#8: Nye, spennende utfordringer
Nyhetsbrev fra Erke • Uke 27, 2023
#8: Nye, spennende utfordringer
Anbefalt lenke
Det hender at jeg er på jakt etter et bestemt Unicode-tegn, men så blir jeg stående helt fast fordi jeg ikke vet hva det heter. Shapecatcher er et genialt verktøy som identifiserer tegnet for deg ved å få deg til å tegne det! Foreløpig ligger det 11.817 Unicode-tegn i databasen.
Dypsindighet
I likhet med intervjuobjektet i denne utgaven (se under) så er jeg mye innom nettsamfunnet Hacker News, som er en sosial aggregeringsplattform for innhold med hovedfokus på teknologi og entreprenørskap. Rangeringsalgoritmen og modereringen der inne er kjent for å være god, og diskusjonen er ofte velinformert og konstruktiv.
I møte med dette og andre nettsamfunn, så har jeg en tendens til å forbli en «lurker» (en som «ligger og lurer»), som betyr at jeg tar inn mye, men unngår i stor grad å engasjere meg (i form av å skrive). Dette er et mønster som jeg føler har sammenheng med tankene i forrige utgaves refleksjon over min overgang fra notatbok til smarttelefon, og hvordan jeg kjenner meg mer passiv som et resultat. Så jeg tenkte en god øvelse kunne være å lufte de samme tankene på Hacker News. Her er noen høydepunkter fra kommentarfeltet:
The issue isn’t that your device is digital, it’s that it has a ton of extra crap to distract you.
– latexr
[Paper's] got a Vim-like appeal to those who know exactly what they want to make, have the skill to make it happen, and just want to be alone with their thoughts for a bit without distraction.
– eternityforest
[T]here is something about flipping through pages of a diary late night or idly on a sunny day; seeing the scrawls, feeling the urgency or lethargy in the penmanship that cannot be replicated.
– codpiece
Profil
Thomas Flemming
Utvikler, prosjektleder, leder og designer siden begynnelsen av nittiårene. Full stack utvikler siden 1995. Fire barn. thomasflemming.no
Hva er din bakgrunn?
Har en mastergrad i informatikk fra Universitetet i Oslo. Jeg hadde en pause fra studiene på flere år hvor jeg jobbet som webutvikler. I 1994 mens jeg var lavere grads student ble jeg far, og begynte å jobbe for å forsørge familien. Tilfeldigvis hadde internett blitt tilgjengelig for vanlig publikum på denne tiden. Jeg begynte å jobbe i det første selskapet som spesialiserte seg på webutvikling i Norge; Mogul Media. I 1995 lagde jeg et content management system som Gilde, Tine og flere andre brukte da de lanserte nettsider for første gang. Jeg hadde flaks som begynte å jobbe akkurat da web begynte å bli populært. Moren min hadde jobbet med grafisk design i reklamebyrå, så jeg var interessert i typografi, fargelære og utforming av brukergrensesnitt. Har vært med på å lage nettsider for veldig mange bedrifter og organisasjoner. Som Nettavisen, Legeforeningen, Telia, NAV, Høyesterett og Universitetet i Oslo.
Hva slags problemer liker du å løse?
Liker å løse problemer som ikke har vært løst før, og som har nytteverdi for flest mulig. De siste årene har jeg jobbet med gjøre avansert kvantitativ analyse av aksjefond enklere og mer tilgjengelig for flere. Jeg har jobbet som CTO og frontendutvikler i selskapet NorQuant på et produkt som heter Prisma. Det er en søkemotor for aksjefond, med verktøy for analyse og sammenligning av fond.
Er for tiden opptatt av å løse problemet med hvordan utformingen av byer og tettsteder i Norge kan bli mer menneskevennlig, mer demokratisk og mer i tråd med det innbyggerne synes er estetisk vakkert. Jeg er styreleder for Arkitekturopprøret Norge, og styremedlem i INTBAU. Begge foreningene jobber for å få flere til å bli engasjert i arkitektur og byplanlegging. Norge har for eksempel mer kvadratmeter med kjøpesenter per innbygger enn noe annet land i Europa, og dobbelt så mye som Sverige. Som er nummer to på listen. Spørreundersøkelser viser at det store flertallet ønsker tradisjonell arkitektur og byplanlegging. Flere partier vi har vært i kontakt med, har tatt med i valgprogrammene sine avsnitt om arkitektur og byutvikling før lokalvalget nå til høsten.
Hvordan holder du tritt med teknologiendringer i en raskt utviklende bransje, og hvordan avgjør du hva som er verdt å vie oppmerksomhet til?
Jeg har i 17 år vært daglig innom Hacker News. Det er mange kjente personer som har deltatt i diskusjonene der, som Sam Altman i OpenAI og Paul Graham i Y Combinator.
Har du en bok, podcast, serie og/eller film som har gjort inntrykk på deg i det siste og som du vil anbefale?
Kan anbefale en episode fra podcasten Historietimen om Ludwig Wittgenstein, kalt «Det tragiske livet til et geni». Interessant hvordan denne kjente filosofen endte opp i en liten hytte i Norge. Han var sønn av Europas nest rikeste person. Arbeidet som professor, arkitekt, offiser, lærer og mange andre yrker. I tillegg skrev han en av de viktigste bøkene om filosofi fra det forrige århundre.
Hvordan tror du nåtidens holdninger og vaner knyttet til teknologi vil bli oppfattet når vi ser tilbake om ti år?
Om ti år tror jeg det har kommet mange flere uskrevne regler om bruk av mobiltelefon i sosiale sammenhenger. Vi vil aldri slutte å være fascinert av ny teknologi. Holdninger kommer til å endre seg, så vi kommer til å forvente mye mer at ny teknologi er bra for miljøet.
Som utvikler blir man veldig lett opptatt av å lage brukervennlige løsninger som forbedrer livene for brukere. Hvordan vi bor og lever, er en av de viktigste faktorene for at folk skal kunne ha gode liv. Det kan gjøres mye innovasjon for å endre byer og tettsteder, så flere lever bedre liv enn nå samtidig som de har lavere karbonfotavtrykk. Kortere reisevei med andre fremkomstmidler enn bil. Flere vil bo per kvadratkilometer. Forhåpentligvis vil vi da bo tettere som i Paris, og ikke som i Dubai eller Manhattan.
Tegneserie
Om Erke
Erke tilbyr spisskompetanse på web- og internett-teknologier og har fokus på å lage solide, virkningsfulle og inkluderende digitale løsninger.
Ros og ris
Hvis du satte pris på innholdet i denne utgaven av nyhetsbrevet og har lyst til å dele det med andre, kan du benytte lenkene nederst i mailen. Har du spørsmål eller tilbakemeldinger, kan de sendes til: post@erke.dev
www.erke.dev • LinkedIn • Instagram • Postboks 69, 4349 Bryne