Good Monday! 215
Hier je wekelijkse bult inspiratie om de week te starten.
View this email in your browser
174
Hoi Subscriber,
Editie 174 is weer naar je mail gebuzzzzzed. En staat nu open voor je. En gelijk een lange, want er staat een een interview in met Sebas van den Brink. Een oude bekende van me. We hebben vaker samengewerkt aan projecten en een rasechte ontwerper. Kaartliefhebber. En vooral animator die tegenwooridg druk bezig is om op YouTube dingen uit te leggen.
Het is een volle editie. Dus veel plezier en succes met ales doorspitten.
Ciao Patrick...
ps. Jij kunt ook GM! steunen via Patreon. De waardering is groot. Heel groot.
Wie ben je en wat doe je? Dat is een goede vraag! Ik noem mezelf ontwerper, want dat wilde ik als kind al worden, maar ik hou me bezig met van alles: Muziek, geofictie, YouTube, podcasting… De meeste mensen kennen me als animator, waarbij ik complexe verhalen samenvat in beeld en geluid, animaties (explanimations), van omstreeks een minuut. Ik doe hierbij het hele proces; script, storyboard, ontwerp, illustratie, animatie – alleen de audio besteed ik uit. Meestal aan bazen zoals Gijs van Veldhuizen, Renger Koning of Joost Kraaijenbrink.
Wat is het meest toffe aan je werk? De verhalen! Dat is wel wat me het meeste motiveert, het opnemen van een nieuw verhaal en daar een soort samenvatting – een elevatorpitch – van bakken. Heerlijk! Ik kom met allerlei organisaties in aanraking, en na bijna tien jaar begin ik parallellen en overeenkomsten te zien. Dat maakt het makkelijker én intrigerender.
Wat motiveert je om dit te blijven doen? Als zelfstandige doe ik wat ik doe, dat klinkt een beetje als een non-antwoord, maar dit is geen werk: Dit is mijn leven. Ik zou namelijk niet weten wat ik anders zou moeten doen! Een pensioen zie ik niet zitten, als ik niet kan creëren, tekenen, illustreren, animeren, leren, wat moet ik dán doen? Hoe doen mensen dat die een hekel hebben aan hun werk?
Wel wil ik de nadruk van commercieel werk langzaam verschuiven naar vrij werk, dan met name mijn YouTubekanaal. Daar leg ik uit hoe dingen werken voor iedereen, meer vrijheid en ook meer onzekerheid. En ik kan alle steun gebruiken! Het heeft een aanloop nodig want een YouTubekanaal opzetten heeft tijd en energie nodig, alsook het opbouwen van een Patreon-inkomen.
En het meest uitdagende van je werk? Het meest uitdagende aan het werk is altijd precies de juiste snaar raken, de juiste scènes bedenken bij de juiste woorden. Zodat niet alleen de opdrachtgever blij is, ook ik en de beoogde doelgroep. Daar zit nog wel eens wat discussie in.
Op welk werk ben je het meest trots? Een wijze stagebegeleider zei eens dat “al het werk dat je maakt, je trots moet maken.” Anders komt het niet in het portfolio, of wanneer ik een NDA heb getekend – dan ook niet.
Een recente waar ik iets trotser op ben dan anderen, is de animatie voor Aanpak Uit Voorzorg. Een methode om vroegtijdige schoolverlating mee tegen te gaan. In die animatie heb ik, ondanks beperkt budget, naast het uitproberen van een nieuw stijltje, een nieuwe plugin gebruikt in After Effects, waardoor ik meer geloofwaardige mensen kon animeren. RubberHose heet die plugin. Desalniettemin heeft de animatie wel wat extra tijd gekost.
Hoe blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van je vakgebied? Twitter, voornamelijk. Zo volg ik wat interessante bedrijven en individuen, zoals Adobe en Sander van Dijk. En sites zoals aescripts.com voor wat nieuwe tooltjes en trucjes.
Wat zijn je 3 favoriete applicaties op je computer? Dat zijn denk ik de tools die ik het meest gebruik en die het minst opvallen. Niet per sé Adobe After Effects, bijvoorbeeld, soms trek ik daarbij de haren uit m’n hoofd van frustratie. Nee, dan eerder kleine appjes zoals BetterSnapTool, Rambox en 1password. Die gebruik ik zo ontzettend veel en maken het werken zoveel makkelijker. Eervolle vermelding voor Chrome, trouwens.
Wat zijn je 3 favoriete applicaties op je telefoon? De MoneyBird app is heel erg handig voor bonnetjes en dergelijken. Verder ben ik vooral een Tweetbot gebruiker, na jarenlang Echofon gebruikt te hebben. En opnieuw: 1password. Zo handig! Ik hoef maar één wachtwoord te onthouden (en dat is een lange) en verder niets. Zalig! Geen geneuzel meer in boekjes of papiertjes of onveilige nonsens. Daarnaast is 2-staps-verificatie nog steeds een goed idee, natuurlijk.
Wat is je favoriete analoge tool waar je niet zonder kunt? Naast m’n nieuwe Wacom tablet is denk ik toch mijn oude, trouwe draadloze Sennheiser RS130 koptelefoon. Het ding kwam uit in 2005 en ik heb het gekocht toen ik nog bij m’n ouders woonde. Hij doet het nog altijd perfect na dik 12 jaar trouwe dienst. Hij zit goed, is makkelijk te bedienen en het bereik is super, Bluetooth is er niks bij. De vervangbare oplaadbare batterijen waar hij op werkt gaan trouwens ook al erg lang mee.
Wat is je favoriete aanschaf minder dan €10 Dat is een eenvoudig kabeltje, gekocht bij Bax. Deze audiokabel plug ik tussen mijn 27” Dell monitor en mijn externe geluidskaart (Focusrite Scarlett 6i6). Deze monitor gebruik ik voor zowel mijn Mac Pro als mijn PC, die via de HDMI ook geluid stuurt. Zodoende kan ik via één geluidskaart en de daaraan aangesloten monitorspeakers, 2 computers (tegelijkertijd) horen. Scheelt extra kabels en gedoe met ompluggen. Als ik dan even wil gamen hoef ik niet achter mijn bureau vandaan. Al maakt dat de drempel misschien weer ietsje té laag.
Wat is je beste tip om tijd te besparen? Dat is een besef. Het besef dat alles tijd kost, ook de afwas, schoonmaken, jezelf verplaatsen van en naar je werkplek. Maar ook werken wanneer je hoofd er niet naar staat. Wanneer ik me niet kan concentreren en elke minuut weer op Twitter of YouTube zit, dan kan ik beter even iets geheel anders doen – ook al voel me ik me dan even schuldig naar de opdrachtgever. Even gamen of de boodschappen doen. De motivatie komt vanzelf wel weer, ik ken mezelf daarin.
Eén aanname die ik had was dat het niet 'normaal' was om thuis te werken. Maar ik werk graag thuis, omdat ik dan – bij wijze van spreken – midden in de nacht achter m’n bureau kan kruipen en kan werken. Ik ben nou eenmaal een huismus die rust nodig heeft. Het is fijn als m’n vriendin ook thuis werkt bij mij, maar mij zal je nooit in een kantoortuin of koffiezaakje aan het werk vinden. Daar concentreren lukt me domweg niet.
Dat thuis werken ook goed is, dat heb ik moeten accepteren. Die knop heb ik omgezet toen ik er na drie keer proberen achter kwam dat op kantoor werken niet voor mij in het vat zat. Het was even slikken maar scheelt nu veel stress.
Discipline is nooit een probleem geweest, afspraken met klanten is genoeg druk om mij te motiveren.
Hoe ziet je werkplek eruit? Een foto doet mijn werkplek geen eer aan. Ik ben iemand die wel wat clutter om zich heen houdt, te allen tijde. Mensen – en dan vooral creatieve mensen – met steriel lege bureaus vertrouw ik niet. Ik heb altijd papiertjes en tekenboeken en pennen en glazen, kopjes, boeken, opdrachtmappen, you-name-it, slingeren op mijn bureau. Ik doodle aan de telefoon of loop rondjes. En wanneer ik iets schets voor een klant begin ik altijd op papier, dat wordt dan uiteraard bewaard. Achter mijn bureau staan twee stellagekasten met onder andere ontwerpboeken, opdrachtmappen, apparatuur en administratie.
Het klinkt chaotisch, maar ik heb geen kleine prullaria of van die nutteloze hebbedingetjes. Het is een georganiseerde chaos van praktische zaken, zeg maar. Er slingert in elk geval niets op de vloer – daar hou ik dan niet van.
Hoe ziet een vrij normale dag er voor je uit? Ik sta op, ontbijt aan de ontbijttafel (met vriendin) of achter de computer (zonder vriendin). Ga dan aan het werk of doe eerst wat huishoudelijke verplichtingen. Lunch geschiedt ongeveer hetzelfde als ontbijt en ’s avonds hang ik óf op de bank, óf achter de computer. Ik besteed nou eenmaal veel tijd zittend. Het vak van een animator is fysiek niet heel spannend.
Af en toe ga ik beneden in de tuinkamer op de loopband hardlopen, of doe ik uiteraard wat moet gebeuren. Dan pluk ik onkruid uit de tuin, klus in huis of doe de boodschappen. Ook ben ik vaak te vinden bij mijn vriendin, geregeld met haar kinderen erbij.
Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen? “Wees ontspannen, dan ben je altijd op je best.” Hoe je die ontspannenheid dan bereikt is een tweede, maar dit advies is ooit aan Bill Murray gegeven. Vandaar ook dat de goede man op het lockscreen van mijn telefoon prijkt, alsook in een lijst in de woonkamer. Eén manier om te ontspannen is je bedenken dat we uiteindelijk toch allemaal doodgaan, dus laten we gewoon lekker van elkaar houden en onszelf accepteren. We hebben immers allemaal maar één kans om het goed te doen, roeien met de riemen die je hebt, fouten maken mag. Al zijn er natuurlijk grenzen. Ik zie mezelf als optimistisch nihilist, wat een stuk hoopvoller is dan het klinkt. Kijk deze animatie van Kurzgesagt maar eens.
Waar ben je online te vinden? Op verschillende plekken! Mijn website bevat mijn werk vooral (sebasvandenbrink.nl) en ik ben actief op twitter.com/sebvandenbrink. Verder kun je me dus vinden op YouTube, Nerderlingen.nl, Tatoningen.nl en Facebook, uiteraard. En wie een beetje zoekt, ook nog wel op andere plekken zoals Medium, deviantArt, SoundCloud, Bandcamp, LinkedIn en het SkyscraperCity forum.
“Wees ontspannen, dan ben je altijd op je best.”
Iemand ooit tegen Bill Murray