#9: Skredderens nye klær
Nyhetsbrev fra Erke • Uke 34, 2023
#9: Skredderens nye klær
En skredder har ikke tid til å lappe sitt eget tøy.
– Tyrkisk ordtak
Jeg syr sammen nettsider (og den slags) for å tjene til livets opphold. Etter en lang sommerferie fra «skredderarbeidet» var jeg klar for å ta fatt på nye prosjekter, men fikk brått øynene opp for hvor mangelfullt kledd min egen nettside var! Min fremtoning på nettet var lite flatterende; antrekket var ikke stort mer enn et løstsittende fikenblad. Sommeren var nå på hell, og snart ville høstløvet falle. Noe måtte gjøres før jeg sto der som en annen keiser. Skredderen trengte nye klær.
⁂
Ukas profil har bred erfaring innen cybersikkerhet og legger vekt på viktigheten av kreativ problemløsning i møte med stadig nye trusler (denne uforglemmelige XKCD-en var faktisk det som sparket i gang interessen hans). Scroll videre for å med deg intervjuet!
PS: Erke arrangerer ny «Vaffelhjerne»-fagkveld i september. Meld deg på her.
Anbefalt lenke
Denne veiledningen fra BBC Open Source belyser noe enormt viktig, nemlig hvordan brukeropplevelsesdesign handler om mer enn visuell presentasjon. En designprosess må inkludere dokumentasjon for ikke-visuelle brukeropplevelser, for eksempel bruk av skjermlesere. Det blir dessverre gjerne slik at designarbeidet er sentrert rundt visuelt orienterte verktøy, som Figma. Jeg mener at vi trenger en «Figma» for ikke-visuelle brukeropplevelser, slik at disse kan utformes med frihet (og eksporteres som semantisk HTML!).
Profil: Markus Moss
I denne utgaven snakker jeg med Markus, som jobber som Security Application Expert.
Hva er din bakgrunn?
Jeg har en bachelor i informasjonssystemer, og en del enkeltemner innenfor bl.a. cybersikkerhet (reverse engineering malware, cyber tactics osv.) samt ledelse og bed.øk. Har en CISSP-sertifisering, og driver for tida å fordyper meg i fagstoff rundt ISO 2700x og CISM, med mål om å ta disse sertifiseringene.
Jeg har jobbet innenfor IT i forskjellige former siden 2007, og nå sist for et globalt selskap der jeg har jobbet i et globalt sikkerhetsprogram. I skrivende stund driver jeg og skifter jobb, og gleder meg til nye utfordringer.
Hva slags problemer liker du å løse?
Jeg har en forkjærlighet for problemer og utfordringer som krever en kreativ løsning. Innenfor mitt fagfelt er det en eksplosiv utvikling i tekniske løsninger/systemer, men man er alltid tre steg bak de som er ute etter oss, systemene og dataene våre, og man må alltid forsøke å se forbi det som kanskje er klart og tydelig i dagens situasjon.
Fordi jeg jobber i et globalt perspektiv, er det ikke slik at en løsning passer for alle. Man har ofte både lokale lover/regler/retningslinjer som må tas hensyn til, i tillegg til blant annet andre lokale forutsetninger (type løsninger som skal sikres, budsjetter, osv.).
Alle disse tingene sammen gjør at man må ha en kreativ tankegang for å minimere risiko til et akseptabelt nivå, samtidig som man får mest «bang for the buck».
Hvordan holder du tritt med teknologiutviklingen og avgjør hva som er relevant å fokusere på?
Som nevnt, skjer utviklingen i både typer trusler, trusselaktører og tekniske løsninger i et tempo få (om noen) klarer å holde tritt med alene. I min nåværende jobb er jeg så heldig at jeg jobber med masse dyktige mennesker i forskjellige disipliner – og man kan si at målet alltid er det samme, selv om metode og fremgang kan endre seg underveis. Men for min egen del følger jeg med på en del blogger (eks. BleepingComputer, Krebs on Security) for å lese nyheter som er relevant for det jeg driver med.
Nå er jo nettopp Arendalsuka gjennomført, og det var gledelig å se at tematikk rundt cybersikkerhet har vært høyt på agendaen hos veldig mange aktører, og det har vært mange gode diskusjoner og debatter, som har nådd ut til veldig mange som kanskje vanligvis ikke tenker så veldig mye på tematikken.
Har du en bok, podcast, serie og/eller film som har gjort inntrykk på deg i det siste?
Jeg må nesten trekke frem en klassiker jeg har fulgt en god stund - podcasten «Malicious Life». De tar opp en del temaer og hendelser man kanskje ikke hører så mye om, men som fortsatt er interessante/spennende å følge.
Hvilken rolle spiller kreativitet i din arbeidshverdag?
Kreativitet er i grunn alfa og omega i alt jeg gjør, fordi man ikke kan forvente å finne en enkelt løsning på et problem som kanskje flere har, men der forutsetningene (eks. land man opererer i, økonomi, osv.) er helt forskjellige. Så kreativitet er viktig – men kanskje på en litt annen måte enn man kanskje vanligvis tenker.
Tegneserie
Om Erke
Teknologiselskapet Erke yter tjenester i form av konsulentvirksomhet og prosjektbaserte oppdrag for kunder på Jæren og i Stavanger-regionen. I tillegg utvikler selskapet egne digitale produkter og tjenester som benyttes av mennesker og bedrifter over hele verden hver eneste dag.
Kreative muskler. Teknisk tyngde. Les mer: erke.dev
www.erke.dev • LinkedIn • Instagram • Postboks 69, 4349 Bryne