Torka, bränder, översvämning och 4 juli
Galveston, Texas, fredag 4 juni. Bildkälla.
På söndag firar Amerika 4 juli, landets nationaldag. Men det kommer att bli ett lite blekare firande än vanligt i år. Västern har värmebölja och extrem torka, vilket lett till mycket fler bränder än vanligt för denna tiden. Samtidigt uppe i nordväst, i Portland, Seattle, och Vancouver har det slagits värmerekord som varat sen 30-talet.
Staden Lytton i British Columbia uppmätte 49,6C.
https://twitter.com/Climatologist49/status/1410021476057587713
Att någonstans alls i Kanada uppmäter 49,6C är otroligt och skräckinjagande.
Det är viktigt att notera att städer som Portland och Seattle inte är byggda för hetta. Klimatet är svalt och fuktigt med mycket regn. Det finns en anledning att människorna i Pacific Northwest slurpar i sig kaffe som om de vore svenskar.
Men så nu alltså inte under veckan som gått. Hundratals dödsfall har rapporterats och städerna har öppnat kylcenter dit människor kan gå för att svalna ner och sova och äta.
Saken är ju att stader som Phoenix, Arizona är byggda för värmen. Det har alltid varit varmt här på somrarna. Men det har självklart blivit varmare här också: Sommaren 2020 var den varmaste som uppmätts i Phoenix.
Men som sagt, staden är byggd för det. I princip alla hem och kontor har luftkonditionering och under sommarhettan rör sig folk mellan hem, kontor, och affärer i sina luftkonditionerade bilar och svär över hur varma rattarna är innan luftkonditioneringen börjat verka.
Luftkonditionering har alltså hem i Seattle och Portland oftast inte, så temperaturer över 40 grader blir fort odrägliga och sen direkt livsfarliga.
För att öka problemet så är ju en av traditionerna i 4 juli-firandet att smälla fyrverkerier. Är det en bra idé med fyrverkerier i en historiska torka där mycket av marken redan brinner? Självklart inte. Betyder det att folk inte kommer att smälla fyrverkerier och orsaka ändå fler bränder? Självklart inte.
Men det är inte bara värme som i västern. I syd och sydöst är det översvämningar. Houston, Texas mottog 355 millimeter regn mellan 11 maj och 3 juni, den näst högsta mängd som någonsin uppmätts.
Och i Karibien står stormen Elsa redo att dra igång sin verksamhet. Elsa är, tror jag, den fjärde namngivna stormen i Atlanten denna säsongen. Det är väldigt tidigt för stormar i Atlanten.
Men det finns hopp! Och vem står för hoppet? Självklart Springsteen som dragit igång sin Broadway show igen. Ingen är ju bättre lämpad än Springsteen att berätta för Amerika om myten om Amerika och ge en trött befolkning lite hopp.
Nytt avsnitt landar natten mot måndagen om gudarna ler mot oss. Lyssnarfrågor!