu. Şimdi daha geriye dönüyoruz: Neoliberalizm aslında kapitalizmin saf halidir.
🔗 https://kompleks.org/fasikul/gig/bolum-1/anahtar-iscinin-elinde/
📕 KLOG'DAN OKUMALAR
Kompleks’in, kent kültüründen ekolojiye, tarihten siyasete yeni okuma ve paylaşım alanı Klog!
Benim Şehrim Benim Sesim
🎼 Beats By Girlz Türkiye’nin genç kadın müzisyenlere yönelik düzenlediği atölye ve mentorluk programı ‘Benim Şehrim Benim Sesim’ için başvurular 23 Ekim’e kadar devam ediyor. Bu üçüncü edisyonuyla birlikte Türkiye sınırlarının dışına çıkacak olan program, Ankara’dan Balkan şehirlerine uzanarak coğrafyanın özgün seslerini keşfe koyulacak. Geçtiğimiz yıl ikinci edisyonu kapsamında yeniden bu coğrafyanın ilham veren seslerinin peşine düşmüş; İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Diyarbakır’dan 15 kadın müzisyenle yolları kesişmişti.
Aztek başkentinin yeniden canlandırması
📜 1500’lü yıllarda Meksika’da kurulu olan dev imparatorluğun milyonlarca insana ev sahipliği yapan başkenti Tenochtitlan artık Mexico City’nin altında bir arkelojik hikaye olarak izlerini korumaya çalışıyor. Milyonlarca insanın bir arada yaşadığı en gelişmiş döneminde dünyanın sayılı uygarlıklarından biri olan Aztek uygarlığının tarihine muhteşem bir bakış.
Thomas Kole aldığı teknik canlandırma ve 3D eğitimini konunun uzmanlarına da danışarak muhteşem bir canlandırma için kullanmış.
BİZİ TAKİP EDİN!
Bülten: kompleks.org/abonelik
Youtube: youtube.com/@kompleksorg
Twitter: twitter.com/kompleksorg
Instagram: instagram.com/kompleksorg/
Facebook: facebook.com/kompleksorg
KOMPLEKS
Nedir?
Konu edindiği meselelere derinlemesine bakarak, analog ve dijital hikâyeler hazırlayan bir yayıncılık girişimidir.
Neden?
Karmaşık konuları anlaşılır kılmanın; bunu da dayanışma içinde özgür ve paylaşımcı bir yayıncılık anlayışıyla yapmanın önemine inanır.
Nasıl?
Dikey yani açıklayıcı habercilik modelinin sunduğu kaynaklardan faydalanır. Ele Aldığı konuya çoklu başlıklar altında odaklanarak, düşünce ve hareket alanını genişletir.
Ne Şekilde?
Yeni medya araçlarını barındıran bir yayın kompleksi kurmayı hedefler. Dijital yayın, platform videoları, sosyal medya ve basılı fasiküller gibi halihazırda kullanabileceği tüm araçlardan faydalanır.
Hangi Değerlerle?
Külliyata katkıda bulunduğu her bir bilgi parçasının açık bilgi kaynağından beslenmesini önemser. Kapalı internete karşı dayanışma ağını destekler.