Notiser från den läsande motståndsrörelsen
Hej vänner,
Jag känner ofta att det här med att läsa böcker allt mer har blivit någon sorts counter-culture. Men det känslan kan också vara ett uttryck för mitt behov att känna mig speciell.
Med det sagt, låt mig berätta lite om saker jag läst på sistone.
För någon vecka sedan skrev jag en artikel om Magnus Seters Outside the box i Arbetet. Det är en utmärkt bok som förklarar det svenska rollspelsundret för en utländsk publik. Min text är inte en recension, utan en efterlysning av en annan sorts historieskrivning beträffande svenska rollspel.
Jag läste nyligen Emma Kanckos diktsamling De jordbundna. Enligt baksidestexten är det ”ett dystopiskt diktepos om explosioner, hunger och framtidshopp”, vilket jag kan skriva under på.
En rad fastnade lite extra:
Än har mänskligheten en roll på företaget.
När jag skriver dessa ord har jag just avslutat Lund: Den förbjudna kunskapens stad, en settingbok till rollspelet Call of Cthulhu Sverige. Det var länge sedan jag läste en sån här klassisk rollspelsvärldsbok, och detaljnivån överraskade mig lite. Oerhört mycket fakta om Lund under 1920-talet. Läsningen fick mig oförklarligt att hyperfokusera något på Åke Ohlmarks (som började läsa i Lund i september 1929), vilket jag pratar om i senaste LÄS HÅRT. Jag fick också en idé till en CoC-kampanj.
Vid närmare eftertanke kanske Ohlmarksfokuset inte är så oförklarligt: Jag lyssnade nyss på Snedtänkts avsnitt om mannen.
Jag kan även rekommendera det gamla Flummskolan-avsnittet om Tolkien och den svarta magin.
När vi ändå talar om Ohlmarks, vars Sagan om ringen-översättning jag tycker är svinbra, kan jag passa på att lyfta att jag läser The Silmarillion. Återkommer om det.
Tack för den här gången, vi hörs snart!
Magnus